25 Ekim 2022 08:10
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ekim 2022 23:36

Uzun namlulu susturma operasyonu: MA ve JINNEWS'te çalışan gazeteciler gözaltında

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, Mezopotamya Ajansı Ankara bürosuna polis baskını yapıldı, MA ve JINNEWS muhabirleri, evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ankara merkezli soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 gazetecinin gözaltı süresi bir gün uzatıldı. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında sabah saatlerinde 9 kentte yapılan ev baskınlarında, Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer, gazeteci Mehmet Günhan gözaltına alındı. Ankara Emniyeti’nden yapılan açıklamada, gazetecilerin yaptıkları haberler nedeniyle gözaltına alındıkları belirtildi. 

Gözaltı sırasında gazetecilerin ters kelepçeyle uzun bir süre yerde bekletildiği belirtildi. Evlerde yapılan aramalarda, Demokratik Modernite ve Jineoloji dergilerinin yanı sıra birçok kitaba ve gazetecilerin bilgisayarlarına el konuldu.

EN AZ 11 GAZETECİ GÖZALTINDA

Mezopotamya Ajansı'nın Ankara muhabirleri Zemo Ağgöz ve Berivan Altan ve Ankara Haber Şefi Deniz Nazlın, ev baskınlarında gözaltına alındı. Ağgöz'ün yeni doğum yaptığı ve 45 günlük bebeğinin anneannesine bırakıldığı öğrenildi. 

Ajansın muhabiri Selman Güzelyüz Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan evine, Hakan Yalçın'ın Van'da bulunan evine baskın yapıldı. Evlerde yapılan aramaların ardından Güzelyüz ve Yalçın da gözaltına alındı.

Urfa'da da MA muhabirleri Emrullah Acar ile Ceylan Şahinli gözaltına alındı. Burada yapılan ev baskınlarında tüm bilgisayar, kamera ve fotoğraf makinalarına el konuldu. Gazetecilerin ikametgahlarının olduğu kentlerde de ailelerinin evlerine baskın düzenlendi. 

Aynı soruşturma kapsamında Mardin'de JINNEWS muhabiri Öznur Değer, Kızıltepe'de bulunan evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Diyarbakır'da JINNEWS muhabiri Habibe Eren'in, Kayapınar ilçesinde bulunan evine baskın yapıldı. Yapılan aramaların ardından JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Derya Ren gözaltına alındı. Derya Ren'in farklı bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi.

Gözaltına alınan bir diğer isim gazeteci Mehmet Günhan oldu. Daha önce MA’nın Ankara bürosunda stajer muhabirlik yapan Günhan, Manisa’da yapılan ev baskından gözaltına alındı. 

YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ GÖZALTINA ALINDI

Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever'in, İstanbul'da bulunan evine baskın yapıldı. Evde yapılan aramalarda birçok kitaba el konuldu. Yurtsever, daha sonra gözaltına alınarak Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

8 MART, NEWROZ, GEZİ GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Emniyetten yapılan açıklamada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında operasyonun yapıldığı belirtildi. Açıklamada gazeteciler için kullanılan, "Dünya Kadınlar Günü, Nevroz vb. günlerde propaganda faaliyetlerine ağırlık verdikleri, bu yolla müzahir kitleyi kullanarak Gezi Parkı olayları veya Kobani olayları benzeri –Serhildan- olarak tabir ettikleri yaygın şiddet içerikli toplumsal sokak olayları çıkarmaya çalıştıkları, ülke genelinde veya yerel düzeyde kamuoyuna yansıyan birçok asayiş olayını fırsat bilerek etnik hassasiyetler üzerinden toplumsal gerginlik yaratmaya çalıştıkları..." ifadeleri dikkat çekti.

GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Gazetecilerin gözaltına alınmasının ardından dosyaya gizlilik kararı getiren savcılık, “Soruşturma içeriğinin öğrenilmesi halinde soruşturmanın amacının tehlikeye düşebileceği değerlendirmekle” gerekçesini öne sürdü. Savcılık, “suçun vasıf ve mahiyeti” iddiasıyla 24 saat avukat görüşme yasağı da getirdi. 

Savcılık, 11 gazetecinin gözaltı süresini de bir gün uzattı.

Öte yandan İstanbul’da gözaltına alınan MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever ile Van’da gözaltına alınan MA muhabiri Hakan Yalçın’ın Ankara’ya getirildiği öğrenildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erzurum cezaevleri raporu: Tecrit ağırlaşıyor

SONRAKİ HABER

Osmaniye'deki orman yangınında 3'üncü gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa