23 Ekim 2022 12:52

Federal Mogul’da 16 saat çalıştırıldığı iddia edilen bir işçi kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

Federal Mogul’da çalışan Türker Kaya isimli işçi fabrikada çalıştığı esnada kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. İşçiler 16 saat çalışmaya zorlandıklarını anlattı.

Fotoğraf: Türker Kaya'nın kişisel arşivi

Paylaş

Gözde MEYDAN
Kocaeli

Federal Mogul’un Arslanbey fabrikasında çalışan Türker Kaya isimli işçi dün sabah saatlerinde fabrikada çalıştığı esnada kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Federal Mogul bünyesinde bulunan taşeron firma İzmit Makine’ye bağlı olarak çalışan işçinin meydancılık yaptığı öğrenildi.

"GÜNDE 16 SAAT ÇALIŞMAYA ZORLUYORLAR"

Görüştüğümüz işçiler fabrikada çalışan meydancıların pek çoğunun günde 16 saat çalışmaya zorlandığını belirtti. Arslanbey fabrikasında çalışan bir işçi Türker Kaya’nın hayatını kaybettiği gün 16.00-00.00 vardiyasında işe gelip sabah 08.00’de çıkacağını iddia ederek, “Çok üzücü bir durum. Yasaya aykırı bir şekilde insanları 16 saat çalışmaya zorluyorsunuz, kalbi dayanmayınca da yavaş çalışsaydı deyip geçemezler. Bu arkadaşımız 200-300 kg ağırlığında çapak arabalarını itiyordu. İki kişinin yapması gereken işi tek başına yapıyordu. Basit bir kalp krizi denilerek geçilemez” dedi.

"SENDİKA İŞÇİ AYIRMAMALI"

Bir başka işçi ise “Meydancıların sayısı az, iş çok. Doğal olarak işleri ağır ve çoğu zaman mesaiye kalmaya zorlanıyorlar. Hem geçim derdi hem işsizlik korkusu buna neden oluyor. Günde 16 saat çalışmak hangi yasada yazıyor? Bu işyerinde sendika var, taşeron işçilerin hakları için ne yaptınız diye sormazlar mı? Sendika bu meselenin üzerine gitmeli, örgütlü olduğu bir işyerinde 16 saat çalışmaya göz yummamalı. Arkadaşımız vefat edeli 1 gün olacak, hala tek bir başsağlığı mesajı bile atmadılar, gruplarda paylaşmadılar. Hadi işveren taşeron kadrolu diye ayırıyor, sendikada mı ayırıyor? İnsanların hayatı bu kadar ucuz mu? İşçi işçidir. Çok üzgünüm ailesine baş sağlığı diliyorum, umarım bu işin peşine düşerler” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Sarıbal: Ülkenin en verimli ovası Gürsu çöple kirletilmek isteniyor

SONRAKİ HABER

EMEP Ordu İl Örgütü'nün düzenlediği Fındık Kurultayı sonuç bildirgesi: Üretici desteklenmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa