2 milyara yakın ödenek sabunsuz tuvalet
İÜ öğrencileri olarak okulun 2 milyara yakın devasa ödeneğinin nerelere harcandığını merak ettik, zira alınan ödenek üç beş kuruş değil ama yemekhaneye gelen zam 2 TL 50 kuruş.
Görkem TATLI
İstanbul Üniversitesi
Üniversitemizde 4 Ekim’de 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni gerçekleşti. Bu açılışta komik olan kısım, öğrencilerin salon içinde olmayışı, hatta törenin gerçekleştirildiği gün derslerin iptal edilip fakülteye öğrenci girişinin yasaklanmasıydı. Bu tören sayesinde öğrencilere ve kulüplere verilmek istenmeyen imkânların ne denli çeşitli olduğunu, bizzat katılamasak da, öğrenmiş olduk.
EN ÇOK ÖDENEK ALAN İKİNCİ ÜNİVERSİTE AMA…
İmkânlar demişken… 2022 yılı üniversite bütçeleri açıklandı. İstanbul Üniversitesi, 1 milyar 802 milyon 88 bin liralık* bütçe ödeneğiyle ikici sırada yerini aldı. Hâl böyle olunca biz de İÜ öğrencileri olarak bu ödeneğin nerelere nasıl harcandığını merak ettik, araştırma ihtiyacı duyduk. Çünkü alınan ödenek üç beş kuruş değil fakat yemekhanemize gelen zam 2 TL 50 kuruş. Evet enflasyon var, hayat pahalılığı var ama bunun bedelini ödeyecekler öğrenciler değil.
2022 ödeneğinin gelir ve gider tabloları yayınlanmış değil, en güncel veriler ise 2020’ye** ait. Bu verilerin büyük bir kısmını ise yaklaşık on üç sayfayı dolduran “Diğer Giderler” oluşturuyor. Fakat incelediğimiz zaman bunların, öğrenci yararına harcamalar değil, uzayıp giden gereksiz giderler olduğunu görüyoruz. En basitinden, temizlik giderlerinin meblağ olarak oldukça yüksek olmasına rağmen okul tuvaletlerinde hâlâ peçete, sabun olmayışı ve tuvaletlerin temizlikten bihaber hâli göze çarpıyor.
Yüksek ödeneğe sahip bir diğer kısım yemekhane. Bu ödenekle öğrencilere ücretsiz yemek sağlaması gereken kurum, aksine, her fırsatta yemekhaneye zam yaparak öğrencileri mağdur ediyor. Öte yandan güvenlik ödeneği de geçtiğimiz yıllara oranla büyük bir artış göstermekte. Hoş, bunun sebebi öğrencileri korumak mı yoksa baskılamak mı, bu da güzel bir tartışma konusu.
SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ!
Bütün bu ödenekleri öğrenci yararına kullanmak varken neden alakasız, öğrenciye faydası olmayan kalemlere bu kadar bütçe ayrılıyor? Biz öğrenciler üniversitemize ayrılan bu ödeneğin kalem kalem, şeffaf bir şekilde nereye harcandığını görmek istiyoruz. Üniversite bütçesinin nasıl değerlendirileceğinin bütün üniversite bileşenleriyle birlikte kararlaştırılacağı, öğrencilerin de bütçe harcamalarına ilişkin söz sahibi olacağı demokratik bir işleyiş talep ediyoruz.
KAYNAKÇA
*https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/DuyuruDetay.aspx?did=1131
**https://strateji.istanbul.edu.tr/tr/content/hizmetler/mali-tablolar
Evrensel'i Takip Et