Fransa Başbakanı tartışmalı tasarının oylanmadan geçmesi için anayasal yetki kullandı
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, tepki gösterilen sosyal güvenlik finansmanına ilişkin yasa tasarısını Mecliste oylamadan geçirmek için anayasal yetki kullandı.
Fotoğraf: Ilnur Kalimullin/Unsplash
Fransa’da hükümet, tepki çeken ve eleştirilen sosyal güvenlik finansmanıyla ilgili tasarının oylanmadan geçmesi için yetki kullandı.
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, sosyal güvenlik finansmanına ilişkin yasa tasarısının tamamının Mecliste oylama yapılmadan geçmesini sağlamak için Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını uyguladı.
Boyun Eğmeyen Fransa (LFİ) Milletvekili Eric Coquerel, sabah çıktığı France 2 kanalında hükümete karşı gensoru önergesi vereceklerini söyledi.
BİR HAFTADA ÜÇÜNCÜ KEZ KULLANILDI
Hükümetin bir haftada üçüncü kez aynı maddeyi kullanması, muhalefet kanadında tepkilere yol açtı.
Borne, geçen hafta da 2023 bütçesinin ilk kısmının ve sosyal güvenlik finansmanına ilişkin yasa tasarısının üçüncü kısmının mecliste oylama yapılmadan geçmesini sağlamak için Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasını uygulamıştı.
Hükümetin bu adımlarına karşı muhalefet, gensoru önergeleri vermişti. Gensoru önergeleri, Mecliste gerekli salt çoğunluk toplanamamış ve reddedilmişti.
Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor. Gensoru önergesi, meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.
Gensoru önergesi, mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı mecliste oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senatonun önüne geliyor.
Fransa’da tartışmalı genel güvenlik yasa tasarısına karşı protesto eylemleri de yapılmıştı.
SENDİKALARDAN YENİ GREV ÇAĞRISI
Öte yandan ülkede sendikalar artan fiyatlar karşısında ücret zammı talebiyle grev çağrısı yaptı.
Ülkenin en büyük işçi Sendikaları Konfederasyonu (CGT) ve en büyük eğitim emekçileri sendikası Fransız Ulusal Sendikası (FSU), enflasyon oranıyla uyumlu maaş artışı talebiyle grev çağrısında bulundu.
Sendikalar, Normandiya bölgesine bağlı Cherbourg, Granville ve Saint-Lo kentlerinde gösteriler düzenlendiğini bildirdi.
Fransa’da son haftalarda sendikalar, kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 10 zam ve enflasyona karşı genel bir düzenle yapılması talebiyle çok sayıda grev düzenledi.
Başkent Paris ve içinde bulunduğu İle-de-France bölgesinde toplu taşıma sektöründe 10 Kasım için büyük çaplı grev çağrısı yapılmıştı.
Hükümet sendikalara, şirketlerle uzlaşma yoluna gitmeleri için çağrı yapmış, aksi durumda yaptırımlara başvuracağı tehdidinde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)