02 Kasım 2022 04:15

Ekinciler Demir Çelik’te işçi kıyımı

İskenderun’daki Ekinciler Demir Çelik’te 200’e yakın işçi “üretim daralması” ve “ekonomik durgunluk” gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

“Daha yüksek kaliteli ürün” yelpazesini genişletmeye yönelik yatırımlara devam eden, başvurduğu kapasite artış projesi için çevre ve Şehircilik Bakanlığından onay alan Ekinciler Demir Çelik fabrikası, 200’e yakın işçinin işine son verdi.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde kurulu bulunan, Özçelik-İş’in örgütlü olduğu 700’ü aşkın işçinin çalıştığı Ekinciler Demir Çelik fabrikasında geçtiğimiz haftalarda parça parça işçi çıkarılmaya başlandı. İşçiler “üretim daralması” ve “ekonomik durgunluk” gibi gerekçelerle şu ana kadar 200’e yakın işçinin işten atıldığını ifade etti. Sendikacılar ise işçilerin “gönüllü” çıkışını teşvik etti. İşsiz kalan işçilerin bir bölümü ise tekrar fabrikaya dönek umuduyla işe iade davası açmadı. Öte yandan İskenderun bölgesinde işten çıkarmaların sadece Ekinciler ile sınırlı kalmayacağı belirtiliyor.

SENDİKACI PATRON TEMSİLCİSİ GİBİ

İşçiler sayının 200’ü bulduğunu söylerken fabrikada örgütlü Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör işten atılanların sayısının 150 olduğunu ifade etti. İşçilerin ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenerek işten çıkarıldığını belirten Güngör, demir çelik sektöründe bir durgunluk yaşandığını, enerji-elektrik girdilerinin yüksek olduğunu ve fabrikanın üretim sorunu yaşadığını savundu. Güngör, “Fabrika yönetimi tarafından iki ay önceden gidişat ile ilgili bize bilgi verildi. Biz işçi arkadaşlarla paylaştık. Emekliliği gelen veya çıkmak isteyen gönüllü arkadaşlar bütün haklarını alarak çıktı. Onun dışında en son işe girenlerin çıkışı gerçekleştirildi. İşçi arkadaşlarımız fabrikadaki üretim daralmasını gördükleri için dava açma ve benzeri bir talepte bulunmadılar. Yeniden üretim artışı olunca gelip çalışacaklarını düşünüyorlar” dedi.

461 MİLYONLUK YARITIM!

“Üretim daralması” ve “ekonomik durgunluk” gerekçesiyle işçi kıyımına giden Ekinciler Demir Çelik şirketinin daha önce başvurduğu 461 milyon TL’lik kapasite artış projesi içinse hükümet onay vermişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından eylül ayında yapılan açıklamada, Ekinciler Demir ve Çelik Sanayi hurdadan kütük üretimi ve sıcak haddeleme faaliyetlerindeki kapasite artışı projesiyle ilgili olarak Bakanlığa sunduğu çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvuru dosyasının incelendiği ve onaylandığı belirtilmişti.

ÜRETİMİ ARTIRACAK

Proje kapsamında mevcut elektrik ark ocağının kapasitesi artırılarak çelikhanedeki kütük üretimi ile mevcut haddehane tesisinin nervürlü inşaat demir kapasitesinin artırılması ve ikinci haddenenin kurularak bu haddenede ise filmaşin (kangal demir) ve kaliteli çubuk üretimi yapılması planlanıyor. Proje kapsamında planlanan kapasite artışının ardından çelikhanenin yıllık sıvı çelik kapasitesi iki katına, kapasite artışı ile haddehanenin yıllık kütük kullanımı bir buçuk katına, yıllık nervürlü inşaat demir üretim kapasitesi ise yaklaşık iki katına çıkacak.

HALUK EKİNCİ ‘HEDEFİMİZE FAZLASIYLA ULAŞTIK’ DEMİŞTİ

 Ekinciler Demir Çelik Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşları (İSO 500) 2021 listesinde 72 sırada yer alıyor. Ekinciler Demir ve Çelik Sanayi İcra Kurulu Başkanı Haluk Ekinci, daha önce şirketin yeni yatırımları ve hedefleri hakkında yaptığı açıklamalarda inşaat çeliği üreten Ekinciler Demir Çelik fabrikasının ürün çeşitliliğine yönelik ‘kütük’ kalitesini artırmaya karar verdiğini söylemişti. Ekinci, “2020’nin ikinci yarısı ve özellikle son çeyreği ile birlikte sektörde ciddi bir iyileşme, taleplerde ve fiyatlarda önemli artışlar yaşandı. Bu durum sektörde üretim artışına neden oldu. 2021 yılının ilk 5 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye genelinde oluşan üretim arışı yüzde 20 sevilerine kadar ulaştı. Aynı dönem için bizim üretim artışımız yeni yatırımın da etkisiyle yüzde 50 oldu. Yaptığımız yatırımda başlıca hedefimiz üretim kapasitesini artırmaktı. Yatırım sonrası hedeflemiş olduğumuz üretim artışına fazlasıyla ulaştık. İkinci hedefimiz kapalı döküm teknolojisini de içeren üretim imkanına kavuşmaktı. Şu an yeni kurduğumuz 10.5 m radiuslu kütük dökme makinasında inşaat çeliği kalitesi dışında; elektrot, cıvata, hasır ve ince tel gibi imalatlarda kullanılan düşük ve yüksek karbonlu filmaşin; sıcak çekme boru ve her türlü köşebent, IPN, HBN profil imalatları için kütükler üretmeye başladık” demişti.

‘ÖYLE BİR ÖRNEK Kİ TÜM AKTÖRLERİ GÖRÜYORUZ’

İŞ kanunundaki işten çıkarma gerekçelerinin çok esnek hale getirildiğini ifade eden Akademisyen Özgür Müftüoğlu, “Mantıken böyle bir olayın olmaması lazım ancak sermayedar bir yandan küçülmeye gittiğini söyleyip işçiyi işten çıkarırken öbür yandan yatırım da yapabiliyor, devletten teşvik de alabiliyor. Güvencesizleşmenin geldiği son nokta. 200 işçinin her biri bir aile, bir insan ama devlet bunu dert etmiyor. Devlet sermayenin çıkarına daha iyi nasıl hizmet edebileceğini düşünüyor. İşçilerin yanında olması gereken sendika da patronla uzlaşmayı tercih ediyor. Bu örnek öyle bir örnek ki bir olayda tüm aktörleri görebiliyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Twitter’ın kurucusu Dorsey Twitter’a rakip oldu

SONRAKİ HABER

“Şebnem Korur Fincancı ve TTB'nin yanındayız”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa