Masa ve dolaba ödenek yoksa neye var?
Ücretleri artarken barınma olanaklarının giderek kötüleştiği bir yurt değil nitelikli koşulların sağlandığı, sağlıklı çalışma ve yaşama şartlarının olduğu yurtlar istiyoruz.
Fotoğraf: Unsplash
Sıhhiye Kadın Öğrenci Yurdundan bir öğrenci
Hacettepe Üniversitesi
Sıhhiye’de kadın öğrenci yurtları bu seneye kadar iki kişilikti. Yaz döneminde yurtkapasitelerinin dört kişiliğe ve ücretlerinin 680 liraya çıkarıldığı internet sitesi üzerinden duyuruldu. Tıp fakültesi öğrencileri eylül başında diğer öğrencilerden bir ay önce okula başladılar ve bu sırada yurtlar hala 2 kişilikti. Ardından tıp öğrencilerinin komitelerine az bir süre kala öğrenciler yurttayken yurtlara yataklar getirildi ve öğrencilerin oldukça zor durumda kaldıkları bir süreç yaşandı. Bu süreçle odalar 4 kişiliğe çıkarıldı. Öğrenciler yurttayken bu işlemin gerçekleştirilmesi öğrencileri hiç düşünmeyen yönetimin bu tavrını bir kez daha gözler önüne serdi. Yurtta geçen sene mavi kodun çalışmaması sebebiyle bir arkadaşımızı kaybetmişken yurt olanaklarının yine öğrenciler yararına düzenlenmediğini görerek döneme başlamak hayal kırıklığı yarattı.
SADECE YATAKTAN DÖRT TANE VAR
Ne yazık ki yaşadığımız sorunlar bununla da sınırlı değildi. Yurtlar 4 kişiliğe çıkarıldı ama yurt odasında 4 tane olan tek şey yataklar. Neredeyse tüm odalarda en fazla 3 dolap, 2 çalışma masası bulunuyor. Öğrenciler odalarda genelde 1 tane olan sandalyeleri çalışma odasına indirerek çalışıyor. Valizini dik çevirerek dolap haline getiren, dolabının bir kısmını, çalışma masasının bir kısmını oda arkadaşlarıyla paylaşanların sayısı da oldukça fazla. Özellikle malzemesi fazla olan diş hekimliği gibi bölümlerde okuyanlar için durum daha da zorlaşıyor. Her gün yurt müdürünün odasının önünde sıra oluşuyor. Müdürlüğün bu sorunlara karşı verdiği cevap ise yurtların dolap alabilmek için ödenek beklediği, bu işlerin yavaş gerçekleştiği ve beklememiz gerektiği oluyor. Ortak tuvaletlerde, yurdun kantininde neredeyse tüm gündemimiz bu oluyor. Çünkü dolap olmadan, çalışma masası olmadan eğitim hayatımıza devam edebilmemiz gerçekten çok güç. Yurt koşullarının bu durumundan ötürü öğrenci evlerine geçmek isteyen, ev bakan öğrenciler de mevcut. Nitekim yurtların 4 kişiliğe çıkarılacağı bu kadar önceden belliyken okulun “Ödenek yok, bekliyoruz” tutumu bizi belirsizliğin içine sürüklüyor. Ücretleri artarken barınma olanaklarının giderek kötüleştiği bir yurt değil nitelikli koşulların sağlandığı, sağlıklı çalışma ve yaşama şartlarının olduğu yurtlar istiyoruz.