DİSK: En etkili denetim işçinin denetimidir
DİSK, Kocaeli, Eskişehir ve Antalya'da düzenlediği basın açıklamalarında 41 işçinin öldüğü Amasra patlamasında sorumluların hesap vermesini talep etti.
Fotoğraf:DİSK
“Bartın için meydanlardayız” diyen DİSK, Kocaeli, Eskişehir ve Antalya'da düzenlediği basın açıklamalarında 41 işçinin öldüğü Amasra patlamasında sorumluların hesap vermesini talep etti. DİSK ayrıca işçi sağlığı ve iş güvenliğinde en etkili denetimin işçiler tarafından yapılabileceğini ifade etti.
Kocaeli, Eskişehir ve Antalya'da düzenlenen eylemlerde okunan ortak açıklamalarda, Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliği sisteminin çöktüğü vurgulandı. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin düzenlemelerin patronların keyfine göre yapıldığına dikkat çekilen açıklamada “Kamusal bir iş sağlığı güvenliği sisteminin bir an önce uygulanması gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği alanında bağımsız bir yapı oluşturulmalıdır. İşyerlerinde işçinin denetimi en etkin denetimdir. Bu nedenlerle işçilerin sendikalaşmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır” dendi.
“Bartın’daki katliamın takipçisi olacağız” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Sorumluların hesap vermesi için seferber olacağız. Daha fazla kan dökerek daha fazla kâr etmenin peşinde olanlara fırsat vermeyeceğiz. Çalışırken ölmek istemiyoruz. Gerekirse genel grevlerle bu gidişata hep birlikte dur demeye çağırıyoruz.”
DİSK KOCAELİ BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ: ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ
DİSK Kocaeli Bölge Temsilciliği Amasra’da yaşanan patlama sonucu hayatını kaybeden 41 maden işçisi için açıklama gerçekleştirdi. İnsan Hakları Parkı’nda yapılan açıklamaya siyasi partiler, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri de destek verdi.
Açıklamayı okuyan DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük son 20 yılda yüzlerce maden işçisinin alınmayan önlemler nedeniyle hayatını yitirdiğini belirterek “İşçiler öldü ancak hesap veren çıkmadı. Tarihin en büyük iş cinayeti olan Soma'da bile tek tutuklu kalmadı. Karar öncesi mahkeme heyeti değiştirilerek işveren ağır cezalar almaktan kurtarıldı. 301 işçinin canının sorumlusu olarak kimse hesap vermedi. Tek bir idareci bile görevden alınmadı, tek bir sorumlu bile istifa etmedi. 2013’te Zonguldak/Kozlu’da 8 işçinin ölümünden sorumlu bulunan kişi, Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü olarak atandı. Gerekli önlemler alınmadığı için, sorumlulardan hesap sorulmadığı için, hatta sorumlular ödüllendirildiği için işçiler ölmeye devam ediyor. Ülkeyi yönetenler ise önlenebilir ölümlere “kaderin planı” diyor” dedi.
Kader planı sadece Türkiye’de mi geçerli diyen Küçük “Ölümcül iş kazası oranı Almanya’da, İngiltere’de yüz bin maden işçisinin 2’sinin kaderi olurken, Türkiye’de yüz bin işçinin 43’ü çalışırken hayatını kaybediyor. Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre Türkiye, madencilik sektöründe en yüksek ölüm oranlarından birine sahip. Madenlerde 3 ölümlü iş kazası oranında Avrupa’da lideriz. Kaderin planı dedikleri sadece Türkiye işçi sınıfı için mi geçerli” dedi.
October 24, 2022
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)