İnsan Hakları İzleme Örgütü: Mültecilere zorla geri dönüş formu imzalatıldı
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Şubat ve Temmuz 2022 tarihlerinde Suriye'ye gönderilen mültecilerin ev ve işyerlerinden gözaltına alındığını ve zorla "gönüllü" geri dönüş formu imzalattığını açıkladı.
Fotoğraf: Unsplash
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Şubat ve Temmuz 2022 tarihleri arasında Suriye’ye geri gönderilen mültecilerin büyük bölümünün ev ve iş yerlerinden gözaltına alındığını; mültecilere zorla “gönüllü geri dönüş” formu imzalatıldığını, imzalamak istemeyenlerin darbedildiğini açıkladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Şubat ve Temmuz 2022 tarihleri arasında yüzlerce Suriyelinin keyfi olarak yakalayıp idari gözetim altına aldığını ve Suriye'ye sınır dışı edildiğini açıkladı. 37’si yetişkin erkek, 2’si çocuk Suriye’ye geri gönderilen 39 mülteciyle görüşen HRW, geri gönderilenlerin yüz yüze kaldığı hak ihlallerini sıraladı.
Sınırdışı edilen Suriyelilerin aktarımlarına yer verilen HRW açıklamasında Türkiyeli yetkililerin kendilerini evlerinde, işyerlerinde veya sokakta yakaladıklarını kötü koşullarda tuttuğunu anlattı. Mültecilerin darp ve kötü muameleye de maruz kaldıkları ifade edilen açıklamada mültecilerin “gönüllü geri dönüş” formları imzalamaya zorlandıkları; Kuzey Suriye ile sınır geçiş noktalarına götürülerek silah zoruyla Suriye’ye geçmeye zorlandıkları aktarıldı. Görüşme yapılan mültecilerin bir çoğu, imzalamayı reddedenlerin dövüldüğünü gördüklerini, bu nedenle imzalamaktan başka çareleri olmadığını düşündüklerini aktardı.
Hukuksuz geri göndermelerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkilerin normalleştirilmeye çalışıldığı bir dönemle çakıştığına işaret edilen açıklamada “Geri gönderilenlerin çoğu hükümetin kontrolündeki bölgelerden gelenlerdi. Kendi vatandaşlarına karşı ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştiren Suriye hükümeti halen aynı hükümet” uyarısı yapıldı.
TÜRKİYE VE AVRUPA KOMİSYONUNA ÇAĞRI
HRW açıklamasında Türkiye’ye şu çağrılarda bulunuldu:
- Suriyeli mültecilerin keyfi olarak sınır dışı edilmelerine son verin.
- Suriyelilere veya alıkonulan diğer yabancı uyruklulara karşı şiddet kullanan yetkililerin hesap vermesini sağlayın.
- ‘Gönüllü geri dönüş’ formlarında göçmenlerin imzalamaya zorlanmalarını bağımsız şekilde soruşturun.
Avrupa Komisyonuna da çağrıda bulunan HRW şunları taplep etti:
- Türkiye'nin güvenli bir üçüncü ülke olmadığını kamuoyuna açık şekilde duyurun.
- Yunanistan'a Türkiye'yi güvenli üçüncü ülke olarak kabul eden Ortak Bakanlıklar Kararını yürürlükten kaldırması için baskı yapın.
- Geri gönderme merkezlerinin AB tarafından finanse edilmesini, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve AB izleme personeli ile diğer bağımsız gözlemcilerin, geri dönüşün gönüllülüğünü incelemek üzere idari gözetim altında tutulanlarla mülakat yapma imkanı da dahil olmak üzere tam ve sınırsız erişimine şartlı hale getirin.
- Geri gönderme merkezlerinin insan hakları ihlallerine katkıda bulunmamasını veya bu ihlalleri sürekli kılmamasını sağlamak için Türkiye'ye baskı yapın.
- Türkiye makamlarının Suriyeli mültecileri hukuka aykırı bir şekilde sınır dışı etme ve "gönüllü geri dönüş" formlarını imzalamaya zorlama eylemleri hakkında kamuoyuna bilgi verin.
- Sınır dışı işlemlerini durdurması ve idari gözetim altındaki Suriyelilerin Türkiye'de kalmak mı yoksa gönüllü olarak Suriye'ye dönmek mi istedikleri konusunda izleme faaliyeti yürütmesi için Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine izin vermesi için Türk yetkililere kamuoyu önünde çağrıda bulunun. (HABER MERKEZİ)