Tutuklanan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın savcılık ifadesi: Yorumum bir ön değerlendirmedir
Tutuklanan TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı, savcılığa verdiği ifadede, kimyasal silah iddiaları ile ilgili ön değerlendirme yaptığını, araştırma için devletlerin başvurusunun gerektiğini anlattı.
Şebnem Korur Fincancı | Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ortağı MHP lideri Bahçeli tarafından hedef gösterildikten sonra gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı tutuklandı. Bir televizyon kanalında kimyasal silah iddialarına ilişkin yaptığı değerlendirme nedeniyle tutuklanan Korur Fincancı, savcılıkta verdiği ifadede bu konuda sadece ön değerlendirme yaptığını, Uluslararası Cenevre Sözleşmesinde bir araştırma yapılması için devletler tarafından başvuru yapılmasını gerektiğini söyledi.
Şebnem Korur Fincancı savcılıkta verdiği ifadede, söz konusu haber kanalının PKK ile irtibatı olup olmadığını bir hekim olarak bilmiyorum ve ilgilenmediğini söyledi. 18 Ekim günü Almanya’da Roza Lüksemburg Vakfının "Cezaevi Ve İnsan Hakları" konulu bir konferansında tanıştığı bir meslektaşının arkadaşlarıma bir video gösterdiğini anlatan Korur, “Bizler bu videoyu izleyip karşılıklı fikir alış verişlerinde bulunduk. Benim Medya Haber Tv'de canlı yayında yaptığım bağlantı öncesinde video hakkında böyle bilgi sahibi oldum. Bana sormuş olduğunuz incelenen görüntüler kapsamındaki kimyasal, toksik ve zehirli gazlarla ilgili yorum bir ön değerlendirmedir. 18 Ekimde hekimler arasında yapmış olduğumuz video değerlendirmesi ile19 Ekim’de canlı bağlantıya çağrılmam arasında bir irtibat yoktur. Benim yaptığım bu öndeğerlendirmede de herhangi bir kurum ve kuruluşa müracaatımız olmuyor. Uluslararası Cenevre Sözleşmesinde bir araştırma yapılması için devletler tarafından başvuru yapılmasını gerekmektedir” dedi.
Yine kimyasal silahlar üzerinde Türk Tabipleri Birliği bünyesinde oluşturulan, Adli Tıp uzmanları derneğinin de aralarında bulunduğu 20 branş derneği tarafından "Kimyasal silahlar Gösteri Kontrol Ajanları" ve "Kimyasal Gösteri Kontrol Ajanlarıyla Temas edenleri Sağlık Sorunlarını Değerlendirme Raporu" isimli iki ayrı kitabın hazırlanmasında bizzat aktif olarak rolaldığını belirten Korur, “Ayrıca Forensic Science International dergisinde bu konuda bilimsel makale ve yayınları da mevcuttur. 2012 yılında Bahreyn'de 2016 yılına kadar Galatasaray Üniversitesinde Hukuk Fakültesi öğrencileriyle otopsilere katıldım. Soruşturma konusu olayla ilgili olarak kimyasal gazlara ilişkin biber gazı, siyen gazı, siyester ve göz yaşartıcı gazlar nedeniyle yaşanan olaylara ilişkin otopsilere katılmışlığım vardır. Bu olaylara ilişkin örnek almışlığımız da vardır. Yine bu konuda otopsisi önce yapılıp değerlendirme için bize başvurulduğu durumlarda vardır” dedi.
Yakın dönemde Türk Tabipler Birliği’ndeki görevi ve otopsili pek bir olay olmadığı için aranmadığını dile getiren Korur, Türkiye İnsan Hakları Vakfında bulunduğu dönemde hak ihlallerinden dolayı bu konularda daha sık arandığını ve adli tıp konusunda kendisine danışıldığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)