Didim'de iş cinayetleri etkinliği: Rekor kârlar pahasına emek yağmalanıyor
Didim'de "İş cinayetleri kader mi" söyleşide konuşan İş Güvenliği Uzmanı Deniz İpek, iş cinayetlerine karşı işçi denetiminin önemine dikkat çekti.
Fotoğraf: Elif Dikbaş/Evrensel
Aydın’ın Didim ilçesinde "İş cinayetleri kader mi" etkinliğinde iş kazaları ve iş cinayetleri konuşuldu. Didim Umut Tiyatrosu'nun tarafından 10 Ekim Elif Kanlıoğlu Barış Parkı'nda düzenlenen etkinliğe Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, EMEP Didim İlçe Başkanı Kazım Temiz, 10 Ekim Didim Umut Tiyatrosu Derneği Başkanı Türkan Şener, TİP il ve ilçe yöneticileri, siyasi parti ve kitle örgütleri temsilcileri katıldı.
Etkinlik, Madencinin Bir Günü belgesel gösterimi ile başladı. Müzik ve şiir dinletisi ile son bulan etkinliğe İş Güvenliği Uzmanı Deniz İpek konuşmacı olarak katıldı.
"REKORLAR PAHASINA EMEK YAĞMALANIYOR"
Konuşmasına “Neden ölüyoruz?” diye sorarak başlayan İpek, yıllara göre iş cinayetlerindeki ölüm sayıları ve gelir adaletsizliği tablosunu ortaya koyarak, sermaye kârları ile işçi sağlığı arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Madencilik sektörüne ilişkin veriler paylaşan İpek, "Net satışlar 7 kat, ihracat 6 kat arttı. Madencilik sektörü yüzde 45 faaliyet kârlılığı ile tüm sektörlerin üzerinde. İşçi başına brüt satış geliri yüzde 64 artarak 2020'de 1 milyon 261 bin liradan 2021'de 2 milyon 64 bin liraya ulaşıyor. İşçi başına faaliyet kârının ise yüzde 68 artış hızıyla 560 bin liradan 942 bin liraya ulaşıyor” diyerek, rekorlar pahasına emeğin yağmalandığını ifade etti.
“Neden ölüyoruz” sorusuna verilecek yanıtın emekle sermaye arasındaki çelişkide yer aldığını söyleyen İpek, ülkeler arasındaki çalışma süreleri, hastalık izinleri ve ölümlü iş kazaları sayılarını karşılaştırdı. Bartın Amasra'da yaşanan iş cinayetine ilişkin de konuşan İpek, "Her sınıf kendi sağlığından sorumludur" diyerek, iş cinayetlerine karşı işçi denetiminin önemine dikkat çekti. (Didim/EVRENSEL)