Avustralya "mülteci gözaltı merkezini" idare edecek şirkete günlük 760 bin dolar ödeyecek
Avustralya, Nauru Adası'nda bulunan "mülteci gözaltı merkezini" idare edecek ABD merkezli özel cezaevi işletme firması MTC'ye günlük 760 bin dolar ödeyecek.

Fotoğraf: Wikipedia
İLGİLİ HABERLER

Avustralya, sığınmacıları takip etmek için Sri Lanka'ya 4 bin 200 GPS cihazı gönderdi

Kanlı kampları kapatın
Avustralya, Nauru Adası'nda 111 mültecinin kaldığı gözaltı merkezini yönetmesi için "ağır ihmal" ve "ağır güvenlik kusurları" ile suçlanan ABD merkezli özel cezaevi işletme firması Yönetim ve Eğitim Şirketi (MTC) ile günlük 760 bin dolara anlaştı.
The Guardian Gazetesi'nin haberine göre, daha önce idare ettiği cezaevlerinde "ağır ihmal" ve "ağır güvenlik kusurları" ile suçlanan MTC, Avustralya'nın, Nauru Adası'na gönderdiği mültecilerin tutulduğu gözaltı merkezinin yönetimini devraldı.
MTC, 111 mültecinin kaldığı ve Avustralya'nın Guantanamo'su olarak adlandırılan gözaltı merkezinin yönetimi için Avustralya hükümetiyle günlüğü 760 bin dolardan 62 günlük sözleşme imzaladı. Anlaşmaya göre Avustralya, MTC'ye 62 gün için mülteci başına yaklaşık 425 bin dolar ödeyecek.
Yüksek maliyeti ve geçmişindeki ihmal ve güvenlik aksaklıkları nedeniyle eleştirilerin odağı olan MTC'ye gözaltı merkezinin yönetiminin verilmesi tartışmalara yol açtı.
Merkezin yönetimini yapan bir önceki firma Canstruct International (CI), 2017-2022 olmak üzere 5 yıllığına 1,82 milyar dolar almıştı.
Canstruct International döneminde kampın aylık yönetim maliyeti 35 ila 40 milyon dolar tutarken, kamptaki kişi sayısı yüzde 90 azalmasına karşın MTC'nin aynı işi günlüğü 760 bin dolara alması meclis incelemesine neden oldu.
The Guardian, Canstruct International'ın daha düşük fiyat teklif etmesine karşın hükümetin daha yüksek rakama MTC'yi tercih ettiğini belirtti.
Avustralya İçişleri Bakanlığından bir sözcüsü, The Guardian'a yaptığı açıklamada, MTC'ye verilen sözleşmede hizmeti değerlendirmenin tek ölçütünün para olmadığını ve yönetim sürecinin karmaşık olduğunu ileri sürdü.
AVUSTRALYA'NIN GUANTANAMO'SU NAURU ADASI
Nauru gözaltı merkezi, Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinin kapatılmasının ardından Avustralya'nın tek açık deniz gözaltı merkezi konumunda bulunuyor. Avustralya, şimdiye kadar, adada yasa dışı olarak gözaltına aldığı 1900'den fazla kişiye 70 milyon dolardan fazla tazminat ödemek zorunda kaldı.
Avustralya ülkeye ulaşmaya çalışan mültecierin gözaltı merkezlerine gönderiyor. İnsan hakları örgütleri, Avustralya'nın mültecilere yönelik muamelesini ve gözaltı merkezlerindeki koşulları kınarken Avustralya, bunun tehlikeli deniz yolculuklarını önlemede etkili olabileceğini savunuyor.
MTC'NİN İHMAL VE GÜVENLİK KUSURU GEÇMİŞİ
21 cezaevi ve gözaltı merkezi işleten ve ABD'nin en büyük üçüncü özel hapishane işletmecisi olan MTC, yönettiği tesislerde ihmal ve güvenlik aksaklıkları nedeniyle eleştiriliyor.
MTC, ABD'de gözaltındaki bir kadının tecavüze uğraması, firar eden mahkumların 2 kişiyi öldürmesi ve bazı tutuklulara aylarca hücre hapsi cezası verdiği iddialarıyla yargılanıyor.
Şirket ayrıca, iş sözleşmeleri karşılığı cezaevi yönetimlerine rüşvet vermek suçundan 5 milyon dolar tazminat ödedi. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et