Halit Kıvanç'a veda: "Bir neslin son temsilcisiydi"
Yaşamını yitiren gazeteci, yazar ve sunucu Halit Kıvanç, Türkiye Spor Yazarları Derneğinde ve Zincirlikuyu Camisi'nde düzenlenen törenlerle defnedildi.
Fotoğraf: AA
Çalışmalarıyla Türkiye'de televizyon ve radyo tarihine geçen, 25 Ekim akşamı 97 yaşında yaşamını yitiren gazeteci Halit Kıvanç, Türkiye Spor Yazarları Derneğinde ve Zincirlikuyu Camisi'nde düzenlenen törenlerle defnedildi.
Türkiye Spor Yazarları Derneğinde düzenlenen törene Kıvanç'ın eşi Bülbin Kıvanç, oğlu Ümit Kıvanç ve dostlarının yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu da katıldı.
Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Oğuz Tongsir, "Bu hafta sonu oynanacak bütün futbol müsabakalarında maç öncesi bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. Halit ağabey Türkiye'de futbolu sevdiren adamdı. Bir neslin son temsilcisiydi" dedi.
Halit Kıvanç'ın oğlu Ümit Kıvanç, "Babam işini düzgün yapmaya çalışan bir insandı. Kaç senelik spikerken bile maçtan bir gün önce tuvalette takım isimlerini sayarak çalışan bir insandı. Yaptığı işlerde ve kendi mesleğinde bir yerlere yükselmişti. Bunu kimseye yüz sürerek yapmamıştı. Hep kendi çabalarıyla yaptı" diye konuştu.
ZİNCİRLİKUYU MEZARLIĞINA DEFNEDİLDİ
Türkiye Spor Yazarları Derneği'ndeki törenin ardından Kıvanç'ın naaşı Zincirlikuyu Camisi'ne getirildi. Burada düzenlenen cenaze törenine Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un yanı sıra Müjdat Gezen, Uğur Dündar, Haldun Dormen, Erol Evgin, Demet Akbağ, Selim Soydan, Orhan Gencebay, Fatih Altaylı, Ali Kırca gibi çok sayıda isim katıldı.
Halit Kıvanç'ın naaşı öğle namazı müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
"UZUN DEĞİL DOĞRU YAŞADI"
Törene katılanlardan gazeteci Ali Kırca, "Hepimizin hayatına dokundu. Hep hangi kuşağı yakalarız diye konuşulur. O alfabenin 29 harfine ve 29 kuşağa dokunabilen biriydi. 97 yaşına kadar uzun değil doğru yaşadı. Biz onunla çok şey paylaştık" dedi.
Gazeteci Fatih Altaylı, "Ben programda duyduğumda göz yaşlarımı tutamadım. Ölüm kaçınılmaz, herkesin başına gelecek. Ama böyle bir insanın yeri kolay kolay dolmuyor. Yeni Halit ağabeyler gençlerden gelmiyor. Buna çok üzülüyorum" ifadelerini kullandı.
"HALKIN KALBİNDE BİR ULU ÇINARDI"
Erol Evgin de "Halit ağabeyimiz sanat, spor ve Türk halkının kalbinde bir ulu çınardı. Seni ilk ben sundum derdi bana. Çok başka bir yeri vardı. Biz 2005 yılında Halit Kıvanç Gecesi yapalım istedik, saygı gecesi yapalım istedik. Ben telefon ettim, o zaman Bodrum'daydı. 'Halit Ağabey, senin için bir gece yapmak istiyoruz' deyince 'Ben gelir katılırım' dedi. 'Halit Ağabey, biz senin için gece' yapacağız deyince, sustu. 'Şimdi gözyaşlarımı tutuyorum, telefonu kapattıktan sonra ağlayacağım' demişti" dedi.
Müjdat Gezen ise "Buradan ablamın cenazesine yetişeceğim, dün gece onu da kaybettik. Ben Halit ağabeyin eline doğdum. Benim adım 'Halit'tir. Onu görüp diğer cenazeye gideceğim" diye konuştu.
Haldun Dormen de "İlk Dormen Tiyatrosu'nu yazan kişi o oldu. Ona çok minnettarım. Nur içinde yatsın" dedi.
İlker Başbuğ da "O benim için çok değerli birisiyi. Son yıllarda Bodrum'da aynı yerde yaşıyorduk. Sık sık beraber oluyorduk. Çok büyük bir değerdi. Biliyorsunuz 1925 doğumlu. O aslında cumhuriyetimizin ilk nesli" diye konuştu.
HALİT KIVANÇ KİMDİR?
1925 yılında İstanbul’da doğdu. Pertevniyal Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Bir dönem Siirt’te hâkimlik yaptı. Mesleğe 1945 yılında Son Saat Gazetesi’nde başladı. Mesleğin hemen her dalında görev yaptı.
Şut Dergisi, Gece Postası, Milliyet ve Yeni İstanbul gazetelerinde çalıştı. Hürriyet, Tercüman, Güneş, Fotospor gazetelerinde mesleğini sürdürdü.
1953 yılında Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi “Türkiye Spor” u çıkardı.
1955’de gazeteciliğinin yanı sıra spikerliğe de başladı. 1963’de İngiltere’de BBC Radyo-Televizyonu’nda çalıştı. 40 yıla yakın bir süre spor spikerliği yaptı. Olimpiyat ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı.
Televizyonun gelişiyle birlikte bu alanda da çalışmaya başladı. FIFA Dünya Kupası'nı TRT Televizyonu’ndan sunan ilk Türk spikeri oldu. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti ve erişilmez bir rekorun sahibi oldu. NTV ve Fenerbahçe TV’de uzun süre spor söyleşi programları sundu.
“Ve Allah Gazeteciliği Yarattı”, “Kazulet Hanımın Minisi”, “Mikrofonumu Kordonuna Göre Uzat”, “Ve Karşınızda”, “Gol Diye Diye” yayımlanmış kitaplarından bazıları.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Yönetim, Denetim ve Onur Kurullarında görev yaptı.
Spor sunuculuğunun yanı sıra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ve Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin törenlerinde destek amaçlı sunuculuk yaptı.
Gazetecilikte aldığı ödüllerle sunuculuktan aldığı ödüllerin toplamı yüzü aşan Kıvanç, Almanca ve İngilizce biliyordu. Evli, bir çocuk babasıydı. Basın Şeref Kartı taşıyordu. (MEDYA SERVİSİ)