Yetmeyen bursla nereye kadar?
ODTÜ Tarih öğrencilerinin birçoğu KYK bursuyla geçinmenin imkânsız olduğu bugünlerde TTK’den burs almaya yöneliyor. Peki ya TTK bursu yeterli mi?
Kaynak: Freepik
İlhan Emre SÜER
ODTÜ
Ekonominin günden güne kötüye gittiği, bunun karşısında birçok öğrencinin burs aradığı, çoğunun ise zaten yetersiz miktarda olan KYK kredisine mahkûm olduğu bu dönemde ODTÜ Tarih Bölümü öğrencilerinin birçoğu alternatif olarak Türk Tarih Kurumundan burs almaya yöneliyor. Dışarıdan bakıldığında görece iyi gözüken TTK bursunun içeriğine baktığımızda, bursun kesilme korkusu, geçim sıkıntısı gibi diğer öğrencilerle ortaklaşan zorluklar barındırıyor. Bu sebeple öğrencilerin kriz koşullarında devletten beklentilerini, burs hakkında ne düşündüklerini ve önümüzdeki dönemde geçinmek için ne planladıklarını ODTÜ Tarih Bölümünden beş öğrenci ile konuştuk.
İlk olarak TTK’nin lisans ve yüksek lisans başarı bursları üzerine konuştuğumuz 2. sınıf öğrencileri Çağatay ve Kaan, burs miktarına 1 yıldır zam yapılmamasının ekonominin gidişatı açısından kabul edilemez olduğunu söyleyerek gelen zammın çok geç geldiğini ifade etti. Çağatay, kurumun artış oranını belirlerken ENAG’ın enflasyon verilerini göz önüne alması gerektiğini söylüyor. Yine 2. sınıf öğrencisi bir KYK bursiyeri olan Mert de sadece burs ile geçinmenin imkânsız olduğunu belirtip, burs miktarlarının gerçekçi belirlenmiş asgari ücret miktarlarına göre düzenlenmesi gerektiğini söylüyor.
TTK bursunun başka kamu ve kuruluşlarından burs almayı engellemesi ve çalışan öğrenciler için de burs miktarını yarı yarıya indirmesi de öğrencileri zorluyor. Çağatay ise bu durumun yanlış olduğu konusundaki görüşünü “Bu ekonomik durumda burs ile geçinmek mümkün değilken çalışan kişilerin burs miktarının yarı yarıya kesilmesi mantıklı değil” sözleriyle ifade ediyor.
BAŞARI KRİTERİ SINAV BASKISI YARATIYOR
Beş öğrenci de geçimlerini sağlamak için ailelerinden destek aldığını belirtirken büyük maddi zorluklar yaşamasalar bile sürekli artan fiyatlardan dolayı kafalarının geçim derdi ile meşgul olduğunu ve yeni dönemde imkanlarını araştıracaklarını belirtiyor. Bursu yeni dönemde kesilecek olan Kaan, bu koşulda ailesinden daha çok destek almak zorunda kalacağından dolayı iş aramayı düşündüğünün altını çiziyor. TTK bursunun devam şartı olarak yüksek not ortalaması istemesinin ise kendisini zorladığını belirten Kaan, sınavlara daha stresli girdiğini ve vaktinin çoğunu normalden daha fazla derslere vermesi gerektiğini söylüyor.
Devletin öğrencilerin geçinmesi konusunda yapması gerekenleri sorduğumuz öğrenciler, KYK faizlerinin silinmesi gibi uygulamalarının yetersiz kaldığı noktasında ortaklaştı. Geçimini sağlamak için kendini geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmekten ziyade daha çok para kazanmayı düşünmek zorunda kaldığını belirten Mert, iktidarın politikalarının bu noktada öğrencilere yararı olmadığını söylüyor. Çağatay, şu anki iktidardan beklentilerine yönelik bir umudu kalmadığını vurgularken öte yandan devletin öğrencilere burs imkanını genişletmesi ve krizin faturasının öğrencilere yüklenmemesi gerektiğini ekliyor. Kaan ise devletin burs miktarını yeniden düzenlemesinin, okul ödeneklerinin artırılıp bunun öğrencilere ücretsiz yemek, kitap gibi alanlarda kullanılmasının, belediyeler tarafından öğrencilere sunulan imkanların genişletilmesinin ve zamların öğrencilerin temel ihtiyaçlarına daha az yansıtılmasının elzem olduğunu belirtiyor.
Tarih bölümü 3. sınıf öğrencisi başka bir arkadaşımız ise tüm bunlara ek olarak her gün niteliksiz koşullardaki yemekhaneyi kullanmak zorunda kaldığını, ayrıca sağlıksız beslenmekten dolayı kaygı ve stresinin arttığını düşündüğünü dile getiriyor. Bir başka 3. sınıf öğrencisi arkadaşımız ise yaşadığı ekonomik problemlerden dolayı geçinebilmek için part-time işlerde çalışmak zorunda kaldığını ve bu sebeple notlarının düştüğünü dile getiriyor. Burs miktarları hakkında ise miktarın, enflasyon oranındaki artışla birlikte geçinmek için yetersiz kaldığının çok açık olduğunu ifade ederek güncel miktarın kendisine ancak 15 gün yetebildiğini söylüyor. Bursların bugünkü koşullarda yetmesi için en az 3000 lira olması gerektiğini dile getiriyor. Diğer arkadaşımız da de son zamların yetersiz olduğunu ve azami olarak yüzde yetmiş zam yapılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca kendisine gelen maile göre hala TTK burs zammı hakkında bir belirsizlik oluğunu ifade ediyor. Burs kriterlerinden dolayı sürekli stres altında olduğunu yineleyen öğrenci, her sınav dönemi sınavların stresi yetmezmiş gibi bir de bursum kesilirse ne yaparım diye düşünmekten kendini alıkoyamadığını söyleyerek burs kriterlerinin hayatı üzerindeki olumsuz etkiye vurgu yapıyor. Diğer arkadaşımız da kriterlerin olmasını doğru bulduğunu fakat notlarının yeterli olmasına rağmen sürekli transkriptinin kontrol edildiğini ve bu davranışın bir takıntı haline geldiğini dile getiriyor.
YALNIZ KYK FAİZİ DEĞİL ANA PARA BORCU DA SİLİNMELİ!
KYK Öğrenim kredilerinin faizlerinin silinmesini sorduğumuzda ise arkadaşımız bunu doğru bulduğunu ama ana paranın da silinmesi gerektiğini ifade ediyor. Son olarak çoğu üniversite öğrencisi gibi birçok zorlukla mücadele ettiğini ama hala umudunu kaybetmemeye çalıştığını ve güzel günlerin geleceğine inandığını ekliyor.