Yoksullar tefecilerin elinde: Tefeci sayısı yüzde 1396 arttı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tarafından açıklanan rapora göre Türkiye’de ‘tefeci’ sayısı katlandı.
Fotoğraf: Murat Kula/AA
Türkiye’de 2008 krizinden, 2021’e kadar buhranına kadar olan süre zarfında ülkede fahiş faiz oranlarıyla tefecilik yaptığı iddiasıyla hakkında suç duyurusunda bulunulan şüpheli sayısı yüzde 79 arttı. Bu yıllarda mahkemeye sevk edilen sanık sayısı yüzde 1044, yargılama sonucunda mahkûm olan kişi sayısı yüzde 1396 artış gösterdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tarafından açıklanan rapora göre Türkiye’de ‘tefeci’ sayısı katlandı. İlgezdi, tefeci sayısındaki artışı, “Yoksulluk sınırının 23 bin 600 liraya yükseldiği Türkiye’de, geçinemeyen, borçlarını ödeyemeyen ve çocuğunu okula aç göndermek zorunda kalan yüzbinlerce kişinin tefecilerin insafına terk edildiği anlamına geliyor” ifadeleriyle değerlendirdi.
Rapordan şu bulgular öne çıktı:
- Türk Ceza Kanunu’nda tefecilere verilen cezaların artırılması da suçun yaygınlaşmasını önleyemedi. Adalet Bakanlığı verilerine göre savcılık koridorları vatandaşın cebine göz diken sahtekarlara ev sahipliği yaptı. Türkiye’de 2009-2021 yılları arasında toplam 117.939 kişi hakkında tefecilik suçlamasıyla Cumhuriyet savcılıklarınca şüpheli sıfatıyla işlem yapıldı.
TEFECİ SAYISI KATLANDI
- Adalet Bakanlığı’na göre 2009’da 6 bin 529 olan şüpheli sayısı 2021’de yaklaşık 2 kat artışla 11 bin 707’ye ulaştı. Diğer bir ifadeyle 2009-2021 yılları arasında AKP iktidarları gözetiminde her hafta en az 174 tefeci sosyal devletten aradığı desteği bulamayan yüzbinlerce kişinin lokmasına ortak oldu.
42 BİNDEN FAZLA YURTTAŞ TEFECİDEN BORÇ ALDI
- Ekonomik sıkıntıya düşen ve ağır borç yükü altında ezilen yüzbinlerce kişi çareyi savcılıklarda hakkında şüpheli sıfatıyla işlem yapılan 42 bin 689 tefeciden yüksek faizle borç para almakta buldu. Adalet Bakanlığı verilerine göre krizin etkisini artırdığı 2018-2021 yılları arasında tefecilik yapanların sayısında yüzde 77 artış yaşandı.
15 YILDA 34 BİN KİŞİ MAHKUM OLDU
Ana paraya işlettikleri yüksek faizle vatandaşın adeta “kanını emen” tefecilerin yolu mahkeme salonlarından da geçiyor. 2006-2021 yılları arasında mahkemelerde yargılanan sanık sayısı 55 bin 135, mahkûm olan kişi sayısı ise 34 bin 460 olarak kayıtlara geçti.
SANIK SAYISI ARTTI
2008 yılında tefecilik suçlamasıyla sanık olan 1340 kişi varken bu sayı 2021’de 5 kat artarak 7 bin 37’ye ulaştı. Aynı şekilde yargılama sonucu mahkûm olanların sayısında da 4 kat artış yaşandı. Bu suçtan ceza alan kişi sayısı 2008’de 853 iken, 2021’de 3 bin 740’a yükseldi.
12 YAŞINDA TEFECİ
Adalet Bakanlığı verilerinde dikkat çeken bir diğer konu ise tefecilik yapanlarının yaşının 12’ye kadar düşmüş olması. Buna göre 2008-2021 yılları arasında 12-14 yaş arasında 13 çocuk tefecilik yaptığı gerekçesiyle mahkemelerde sanık oldu. Sanık olan çocuklardan 8’i hakkında ise suçu sabit görüldüğü için mahkûmiyet kararı verildi.
‘DEVLET DESTEKLİYOR’
Yoksullaşma cenderesi içinde boğulan ve evine ekmek götüremeyen milyonlarca yurttaşın tefecilerin eline düştüğünü kaydeden İlgezdi, “Faturalarını ödeyemeyen, çocuklarının beslenme çantasını dolduramayan milyonların yarasına merhem olmak yerine sosyal devletin güvencesi olan refah payını beşli çete başta olmak üzere yandaşlarına akıtıyor. Yaşanan krizin faturasını ise işçisi, çiftçisi, memuru, esnafı ödüyor” dedi
“Yasadışı yöntemleri ya da yasal boşlukları kullanan tek kuruş vergi ödemeyen tefeciler, bankaların 1 yılda aldığı faizi 1 ayda alıyor” diyen İlgezdi şu değerlendirmede bulundu: “Başvurdukları hukuk dışı ve çirkince yöntemlerle tahsilat yapan tefeciler aynı zamanda başka suçların da oluşması için uygun bir ortam yaratmaktadırlar. Artık neredeyse her mahallede, her kahvede bir tefeci bulunuyor. Tıpkı okul köşelerinde uyuşturucu satıcıları gibi tefeciler de köşe başlarında para satıyorlar. Kriz nedeniyle ekonomik suçlar artıyor, ahlaki çöküşle birlikte kısa yoldan zenginleşmenin yolları aranıyor. İktidar odaklarıyla iç içe geçmiş yolsuzluk ve soygun düzeni yaygınlaşıyor. Devletin içine çöreklenen ve belli çevrelerden güç alan rant odaklarının mafyalaştıklarını hep birlikte görüyoruz. Şurası bir gerçek ki, İkinci dünya savaşının hüküm sürdüğü yıllarda bile tefecilik bu kadar yaygın ve örgütlü yapılmamıştı. AKP İktidarı döneminde ortaya çıkan yeni tip tefeciler, geleneksel yöntemlerin yanı sıra yeni ve modem yöntemler kullanıyorlar. Üstelik, bu yöntemler devlet eliyle destekleniyor.” (EKONOMİ SERVİSİ)