İzmir Şehir Hastanesi inşaat işçileri: Haklarımız ödensin

Zorunlu mesailerin kaldırılması ve haklarının ödenmesi için önceki gün iş bırakan İzmir Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler, hakları verilene kadar direnişe devam edeceklerini söylüyor.

26 Ekim 2022 14:16
Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler, zorunlu mesailerin kaldırılması ve haklarının ödenmesi için dün iş bırakma eylemi yaptı. Şantiye alanında bekleyişi devam eden işçiler, hakları verilene kadar direnişe devam edeceklerini söyledi.

Türkerler-Gama Holding ortaklığında yapılan şantiyede çalışan işçiler, 12-13 saati bulan çalışma saatlerinin düzenlenmesi ve fazla mesai ücretlerinin ödenmesini talep ediyor. Üye oldukları Dev Yapı-İş Sendikası ve İnşaat-İş Sendikası yönetimi ve işçi temsilcileri bugün sabah işveren temsilcileri ile görüştü. Yapılan görüşme sonucu işçilerin haklarının ödeneceği sözü verilirdi. İşçiler ise talepleri remi olarak karşılanana kadar direnişe devam edeceklerini söyledi.

“İHBAR VE TAZMİNATLARIMIZ VERİLSİN”

Üç aydır şantiyede çalıştığını söyleyen inşaat işçisi Davut Karakaya, “İki gün önce 18 formenin çıkışı verildi. Bunun nedeni de Ankara’dan gelen heyetin kendi formenlerini burada çalıştırmak istemesi. Biz işçilere de baskı başladı. İhbar tazminatlarımız verilmesin diye bizi zorla istifaya sürüklüyorlar. Biz de haklarımız için eylem yapıyoruz” dedi.

Çalışan işçilerin çoğunun farklı şehirlerden geldiğini aktaran Karakaya, barınma, yemek, ücretlerin geç ve eksik yatırılması, zorunlu mesai gibi birçok sorunla uğraştıklarını anlattı. Günlük 13 saat çalıştıklarını söyleyen Karakaya, “8+3 ya da 8+4 olarak günlük 12-13 saat çalışıyoruz. Normalde kimse gelip burada 13 saat çalışmaz ama bakmamız gereken ailelerimiz var. Biz şantiyede kalıyoruz ama hayat şartlarını belli. Burada mesailerle birlikte toplam 10 bin lira anca alıyoruz. Pazar günleri de dahil izinsiz çalışıyoruz. İşçilere hiçbir şekilde hakları verilmiyor. İhbar ve tazminatlarımız verilsin, bizi istifaya zorlamasınlar” diye konuştu.  

“YEVMİYELER İLE AY SONU GELMİYOR”

6 aydır şantiyede çalıştığını söyleyen Kasım Pakna ise, “13 saat çalışıyoruz. 4 aydır geriye dönüklerimi alamadım. Temmuz ayından beri 7 bin 500 lira net maaş almam lazım ama ben 6 bin 760 lira alıyorum. Buna itiraz ettik. Dünde formenlerin işine son verildi. Polis zoruyla dışarı çıkardılar. Bu suçtur. Kendi paralarına güveniyorlar. İşçiler bir şey diyemez diye düşünüyorlar. Aldığımız ücretler yetmiyor. Bir pantolon 300 lira, benim usta olarak günlük yevmiyem 250 lira. Ben günlük çalıştığım yevmiye ile ay başını nasıl getireyim? Kaldığımız yerlerde tahtakuruları var ayrıca soğuk oluyor. Bu zorluklara evimize bir ekmek götürmek için katlanıyoruz” dedi.

“BİZİ ZORBALIKLA KAPI DIŞI ETMELERİ HUKUK DIŞIDIR”

Sorunlarını proje müdürüne ya da şeflere anlattıklarında çözüm bulamadıklarını söyleyen inşaat işçisi Vedat da “İşçilere verilmesi gereken kıyafetler ve malzemeler verilmiyor. Ayakkabı olsun, temizlik yapan arkadaşlara maske olsun, verilmediği için toz duman içinde arkadaşlar çalışıyor. Bizi muhatap almıyorlar ve şefler işçiye zorbalık yapıyor. Biz ailemizi geçindirmek için buradayız. Bizi zorbalıkla kapı dışı etmeleri hukuk dışıdır. Bize hakkımızı versinler” diye konuştu.   

İnşaat işçisi Dündar ise, “Biz hakkımız için iş bıraktık, yasa dışı bir şey yapmıyoruz. Bizi mesaiye zorluyorlar. Bizim istediğimiz haklarımızı vermiyorlar. Dünde başımızdaki formenleri insan onuruna yakışmayacak şekilde dışarı attılar. Haklarımızı versinler biz çıkıp gidelim” dedi. İl dışından ailesini geçindirebilmek için geldiğini söyleyen Dündar, “Geçinemiyoruz. Aldığımız ücretler çok düşük, bize etmiyor. Biz 6 kişilik bir aileyiz. 12 saat çalışıyorum 10 bin lira alıyorum. Bütün şartlar ortada, yetmiyor. Evde tek çalışan benim. 2 bin km yol geldim çalışmak için beni gece yarısı kapı dışarı etmek istiyor” diyerek yaşadıkları sorunları anlattı.   

“İHBAR TAZMİNATLARI VE GERİ DÖNÜKLER ÖDENECEK”

DİSK/Dev Yapı-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Osman Üney ise konuya ilişin bilgi verdi. 18 formenin tazminatları ödenerek işine son verildiğini söyleyen Üney, “Geri kalan 150-160 arkadaşı istifaya zorlayıp tazminatsız işten çıkarmak istiyorlar. Buna karşı arkadaşlarımız iki gündür bir eylem yapıyor. Firma yetkilileriyle görüşme yaptık görüşme olumlu geçti. İşçi arkadaşların dik durmasıyla iş verenle görüşme gerçekleşti. Bütün işçi arkadaşlarımızın çıkışı verilecek ama ihbar tazminatları geçmişe dönük bütün hakları ödenecek” dedi.

Beslenme, barınma, işçi sağlığı ve iş güvenliği, ücret alacağı gibi inşaat işçilerinin birçok sorunu olduğunu ifade eden Üney, “Kârları işçiden çaldıkları gasbettikleri. İnsanlık dışı koşullarda çalıştırılıyor arkadaşlarımız. Önlemler alınmadığı için iş cinayetleri artıyor. İSİG verilerine göre günde en az 2 inşaat işçisi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Bu tespit edebildiğimiz en az iki kişi. Yasadan uzak kanundan uzak patronların istediği gibi at koşturduğu alanlar inşaatlar. Ancak sendikayla buluşan, yan yana gelen, örgütlenen işçiler haklarının bilincine ulaşıyor ve gasbettirmiyor” diye konuştu.

“İŞÇİLERİN GASBEDİLEN HAKLARI İÇİN BURADAYIZ”

İnşaat-İş Sendikası Temsilcisi Deniz Gidar da “İzmir Şehir Hastanesi’nde aslında inşaat işçilerinin tek başına ayaklandığı bir şantiye değil. Son 20 yıldır siyasi iktidarın palazlandırdığı bu patronları beşli çeteleri, onlu çetelere diyelim palazlandırdığı firmalar bugün inşaat işçilerinin kanını emen canını alan yaşam haklarını elinden alan bir anlayışla karşımızdalar. Bugün bir örneğini de İzmir Şehir Hastanesi’nde görüyoruz. Bu şantiyede başlayan eylem sadece bugün başlamadı. Geçmiş yıllarda da buna benzer eylemler vardı. İş kazaları çok yoğunda. İşçi arkadaşlarımızın koruyucu donanımlarına baktığımızda eksikliğin nereden başladığını görebiliriz. Gasbedilen haklarımız için buradayız. İkinci günü direnişin. Patron yetkilileriyle görüşme yapıldı, işçi temsilcileri ve sendika temsilcileri olarak. Olumlu ilerlemeler var şu an haklar ödenmiş değil ödendiğinde bilgiyi paylaşacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

SES İstanbul Şubeleri'nden Prof. Dr. Fincancı'ya destek: İktidar hekimlik bilirkişiliğini hedef alıyor

SONRAKİ HABER

Gözaltına alınan gaztecilerden 7'si Ankara’ya getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa