Evrensel için yeni bir dönem
Evrensel için yeni bir dönem
26 Ekim 2022 18:11

Altın madenine Lapsekililer tepkili: Altın madeninin ÇED raporunu iptal edin!

Lapsekili köylüler altın madeninin kapasite artışına karşı yaptıkları basın açıklamasında, madenin yörenin su kaynaklarına ve tarım alanlarına telafisi güç büyük zararlar vereceğini dile getirdiler.

Altın madenine Lapsekililer tepkili: Altın madeninin ÇED raporunu iptal edin!

Fotoğraf: Reyhan Erdem

Çanakkaleli köylüler, TÜMAD Madencilik’in Çanakkale Lapseki’deki altın madeninin kapasite artışına karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Altın madeninin su kaynaklarını yok edeceği endişesinin dile getirildiği açıklamayı Lapseki Çevre Koruma, Üretim ve Dayanışma Derneği Sekreteri Ahmet Pınar okudu. Madenin ÇED olumlu raporu onaylanarak askıya çıkarıldığı, on günlük askı süresinin de önümüzdeki günlerde dolacağını hatırlatan Pınar, “ÇED raporu incelendiğinde projenin hayata geçirilmesiyle beraber bölgenin doğal varlıklarının, biyolojik çeşitliliğinin, tarımsal üretiminin ve tarihi-kültürel yapısının geri döndürülemez biçimde olumsuz yönde etkileneceği anlaşılmaktadır” dedi.

Pınar, altın madeni ile ilgili genel itirazlarını şu şekilde sıraladı: 

  • Projenin içinde yer aldığı Lapseki ilçesi yoğun bir şekilde IV. grup maden ruhsat alanlarından oluşuyor. Projenin de içinde yer aldığı Şahinli-Kocabaşlar-Çamyurt mevkiinin bir maden bölgesine dönüştürüldüğü görülüyor. ÇED raporunda söz konusu projenin hayata geçmesi ile beraber diğer projelerle birlikte neden olacağı ekosistem parçalanması, su tüketimi ve kirliliği, tarımsal üretimdeki verim kaybı gibi etkilerin ortaya konulamamış olması projenin gerçek etkilerinin değerlendirilmesi açısından eksik ve bilimsellikten uzaktır.
  •  Proje yaşam alanlarına çok yakın mesafededir. Yaşam alanlarına bu kadar yakın bir altın madeni projesi başta halk sağlığı konusunda ciddi bir risk oluşturacaktır, madencilik faaliyeti bölgedeki insanların sağlıklı yaşam hakkını elinden alacaktır.
  •  Bölgenin kısıtlı su varlıkları, yapılması planlanan maden projesiyle beraber yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Aynı zamanda projenin ÇED alanı içme ve kullanma suyu kaynağı olan Bayramdere Barajının orta mesafeli koruma alanına girmektedir. Yoğun su tüketimi, iklim krizinin öngörülemez etkileri ve meydana gelecek kirlilik oluşumu yörenin su stresi çekmesine sebep olacaktır.
  • Lapseki ilçesi şeftali ve kiraz üretimi ile Türkiye’nin marka değeri konumundadır. Lapseki şeftalisi, resmi coğrafi işaret alarak Çanakkale’nin 10. ürünü olarak tescil edilmiştir. Bölgenin en önemli geçim kaynağını oluşturan tarımsal üretim maden projesi ile beraber ciddi ölçüde zarar görecektir, bölgedeki sosyoekonomik yapı olumsuz etkilenecektir.
  • Zengin bir orman varlığına sahip olan bölge, yapılması planlanan proje ile beraber ciddi yaralar alacaktır. Ekosistem parçalanması ve ormansızlaşma bölgenin biyolojik çeşitliliğine zarar verecek, iklim krizi kaynaklı afetlere yönelik yöreyi kırılgan bir konuma sokacaktır.

Basın açıklamasına katılanlar bu gerekçelerle kamu yararı bulunmayan altın madeni ocağı kapasite artışı projesi ÇED raporunun iptal edilmesini talep ettiler. (Çanakkale/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et