Milas 78’liler Platformu: Gümüşkesen Anıtına özgürlük
Milas 78’liler Platformu, Milas'a bağlı Gümüşkesen mahallesindeki 1800 yıllık tarihi Gümüşkesen Anıt Mezarı'nın inşaatlar yüzünden 5 yıldır esir olduğunu belirtip inşaatların bitirilmesini ist
Fotoğraf: Milas 78'liler Platformu
Milas 78’liler Platformu, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Gümüşkesen mahallesinde bulunan 1800 yıllık tarihi Gümüşkesen Anıt Mezarı'nın inşaatlar yüzünden 5 yıldır esir durumda olduğunu belirtip inşaatların bitirilmesi istedi.
Milas 78’liler Platformu, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Gümüşkesen mahallesinde bulunan 1800 yıllık tarihi Gümüşkesen Anıt Mezarı'nın bitişiğine yapılması planlanan Milas Yeni Arkeoloji Müzesi ve Gümüşkesen Anıtı Çevre Düzenleme projeleri binası inşaatının 5 yıldır bitmemesine ilişkin basın açıklaması yaptı.
Müze inşaatı önünde yapılan açıklamada “Gümüşkesen Anıtına özgürlük” pankartı açılırken, basın metnini Milas 78’liler adına Hüseyin Yorulmaz okudu.
Yorulmaz, “18 asırdır özgür olan bu anıt 2022 yılında 5 yıldır adeta esir durumda. Anıtın daracık arsasına sözde müze yapmak amacıyla üç katlı bir beton yapı konduruldu. Oysa Milas'ta Arkeoloji Müzesi yapılacak, otopark sorunu olmayan bir alan bulunabilirdi” dedi.
“ANIT BİR AN ÖNCE ESKİ HALİNE KAVUŞMALIDIR”
Gümüşkesen anıtının dünyaca ünlü bir anıt olduğunu söyleyen Yorulmaz, “Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Bodrum'daki Mausoleum'un küçük bir örneği olarak inşa edilmiştir. Bodrum'daki Mausoleum bugün yerinde yok ama Gümüşkesen Anıtı yerinde duruyor, bizim topraklarımızda ve burada. Bu anıt, bir an önce eski güzelliğine ve peyzajına kavuşturulmalıdır” diye konuştu. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 07 Nisan 2022 tarihinde beton yapının yıkılmasına karar verdiğini hatırlatan Yorulmaz, “Bu karar, bir yanlıştan dönülmesi bağlamında sevindiriciydi. Fakat yıkım için bugüne kadar bir adım atılmadı, atılamadı. Anıt ziyaret edilemiyor, fotoğrafı bile çekilemiyor. Milas kamuoyu, tarih ve turizm çevreleri; anıtın çevresindeki bu çirkin yapının bir an önce yıkılmasını ve anıtın ziyarete açılmasını sabırsızlıkla beklemektedir. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerini, daha fazla vakit geçirmeden, yıkım için harekete geçmeye çağırıyoruz” dedi. (Muğla/EVRENSEL)