Dicle Üniversitesi Öğrencileri: 40 yıllık fakültemizin taşınmasını istemiyoruz
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri fakültelerinin hiçbir gerekçe gösterilmeksizin taşınmasına karşı "Dicle Hukuk Taşınmak İstemiyor" etiketiyle kampanya başlattı.
Fotoğraf: DHA
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri fakültelerinin hiçbir gerekçe gösterilmeksizin taşınacak olmasına tepkili. Öğrenciler, fakültelerinin tarihi bir yer olduğunu ve üniversitenin en hareketli noktası olduğunu dile getirip, yapılış amacı farklı bir fakülte binasına taşınmak istemediklerini dile getiriyor. Twitter üzerinden hastag çalışması başlatan öğrenciler, #diclehukuktasinmakistemiyor etiketiyle seslerini duyurmaya çalışıyor.
“FAKÜLTENİN TARİHİ VE KİMLİĞİ YOK EDİLİYOR”
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf olan Merve "Bir fakültenin tarihi o fakültenin kimliğidir. Şu an Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinin kimliği yok oluyor" diyor.
Fakültelerinin konumunun bir sembol haline geldiğini belirten Merve, “Kurulduğu günden bugüne aynı yerde bulunan ve bir kült haline gelmiş fakültemizin yerinin değişmesini istemiyoruz. Diğer yer sorunu olan fakülteler dururken bir sembol haline gelen hukuk fakültesinin yerinin değişmesi fakültenin öğrencilerinde manevi anlamda çöküşe sebep oluyor. Bir fakültenin tarihi o fakültenin kimliğidir. Şu an Dicle üniversitesi Hukuk Fakültesinin kimliği yok oluyor ve değer kaybediyor. Bu şekilde üniversite de prestij kaybedecek. Yer sorunu vb. şeyler gerekçe gösteriliyor ama bu öyle değil. Yer sorunu yaşayan onca fakülte varken üniversitenin en sosyal alanı olan hukuk fakültesinin taşınmasının sebebi aşikardır” diye belirtiyor.
“SÖZ HAKKI OLAN ÖĞRENCİLER VE AKADEMİSYENLERDİR”
Üçüncü sınıf öğrencisi Mehmet ise, “Yapılış amacı başka bir fakülte için olan binaya bizim taşınmamız haliyle sıkıntı oluşturacak. Yeni yapılan binadaki sınıflar bizim mevcudumuz için çok küçük. Tarihi dokuya önem veren birisi olarak fakülte binamızın nerdeyse 40 yıllık bir bina olduğunu düşünürsek yeni bir bina yerine bu binaya iyileştirmeler yapılmalıdır. Dicle Üniversitesinde sonradan yapılan fakültelerin kopukluğu furyasına bu fakültenin eski temellerinden olan hukuk fakültesinin eklenmemesi lazım. Akademisyenlerin dahi istemediği bu kararı üniversitenin neden ısrarla devam ettirdiğini anlamak güç. Söz hakkı olanlar öğrenciler ve akademisyenlerdir” diye vurguluyor.
“ÖĞRENCİ DİNAMİĞİ YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”
Fakültenin önemine değinen Berivan da, “Birçok öğrencinin toplandığı bir yer burası, öğrenci dinamiğinin en canlı olduğu yer. Bu yok edilmeye çalışılıyor. Fakültemiz 40 yıllık bir tarihe sahipken önemli birçok değerli insan buralardan geçti, bu fakülteden mezun oldu. Bunlar yadsınamaz” diyor.
“TALEPLERİMİZ GÖRMEZDEN GELİNİYOR”
Gülbahar da öğrencilerin çoğunluğunun taşınmaya karşı olduğundan söz ediyor: "Fakültenin yüzde seksenin taşınmamasına dair taleplerimiz bu taleplerimiz görmezden geliniyor. Bazı gruplar birkaç kez yetkili mercilerle görüşmesine rağmen talepler dinlenmiyor. Hukuk fakültesinin binasının gerek tarihi olsun gerek de öğrencilerin sosyalleşmesi olsun. Bunların elimizden alınmasını hiç istemiyoruz” dedi.
Burayı bu binada okuma motivasyonuyla seçtiğini söyleyen Beyza ise "Biz bizden öncekilerin burada okuduğunu bilerek ve bizim de burada okuyacağımızı bilerek tercih yaptık. Bu düşünce ve motivasyon ile buraya gelen öğrencilerin bu binada okumayacak olması bizleri derinden üzüyor. Bizden sonrakilerin de bu dezavantajla okumasını istemiyoruz. Hukuk fakültesi binasının tüm tarihi ve manevi varlığıyla yerinde bırakılmasını talep ediyoruz” diye ekliyor. (Diyarbakır/ EVRENSEL)