30 Ekim 2022 16:06

İkizdere'de doğa katliamına karşı gezinin ikinci gününde Metin Göktepe için fide dikildi

İkizdere'de doğa katliamına karşı düzenlenen doğa gezisinin ikinci gününde Ankara ve Suruç katliamlarında yitirilenler ile muhabirimiz Metin Göktepe için çam fidesi dikildi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
Rize

İkizdere Çevre Derneği (İÇDER) doğa katliamına karşı çıkmak için İkizdere’ye düzenlediği doğa gezisinin ikinci gününde, Cengiz İnşaat’ın taşocağı çalışmalarından kurtarılan çam fidelerini Eskincidere Vadisinin girişine dikti. Her bir fideye isim veren yaşam savunucuları fidelere can suyu verdiler.

Ekilen fidanlardan birine de gözaltında katledilen gazetemiz muhabiri Metin Göktepe’nin adı verildi. Göktepe’nin adının verildiği fideyi diken Muhabirimiz Eylem Nazlıer “Metin Göktepe yaşasaydı burada, İkizderelilerin yanında olur, haberlerini yapardı. Metin Göktepe bu ağaçla birlikte Eskincidere vadisinde yaşayacak” dedi.

Dikilen çam fidelerinden birisi de Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlere atfedildi. Yine Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler de dikilen fidelerden biriyle anıldı.

"BURAYI BOZMAYA NE HAKKINIZ VAR"

Yaşam savunucuları diktikleri çam fidelerini İkizderelilerin “Cavanım Nuri” olarak bildikleri 86 yaşındaki Nuri Sözüer’e emanet etti. Sözüer her ne olursa olsun bu fideleri koruyacağını belirtirken bir buçuk yıldır süren çalışmalarla yaşam alanlarının yok edilmesine isyan etti.

Sözüer şunları söyledi: Bu vadi bizim çayır çimenimiz. Şu haline bakın be hale getirmişler. Bizim suyumuz bulanık akıyor, çamurlu akıyor. Biz hep buna karşı çıktık, perişan olduk. Liman yapılsın yapılmasına bir şey demiyoruz ama burası o yer değil. Burayı bozmaya ne hakkınız var. Bakar mısınız bu vadiye ne kadar güzel bir vadi, hepsini tıraşladılar. Ne kadar karşı çıktıysak başa çıkamadık, ne diyeyim”

86 yaşında olduğunu söyleyen Nuri Sözüer “Ölene kadar mücadele edeceğim. Jandarma bana ‘Buraya giremezsin’ dedi, girerim burası babanın vadisi değil burası benim, vatandaşın dedim” diye kendilerine yaşatılanları anlattı.

İş makinelerinin her gün taş taşıdığı, dinamitlerin patlatıldığı vadinin hayvanlarının beslendiği önemli bir yer olduğunu aktaran Sözüer “Burası hayvanların yaşayacağı, orayı daha böyle ederseniz bizim hayvanlar nereye gidecek. Tereyağı, yoğurt yemeyelim mi? Cengiz İnşaat para kazansın diye benim ha bu vadime niye dokunuyorsun?​” diye soruyor.

"CİDDİ BİR YIKIM VAR"

İÇDER Basın sözcüsü Asuman Fazlıoğlu bu eylem ve etkinlikleri sık sık tekrarladıklarını ve İkizdere’ye bu amaçla 10’uncu kez geldiklerini aktardı.

Fazlıoğlu “Burada ciddi bir yıkım var ve bunu durduramıyoruz ve bu yıkımın insanlara duyurulması için mücadele ediyoruz. Bu yıkımın ne kadar büyük olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Uyarılarımızı yapıyoruz” diye konuştu.

"ONLAR ÇANTALARINI PARAYLA DOLDURUP GİTTİKLERİNDE İKİZDERELİLER KADERİYLE BAŞBAŞA KALACAK"

Yasal sürecin de takipçisi olduklarını kaydeden Fazlıoğlu ”Biz buraların peşkeş çekilmesini istemiyoruz. Buraları kaya ve taş yığını haline getirmek isteyenler çantalarına paralarını doldurup gittiklerinde İkizdereliler kaderiyle baş başa kalmış olacak. Doğa harikası bir vadinin gelişi güzel yok edilmesini istemiyoruz” dedi.

"ORMANLAR YAŞASIN"

Ailesinin evi Eskincidere Vadisinin başında yer alan Teoman Baş İstanbul’dan İkizdere’ye taşocağını protesto etmeye geldiklerini belirterek şunları söyledi: “Devletin yapması gerekenleri biz yapıyoruz. Biz devlete karşı çıkmıyoruz, taş ocağı olmasın, ormanımız bizim, çocuklarımızın diyoruz. Bu ormanlar bize dedelerimizden kaldı, ormanlar yaşasın diyoruz.”

Fide dikiminin ardından düzenlenecek olan kestane şenliği etkinliği ise vadide yaşanan yıkımdan dolayı kestane ağaçları yok olması nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Emre Olur hakkında 8 yıl 3 ay hapis cezası istendi

SONRAKİ HABER

Gizli NSU belgeleri yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa