25 Ekim 2022 14:24
/
Güncelleme: 17:33

Çanakkaleliler altın madenine karşı yarın açıklama yapacak

Lapseki’deki altın madenine verilen ÇED olumlu raporu onaylanarak askıya alınmasına karşı Çanakkaleliler yarın Çanakkale İl Çevre Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapacak.

Çanakkaleliler altın madenine karşı yarın açıklama yapacak

Fotoğraf: Kazdağları Ekoloji Platformu

Özer AKDEMİR

Balıkesir il sınırları içerisinde bulunan Marda Dağı’nda yıllardır altın işletmeciliği yapan TÜMAD Madencilik’in Çanakkale Lapseki’deki altın madenine verilen ÇED olumlu raporu İnceleme Denetleme Komisyonunda onaylanarak askıya çıktı. On günlük askı süresi önümüzdeki günlerde dolacak olan altın madenine karşı yurttaşlar yarın Çanakkale İl Çevre Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapacak

ECZACIBAŞI ALTIN MADENİNİ TÜMAD’A SATTI

Balıkesir İvrindi’de Avrupa’nın en büyük altın madenlerinden birisini işleten TÜMAD geçtiğimiz yıl Çanakkale Lapseki’deki altın madenini bölgedeki Esan Eczacıbaşı’ya ait olan altın-gümüş madeni ruhsat sahasını da satın alarak genişletmişti. Yöredeki köylerin içme ve tarımsal sulama alanlarının yanı başındaki maden, bu genişlemeyle Çanakkale Boğaz Köprüsü manzaralı olacak! Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 2013 yılında 34.2 hektarlık alan için alınan ‘ÇED olumlu kararı’na göre 509 bin 600 ton/yıl cevher üretimi gerçekleştirilmesi planlanırken, şirket tüm haklarını Eylül 2021 tarihinde TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’ye devretti.

11 YILDA 44 MİLYON TON KAZI YAPILACAK!

Çanakkale Lapseki altın madeni

Fotoğraf: Çanakkale Belediyesi

Madenin işletme alanı Çanakkale iline kuş uçuşu 35 km, Lapseki’ye 7.5 km, Şahinli köyüne 1.2 km, Subaşı köyüne 3.3 km ve Mecidiye köyü’ne 5.13 km mesafede yer alıyor. Patlatmalı açık ocak ve yer altı ocak işletmeciliği yapılan madenin ömrü 11 yıl olarak hesaplanırken, bu sürede 8 milyon 270 bin 825 ton cevher, 35 milyon 901 bin 341 ton pasa olmak üzere toplam kazı miktarı 44 milyon 172 bin 166 ton olacağı dile getiriliyor.

FLAMNİGOLAR VE KUĞULARIN EVİ TEHLİKEDE

Yöredeki ekoloji örgütleri ormanlık alanda işletilecek olan madenin Bayramdere Barajı ve Umurbey Barajını kirletme tehlikesine dikkat çekiyor. Çardak Lagünü’ne çok yakın bir konumda olan madenin flamingo ve kuğuların beslenme alanı olan bu sulak alana da zara vermesi söz konusu.

ŞİRKET DSİ’DEN HABERSİZ KUYU MU AÇTI?

Çanakkale Lapseki altın madeni

Fotoğraf: Kazdağları Ekoloji Platformu

Şirketin ÇED raporuna göre maden kapanana kadar bölgenin en önemli su yapılarından olan Kovanlık Deresi’ne su verilmeyecek! Bölgedeki dağlardan karların erimesi ile oluşan bu suyun yöredeki bütün canlılar için ortak su olduğunu dile getiren ekoloji örgütleri madenin bu suyu tek başına kullanamayacağını dile getiriyorlar. TÜMAD şirketinin Lapseki Belediyesinden almış olduğu ve şu an kullanmadığı su kuyuları yerine, ovada satın aldığı şeftali bahçesine açtığı su kuyularından su almayı hedeflediğine dikkat çeken ekoloji örgütleri “Bu su kuyuları aracılığı ile tesise 2 ayrı su hattı döşendiğinden hiç bahsedilmemiş. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) onayı var mı bu kuyulara?​” diye soruyorlar.

PASALAR NE OLACAK? 

MAadenin işletilmesi sürecinde çıkacak pasaların yarıya yakınının asit üretimi yapmayan “inert atık” olacağı ÇED raporunda yer alırken, diğer yarısının sülfür içeriği göz önüne alındığında asit üretimi söz konusu olabileceği dile getiriliyor. Bu iki ayrı pasanın nasıl ayrıştırılacağı ve nasıl depolanacağı ise ciddi problemlerden birisi. Atıkları “tehlikesiz atık” olarak sınıflayan şirketin ÇED raporuna göre madenin atık barajı geçirimsiz plastik örtü (geomembran) ile kaplanmayacak. Dolayısıyla sızan suya da herhangi bir arıtma yapılmayacak.

Evrensel'i Takip Et