26 Ekim 2022 14:29

SES İstanbul Şubeleri'nden Prof. Dr. Fincancı'ya destek: İktidar hekimlik bilirkişiliğini hedef alıyor

SES İstanbul Şubeleri, Şebnem Korur Fincancı'nın gözaltına alınmasını "Halk sağlığını savunmak, savaşa karşı olmak, bilimin gerçekliğinde yapılması gerekenleri söylemek suç değil" diyerek kınadı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel 

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Sendikası İstanbul Şubeleri, gazetemizin yazarı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı gözaltına alınmasına tepki gösterdi. SES Şişli Şube binasında yapılan açıklamada sağlık emekçileri, Şebnem Korur Fincancı'nın yanında olduklarını dile getirdi. "Yaşamın ve hakikatin yanındayız" pankartının asıldığı açıklamanın yapıldığı salonda sağlık emekçileri, "Halk sağlığını savunmak, savaşa karşı olmak, bilimin gerçekliğinde yapılması gerekenleri söylemek suç değildir" dedi.

"YALNIZ DEĞİLDİR"

SES İstanbul Şubeleri adına basın açıklamasını SES Anadolu Şube Başkanı Erdal Güzel okudu. Güzel, "Bir hekim ve insan hakları savunucusu olarak ömrünü halkın sağlığını korumaya ve insan hakları ihlalleriyle mücadeleye adayan, Türkiye’nin bu konularda kilometre taşlarından birisi olan bilim insanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı asla yalnız değildir" dedi.

Medyaya yansıyan kimyasal silah iddiaları hakkında mikrofon uzatılacak ilk isim o ülkenin hekim meslek örgütü olduğunu söyleyen Güzel, "Şebnem Korur Fincancı bir hekim olarak mesleki açıdan değerlendirmiş, kimyasal silah kullanıldığı iddiası varsa ve buna bağlı ölümler meydana gelmiş ise bununla ilgili olarak Minnesota Protokolü’ne göre etkili bir şekilde soruşturma yapılması gerektiğini belirtmiştir. Bu uluslararası hukuka aykırılık iddiaları ancak etkin ve bağımsız soruşturma yoluyla açıklığa kavuşturulabicek iken, iktidar araştırmanın yapılmasını talep etmek yerine, Şebnem Korur Fincancı nezdinde bilimi, hekimlik bilirkişiliğini hedef almıştır. Medya yoluyla yapılanlar da dâhil olmak üzere bir hekim ve insan hakları savunucusu olarak Şebnem Korur Fincancı’nın itibar ve güvenilirliğine zarar veren bir damgalama faaliyeti sürdürülmektedir. Bu yöndeki karalamalar, idari ve yargısal tacizler hiçbir şekilde kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

"HALK SAĞLIĞINI SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR"

Güzel, TTB Hukuk Bürosu tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşme yapılmış, savcılığa medyadan soruşturma başlatıldığının öğrenildiği belirtilerek talep halinde Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uygun bir zamanda ifadeye gelebileceğinin bildirildiğini hatırlattı.

"Bunun üzerine savcılık tarafından ifade için uygun bir vakitte davet edileceği bildirilmiş olmasına rağmen başsavcılık, Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınması sürecini başlatmıştır" diyen Güzel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün sabah saatlerinde bazı siyasiler tarafından hedef haline getirilmesine rağmen yurtdışından dönerek ifade vermeye gidecekken şafak baskınıyla gözaltına alınması kabul edilemez. Halk sağlığını savunmak, savaşa karşı olmak, bilimin gerçekliğinde yapılması gerekenleri söylemek suç değildir. Son olarak bizler Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri olarak pandemide, sağlık hakkı ve emek mücadelesinde yan yana olduğumuz Türk Tabipleri Birliği ve her zaman yaşamdan, hakikatten yana olan Şebnem Korur Fincancı’nın yanında olduğumuzu bir kere daha beyan ediyoruz."

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çekmeköy'de Zeynep Özgelen'in ölümü şüpheli bulundu eşi tutuklandı

SONRAKİ HABER

İzmir Şehir Hastanesi inşaat işçileri: Haklarımız ödensin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa