26 Ekim 2022 10:05

Federal Mogul’da banka promosyonları ilk kez dağıtılacak

Türk-İş’e bağlı Türk Metal’in örgütlü olduğu Federal Moğul fabrikasında işçilerin promosyon mücadelesi sonuç verdi.

Federal Mogul fabrikası | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gözde Meydan
Kocaeli

Federal Mogul’ da işçilerin çabası karşılık buldu, fabrika ilk kez banka promosyonlarını işçilere dağıtacak. Türk-İş’e bağlı Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada, işçiler uzunca bir süredir promosyon talebini dile getiriyordu. Geçtiğimiz ağustos ayında sendikacılarla yapılan toplantılarda promosyon ve ek zam talebini dile getiren 5 işçi işten atılmış, şube başkanı Yakup Yıldız ise işten atılmalarla sendikanın bir ilgisi olmadığını ifade etmişti.

Bankayla 2 yıl süreli yapılan promosyon sözleşmesinin ilk tutarının 7,500 lira olduğu ve kasım ayı içerisinde işçilere ödeme yapılacağı; ikinci yıl tutarının ise ilk yılın sonunda belirleneceği öğrenildi.

Bir Federal Mogul işçisi, “Olan atılan 5 işçi arkadaşımıza oldu. Madem ki verebiliyordunuz, insanları neden ekmeğinden ettiniz? 7,500 lira çok bir para değil ama burada bir eşik atlandı. İşçi açısından artık promosyon kazanılmış bir hak olarak görülüyor. Bu yıl verdim seneye vermem diyemezler artık” diye konuştu. Fabrikada herkesin bu kazanımı konuştuğunu ifade eden işçi, “Esas iyileştirme saat ücretlerine yapılmalı. Promosyon zaten gasp edilen ama hakkımız olan paraydı. Bizi refaha kavuşturacak olan saat ücretine yapılacak zamdır. Sendikacılar, işveren içerdeki huzursuzluğu baskılamaya çalıştı. Yakın zamanda fabrikanın ihmali sonucu bir arkadaşımız canından oldu. İşveren işçiye sus payı veriyor” dedi.

“İLLA BİRİLERİNİN CANI MI YANMALIYDI?​”

Bir başka Federal Mogul işçisi ise, “İşçinin hakkı olanı vermeleri için illa birilerinin canı mı yanmalıydı? İşçi sesini burada çıkan haberlerle duyurdu. Yine de hakkımı helal etmiyorum sendikacılara. Sendika bizi gerçekten temsil edip savunmadıkça hiçbir işçinin hakkı helal değil” diye sitem etti. Promosyon tutarının diğer fabrikalara göre az olduğunu söyleyen işçi, “Hepimizin borcu var. Toplu bir para geçerse en azından borçlarımın bir kısmını kapatırım, biraz olsun rahatlarım diye düşünüyorduk ama bu miktar işçinin beklentisini karşılamıyor. Burada saat ücretlerine zam yapılması lazım, fabrikanın tamamı yoksulluk sınırının altında maaş alıyor” diye konuştu.

“ERİYEN MAAŞLARIMIZA BİR İYİLEŞTİRME TALEP EDİLMEYECEK Mİ?​”

Asgari ücretle ilgili açıklamaları hatırlatan bir başka işçi ise “Yıl başında asgari ücrete büyük zam gelecek. Bu gidişle bizi maaşlarımızda asgari ücrete tekabül edecek. Mesela sendikanın buna dair planı ne? Eriyen maaşlarımıza bir iyileştirme talep edilmeyecek mi? Promosyon tabi ki ilk kez verildiği için önemli ama milleti susturup göz boyamak için yaptıkları çok açık. İşçilerin esas talebi maaşlarımıza iyileştirme yapılması” dedi. Promosyonun işçi açısından bir kazanım olduğunu ama devamının gelmesi gerektiğini belirten bir işçi ise “Bizim kendi içimizde ‘Vermezler, bu fabrikada bir şey değişmez, olmaz’ diyenler çoktu ama öyle olmadığını gördük. Tabi ki de arkadaşlarımızın işten atılması bizim için bir kayıp, bir arkadaşımızı iş kazasına kurban vermemiz de çok büyük kayıp. Yıllardır vermedikleri promosyonu vermek zorunda kalmaları bile bize bir sürü şeyi öğretmeli ” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın "davetine" gazetecilerden yanıtlar

SONRAKİ HABER

RTÜK'ün TELE 1'i karartma girişimine yargı "Dur" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa