25 Ekim 2022 12:02
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ekim 2022 17:27

Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki: Gazeteciliği krimlinalize edemeyeceksiniz

Gazeteciler, siyasetçiler ve meslek örgütleri, Ankara merkezli yürütülen soruşturmada çok sayıda gazetecinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Görsel: MA

Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Ankara, İstanbul, Van, Diyarbakır, Urfa ve Mardin'de yapılan ev baskınlarında çok sayıda Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS muhabiri gözaltına alındı.

Günün erken saatlerinde gerçekleştirilen ev basınlarında çok sayıda gazeteci gözaltına alındı, yapılan aramalarda, birçok kitap, dergi ve gazetecilerin bilgisayarlarına el konuldu. Gözaltına alınan gazeteciler arasında 45 günlük bebeği olan Zemo Ağgöz'de bulunuyor.

Gerçekleşen gözaltıların ardından birçok gazeteci, siyasetçi ve kurum yaşananlara tepki gösterdi.

GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ: GAZETECİLERİ SUSTURAMAZSINIZ

Türkiye Gazeteciler Sendikası, "Sansür yasasının yürürlüğe girdiği günlerde çok sayıda gazeteci evleri basılarak, şafak operasyonlarıyla gözaltına alındı. Büroları da aranan meslektaşlarımıza avukat kısıtlaması getirildi. Bu uygulamalarla gazeteciliği krimlinalize edemeyeceksiniz!" ifadelerini kullanarak gözaltıları kınadı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği de üyelerinin gözaltına alınmasına, "Derneğimizin üyeleri olan Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirleri sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. MA Ankara bürosu da operasyon kapsamında basıldı. Gazetecileri susturmaya yönelik bu operasyonu kınıyoruz. Özgür basın bu saldırılarla yılmayacak" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Meslektaşlarının yanında olduklarını duyuran DİSK Basın-İş ise şu şekilde tepki gösterdi: "Gözaltına alınan gazetecilerin soruşturması hakkında 24 saat kısıtlama kararı verildi. Gazeteciler yere yatırıldı, ters kelepçeli halde bekletildi, gazetecilerin üzerlerine oturuldu ve gazetecilere silah doğrultuldu. Susmuyoruz, korkmuyoruz, meslektaşlarımızın yanındayız."

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu da, "Dün de söyledik bugün de söylüyoruz: Gazetecileri susturamazsınız. Bu baskı ve sindirme politikaları amacına ulaşamayacaktır. Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz. Gazeteciler üzerinden elinizi çekin. Yasalarınız ve tutuklamalarınız kadın gazetecilere geri adım attırmayacak" ifadeleriyle gözaltılara tepki gösterdi.

IPI: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE CİDDİ SALDIRILARIN BİR ÖRNEĞİ

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) da “IPI Türkiye'yi tüm gazetecileri gecikmeksizin serbest bırakmaya çağırıyor” başlıklı açıklamasında gazetecilerle dayanışma içinde olduklarını vurguladı. Açıklamada “Türkiye, sıklıkla keyfi suçlamalara ve hapis cezalarına maruz kalan gazetecileri hedef almak için terörle mücadele yasasını düzenli olarak kötüye kullanmaktadır. Bu gözaltılar, Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik ciddi saldırıların bir örneğidir. IPI, Türk yetkilileri bu 11 gazeteciyi ve parmaklıklar ardındaki diğer tüm muhabirleri serbest bırakmaya çağırmaktadır." denildi.

AP'DEN GÖZALTILARA TEPKİ

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez-Amor, yaptığı yazılı açıklamada "Bu gözaltı ve baskınların kısa süre önce yasalaşan 'dezenformasyon yasası' kapsamında gerçekleşip gerçekleşmediği hala belirsiz. Eğer öyleyse, bu durum Türk sivil toplumunun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin ve Avrupa Parlamentosu'ndaki pek çok kişinin dile getirdiği korkuları doğrulayacaktır. Her halükarda bu, Türkiye'de temel özgürlüklerin, özellikle de medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün daha da kötüye gittiğinin bir başka örneği ve özellikle önümüzdeki kritik seçim süreci çerçevesinde düşünüldüğünde, ciddi bir durum.” dedi.

"GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR"

Operasyonların ardından Twitter adresinden paylaşım yapan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz'de şu cümlelerle tepki gösterdi: "Bir yanda sansür yasası, Diğer yanda evi basılan, gözaltına alınan gazeteciler… Bir de bugün adliye koridorlarında beklemekten habere çıkamayan gazeteci arkadaşlar var. Söz konusu olan halkın haber alma hakkıdır. Gazeteciler serbest bırakılsın. #GazetecilikSuçDeğildir"

Halkların Demokratik Partisi genel merkezi de Twitter hesabından yaptığı paylaşımla gözaltıları kınadı: "MA ve JİNNEWS muhabirlerine yönelik hukuksuz gözaltılar faşizminin ulaştığı kuralsızlığı gösteriyor. Özgür basın emekçilerine dönük bu saldırıları en sert biçimde kınıyoruz; gazetecileri derhal serbest bırakın. Bu saldırılar dün sonuç vermedi bugün de sonuç almayacak!"

Türkiye İşçi Partisi (TİP), gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptığı açıklamada "AKP-MHP ortaklığıyla yakın zamanda TBMM'den geçirilen Sansür Yasası'yla halkın haber alma ve haber olma hakkının önüne geçmek isteyen Saray Rejimi, seçimler yaklaştıkça gazetecilere dönük baskı ve saldırıların artacağını bugün düzenlenen operasyonla bir kez daha göstermiştir. Talimatla parmak indirip kaldırarak gazetecilikten suç çıkarabileceğini, halkın sesini kısabileceğini düşünenlere sesleniyoruz: Gerekirse dumanla haberleşeceğiz ama halka karşı işlenen tüm suçları kayıt altına almaya, hepsini tek tek yazmaya ve söylemeye devam edeceğiz. Gözaltındaki gazeteciler derhal serbest bırakılsın!” ifadelerine yer verdi.

Gazetecilerin gözaltına alınmasının ardından gelen tepkilerin bazıları şöyle:

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay, İBB'nin Yahya Kemal Beyatlı'nın mirasçılarına telif ödemesi kararını onadı

SONRAKİ HABER

ABD Savunma Bakanı ve NATO Genel Sekreteri, "kirli bomba" iddialarını görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa