25 Ekim 2022 11:39

Urla’da Klazomenai Antik Kenti’ni de kapsayan alanın sit derecesi düşürüldü

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Urla İskele Mahallesi’nde plan değişikliği yaparak 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nı, 3. derece olarak tescil etti.

Harita: Google Maps

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tartışmalı bir karara daha imza attı. Urla İskele Mahallesi’ndeki Klazomenai Antik Kenti’ni de kapsayan alan 1'inci Derece Arkeolojik Sit Alanı vasfından çıkartılıp, 3'üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edildi. 

Bölgeye ilişkin, vatandaşların imar planı değişikliği önergesi daha önce İzmir Büyükşehir Meclisinde reddedilmişti. Reddedilen teklif, uzun süre ihtisas komisyonlarında bekledikten sonra ikinci kez eylül ayı meclis toplantısında yeniden gündemine geldi. SİT alanı sınırları içindeki 34 bin metrekarelik alanda imar plan değişikliği önerisi Büyükşehir Belediyesi ekim ayının son oturumunda kabul edildi.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu alanı 6 Haziran 2018 tarihinde 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'ndan çıkartılarak 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil etmişti. Çevre Düzeni Planı Değişikliği Önerisi, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı önerisi ise İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 11 Kasım 2021 tarihinde genel ilke ve stratejilere ve nüfus kabullerine aykırı olması, alandaki yapı yoğunluğunu arttırıcı nitelik taşıması nedeniyle uygun görülmemişti.  

BİR YIL İÇİNDE KARAR NEDEN DEĞİŞTİ?

2021 yılında genel ilke ve stratejilere, yapı ve nüfus yoğunluğuna neden olacağı için uygun bulunmayan Çevre Düzeni Planı Değişikliği ve Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği önerileri 14 Ekim 2022 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde uygun bulunarak onaylandı. Onaylanan karar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu doğrultusunda Koruma Bölge Kuruluna iletilecek. 

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin almış olduğu karar sonrasında konu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu doğrultusunda ilgili Koruma Bölge Kurulu tarafından incelenerek, uygun görülmesi halinde Büyükşehir Belediyesince onama işlemi tamamlanmış olacak. 

ŞAHIS ARAZİLERİ RANTA MI AÇILIYOR?

Urla İskele Mahallesi’nde 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı içindeki 40 bin metrekarelik şahıs arazisi ve Yaşar Holding’e ait olan arazinin koruma planı yapılarak imara açılmak mı isteniyor sorusu gündeme geldi. Villa imarlı olması tasarlandığı iddiaları alan için 100’ün üzerinde villa yapılarak 1 milyar liralık rant sağlanması hedeflendiği de iddialar arasında.

DEĞİŞİKLİK NE ANLAMA GELİYOR? 

Toplamda 18 adanın imar planının değiştirilerek, "Düşük Yoğunlukta Gelişme Konut Alanı (106 Kişi/ha), Park ve Yeşil Alan, Otopark ve Taşıt Yolu" olarak belirlenmesi hem antik kentin hem de tarım arazilerinin imara açılması demek.

Urla-Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında, İzmir Körfezi'nin ortalarında yer alan 12 İon kenti arasında olan 2 milyon 800 bin metrekarelik Klazomenai antik kenti imara açılma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, tarım arazilerini de benzer tehlike bekliyor. 

Konuyla ilgili görüştüğümüz Şehir Plancıları Odası, söz konusu plan değişikliklerinin onanması sonrasında askı aşamasında şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından gerekli incelemeler yaptıktan sonra durumu tekrar değerlendireceklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Katledilen akademisyen Ceren Damar'a hakaret eden avukata zorla getirme kararı

SONRAKİ HABER

M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'ndaki kablo yanması nedeniyle aksayan seferler normale döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa