01 Kasım 2022 11:40

İstanbul Boğazı 6 Kasım’da endüstriyel balık avına açılacak| Balık stoklarını olumsuz etkileyecek

6 Kasım'da İstanbul Boğazı gemi geçiş trafiğine kapatarak endüstriyel balık avlama gemilerine açılacak. Prof. Dr. Saadet Karakulak kararla ilgili; "Balık stoklarını olumsuz etkileyecektir" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, 6 Kasım'da İstanbul Boğazı'nın ticari gemi geçiş trafiğine kapatarak endüstriyel balık avlama gemilerine açılacağını açıkladı. Karar tartışmaları da beraberinde getirdi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak kararla ilgili "İstanbul Boğazı, Marmara Denizi de dahil aslında bir biyolojik koridordur. Balık stoklarını olumsuz etkileyecektir. Yapılan uygulama aşırı avcılığın yapılmasına yol açacak" dedi.  Karar amatör balıkçıların da tepkisine neden oldu. 

DHA’dan Gökçe Karaköse ve Emre Can Uran’ın haberine göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından 6 Kasım'da İstanbul Boğazı'nı 00.00 ile 14.00 saatlerinde yalnızca endüstriyel balık avlama gemilerine açma kararı alındı. 

Kararda, “İstanbul Boğazı'nın tek sefere mahsus olmak üzere 6 Kasım 2022 tarihinde 00.00 ila 14.00 saatleri arasında ticari gemi geçiş trafiğine kapatılacak balık avcılığı için balık avlama tekne-gemilerine açılması talebi uygun görülmüştür" denildi.

Endüstriyel balıkçılar kararın hem vatandaşın hem de kendilerinin menfaatine olduğunu savunurken, amatör balıkçılar ise duruma tepki gösterdi. 

YANLIŞ BAKANLIK KARAR VERDİ

Kararın bürokratik açıdan da yanlış alınan bir karar olduğunu ifade eden  İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak “Balıkçılık yönetimimizden Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü sorumludur. Onun yetki alanında ve su ürünleri tebliğiyle balıkçıların hangi alanda avcılık yapıp yapamayacağı, yönetmeliklerle belirlenir. Karar verilirken balık stoklarımızın durumlarına göre karar verilmesi gerekiyor" dedi.

“BALIK STOKLARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR”

Prof. Dr. Karakulak, "İstanbul Boğazı, Marmara Denizi de dahil aslında bir biyolojik koridordur. Bu biyolojik koridorda balıklar göç etmektedir. Balıklar bu göçü gerçekleştirirken İstanbul Boğazı'nda durarak kendi vücutlarını farklı ortama adapte etmeye çalışırlar. Bu koridorlarda aşırı balıkçılığın yapılması, endüstriyel balıkçılığın yoğun olması. Balık stoklarını olumsuz etkileyecektir. Bu koridorun balıkların geçişi için sürekli açık olması lazım" diye konuştu. 

“AŞIRI AVCILIĞIN YAPILMASINA YOL AÇACAK”

Dönem itibariyle palamut ve lüfer avcılığının yapıldığını ifade eden İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, “İstanbul Boğazı'nda en çok bu iki türün avcılığı söz konusu olacak. Palamut azalmış olabilir. Şu an lüfer geçişi daha fazla. Bunların üzerinde av baskısı oluşturacağız. Dolayısıyla, iki tür de son yıllarda stokları azalan türlerimiz. Yapılan uygulama aşırı avcılığın yapılmasına yol açacak" ifadelerini kullandı. 

“BALIKÇILIK KAYNAKLARIMIZ YÜZDE 40 ORANINDA AZALDI”

Av miktarlarına bakılarak hangi balıkların azalabildiğinin görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Karakulak, "Maalesef balıkçılık kaynaklarımız yüzde 40 oranında azaldı. Eskiden 500-600 bin ton olan denizlerde yapılan av miktarlarımız 328 bin tonlara düştü. Bu da stoklarımızın azaldığını bize göstermekte" dedi. 

Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu'ndaki bilim kurulu raporundan da söz eden Karakulak, "Bu raporda da aslında İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nda mutlaka av baskısının azaltılması Marmara Denizi'nde balıkçılığın sınırlandırılması önerilmekte" hatırlatmasında bulundu.

AMATÖR BALIKÇILAR TEPKİLİ: ÖNÜMÜZDEKİ SENE BOĞAZA BALIK GİRMEYECEK

Amatör olarak hem boğaz kesiminde hem de Unkapanı'nda balık tutanlar ise kararın kendileri için de olumsuz olduğunu söyledi. 

Saat 8'den beri balık için oltasını atıp bekleyen Osman Yağmur, "Çok kıyıya gelip, balık yuvalarını dağıtıyorlar. Biz de balık yakalayamayız. Bizim için kötü olur. Onlar silip süpürecekler. Balıkların yuvalarını yıkacaklar" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 15 yıldır her hafta sonu balık tutmaya gelen Mehmet Çolak, "Bu zamanda palamutla çinekop çok geliyor. Kıyıdaki balıkları trollcüler toplayacak. Yavrusundan tutun her şeyine kadar alacaklar. Önümüzdeki sene boğazımıza balık girmeyecek. Bu felaket. Bunun önlemi olması lazım" diye konuştu.  Halil Özdoğan, “Ben özellikle izmarit için bekliyorum. Havaların soğumasıyla balık azaldı. Onların yakaladığı balıklar daha değişik. Avlanma şekilleri de değişik. Ben pek etkileyeceğini sanmıyorum. Balık bitmez, bol" dedi. 

ENDÜSTRİYEL BALIKÇILAR KARARDAN MEMNUN

Endüstriyel balıkçılık yapanlar ise karardan memnun. Kararı değerlendiren 40 yıldır balıkçı Zati İritaş, "Bu sene hiç görülmediği kadar palamut var. Bu karar muhakkak ki bizim yararımıza çünkü balık geçişleri kısa bir dönemde oluyor. Bu dönemde, ne kadar balık avlanırsa balıkçıların da halkımızın da menfaatinedir" iddiasında bulundu. 

Mehmet Emin Torlak da, “Boğaz'ın belirli günlerde kapanması balıkçıların yıllardan beri istediği bir şeydi. Serbest olduğunda da boğazın her tarafında avlanabileceğiz" dedi. Torlak, amatör balıkçıların karara karşı tepkisine ilişkin, amatör balıkçıların kendi kovasını doldurma peşinde olduğunu öne sürüp; “Kimsenin bu işten bir zararı olmaz" dedi.. 

Adil Şahin de, “Çok olumlu bir karar. Balığın göç mevsimi. Bunu mümkün olduğunca değerlendirmek gerekiyor. Ne kadar çok balık tutarsak fiyatlar da o kadar ucuzlayacak" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli, Belediye Başkanı Vahap Seçer'i ve yönetmen Özcan Alper'i hedef aldı

SONRAKİ HABER

Karadeniz'de 2 milimetreden küçük deniz canlısından da mikroplastik çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa