“Gazeteciler tutuklandıkça halk bilgiden uzak kalacak”
9 gazetecinin tutuklanmasına tepki gösteren basın örgütleri tutuklamaların sansür yasasının nasıl kullanılacağın gösterdiği belirtilerek “Gazeteciler tutuklandıkça halk bilgiden uzak kalacak” dedi.
Arşiv | Fotoğraf: Pınar Çetinkaya/Evrensel
Gözde TÜZER
İstanbul
Ankara merkezli soruşturma kapsamında 25 Ekim’de gözaltına alınan 11 gazeteciden 9’unun tutuklanmasına basın meslek örgütlerinden tepki geldi. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş ‘Gazeteciler tutuklandıkça halk bilgiden uzak kalacak’ derken, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş “Seçime gidilirken meslektaşlarımıza yönelik bu tutuklamaları yurttaşın haber alma ve gerçeğe ulaşma hakkına yeni bir müdahale olarak görüyoruz” dedi.
“TOPYEKÜN MÜCADELE YÜRÜTÜLMELİ”
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş Türkiye tarihine kara lekeler sürülmeye devam ettiğini belirterek “Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın sadece ‘araştırılsın’ dediği için tutuklanmasının ardından 9 meslektaşımız habercilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandılar” dedi.
Durmuş şöyle devam etti: “Sansür yasasının da çıkmasının ardından şunu net bir şekilde görüyoruz ki mahkemeler kararlarını siyasi veriyor. Hukuk sistemindeki bu çöküş basın ve ifade özgürlüğünü de korumasız bıraktı. Gazeteciler kendi aralarındaki dayanışmayı güçlendirerek bu saldırılara karşı çıkmalı ama halk da kendi haber alma hakkına sahip çıkmalıdır. Gazeteciler tutuklandıkça halk bilgiden, haberden uzaklaşmaktadır. Bu yüzden haber alma hakkı için topyekün bir mücadele yürütülmelidir.
“SANSÜR YASASININ NASIL KULLANILACAĞININ ÖRNEĞİ”
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise “İktidar gazetecileri tutuklama, gözaltı, tazminat davaları, yayın durdurma, ekran karartma, sansür ve hedef göstermeyle engellemeye çalışıyor. Ev baskınlarıyla 25 Ekim’de gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı ve JinNews çalışanı gazetecilerin tutuklanması da bunun son örneği” diyerek tutuklamaların basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi. Güneş şöyle devam etti: “Tutuklamalar sansür yasasının iktidar tarafından gazetecilere karşı nasıl kullanılacağının bir örneği olarak da durumun vahametini ortaya koyuyor. Türkiye’de temel özgürlüklerin, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün daha da kötüye gittiğinin gideceğinin bir göstergesi. Seçime gidilirken meslektaşlarımıza yönelik bu tutuklamaları yurttaşın haber alma ve gerçeğe ulaşma hakkına yeni bir müdahale olarak görüyoruz. Gazetecilik suç değildir. Meslektaşlarımızın tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz.”