Dayanışmaya en çok da şimdi ihtiyaçları var
Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde çalışan bir sağlık emekçisi, Amasra’daki maden patlamasında yaralanan ve tedavileri süren madencilere dair yazdı.
Fotoğraf: DHA
Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde çalışan bir sağlık emekçisi
Amasra’daki maden patlamasında yaralanan madencilerin tedavileri Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sürüyor. Madenci yakınları için özel bir alan tahsis edilmiş. Kapıda güvenlik görevlileri bekliyor. Hastane girişinde ise basın bekliyor.
Hasta yakınlarının yanına geçip, ‘Geçmiş olsun’ demek istediğimizde güvenlik görevlileri ve personeller tarafından sorgulandıktan sonra içeri alınıyoruz. Sendikaların ve basının, hastaların ve hasta yakınlarının beklediği alana girmesi hastane yönetimi tarafından yasaklanmış. Hangi basın organının, hangi sendikanın alana alınacağına yönetim karar veriyor. Nedenini sorduğumuzda “Provokasyona sebep olabilir" yanıtını alıyoruz. Oysa içeriye girdiğimizde görüyoruz ki dayanışmaya en çok da şimdi ihtiyaçları var. Hastanenin onlara sunduğu imkanlardan oldukça memnunlar ancak yakınları içeride mücadele ederken eksik olan şeyin konfor olmadığının da farkındalar.
Madende güvenli çalışma koşulları sağlanamamış, ihmaller konuşuluyorken şimdi bekleyişlerini sürdükleri bu alanda, her türlü güvenlik önlemi, yeme-içme, barınma gibi imkan kendilerine büyük bir gösterişle sunuluyor. Hastanenin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlara bakıyorum. Madencileri ziyaret eden yetkililerle ilgili bir iki süslü cümle, büyük harflerle yazılmış "Hastane muhteşem" ibaresi, ardından gelen “Bu tesis için cumhurbaşkanına teşekkür" ve kapanış.
Madencilerin çalıştığımız hastaneye helikopter ambulanslarla getirildiğini öğrendiğimizden beri çoğu arkadaşımdan aynı tepkiyi alıyorum. "Yine şov" aklıma pandeminin ilk zamanlarında yaşanan aynı tablo ve peşi sıra artan vakalar, alınmayan önlemler geliyor. Bir arkadaşımız şu soruyu soruyor: "Böylesi riskli bir madenin yakınında nasıl teşekküllü bir hastane yahut yanık merkezi olmaz"