01 Kasım 2022 16:15

İzmir Fuarı 5’inci gününde: Bu tecrübe daha geniş katılımlı fuarları muştuluyor

İZKİTAP İzmir Kitap Fuarı beşinci gününü geride bıraktı. Konuştuğumuz yayınevi temsilcileri İzmirli kitapseverlerin fuara yoğun ilgisinin tüm önyargıları kırdığını belirtti.

Arşiv | Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

İZKİTAP İzmir Kitap Fuarı beşinci gününü geride bıraktı. Daha önceleri Konak’taki Kültürpark’ta düzenlenen fuar bu yıl Gaziemir’e taşındı. Fuar alanının şehir merkezine uzak ön yargılar oluşturmuştu. Konuştuğumuz yayınevi temsilcileri İzmirli kitapseverlerin fuara yoğun ilgisinin tüm önyargıları kırdığını belirtti.

“İZ BIRAKMAK İSTEDİK”

Fuar Proje Sorumlusu ve Sakin Kitap Genel Yayın Yönetmeni Çağrı Öner, fuar için ön çalışmanın 8 ay sürdüğünü söyleyerek, “Firma ziyaretlerinden tutun alan koordinesi, öğrenci ayağı, servis noktaları bunlarla ilgili de ciddi bir çalışmamız vardı. Ulaşım seferlerini arttırdık her 25 dakikada bir ESHOT şehrin her noktasından araç kalkıyor, özel hatlar yapıldı. Kültürpark’ta yapı yorgunluğu da var. Alanlarımız, söyleşi salonlarımız çok iyi. İZKİTAP Türkiye’nin en geniş kapsamlı etkinliklerine sahip kitap fuarı aynı zamanda” dedi.

Etkinliklerin dolu dolu geçtiğini ve alanında uzman kişilerle yapıldığını belirten Öner, “Popüler olan değil de etkinliklerin bir iz bırakmasını istedik. Pandemiden sonra sağlık ve beslenme gündeme gelmişti bunlar üzerinden de gittik” diyerek fuara katkı sunanlara da teşekkür etti.  Öner, “Kasım’ın sonunda Manisa Kitap Fuarı var. Seneye yine 28 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında 2. İZKİTAP fuarı yapacağız.” dedi. 

“İZMİRLİLER KİTAP FUARINI ÖZLEMİŞ”

SNS Fuarcılık ortaklarından Saruhan Simsaroğlu fuarın ilgi göreceği umuduyla başladıklarını ve umutlarının üstünde bir fuar olduğunu belirterek, “Açıldığımızdan bu yana 110 bin ziyaretçimiz oldu. İzmirliler kitap fuarını özlemişti. Çeşitli sebeplerden Kültürpark’ta yapmak mümkün değildi, ama durup da bekleyemezdik. İzmir fuarsız kalmamalıydı. Ulaşım konusunda sıkıntılar yaşanacağı düşünülüyordu fakat İzmir Büyükşehir Belediyesiyle birlikte hareket ettiğimiz için ulaşım sorunu çözüldü, ziyaretçi sayısı da bunu gösterdi” ifadelerini kullandı.

250 yayınevi ve 700’ün üzerinde etkinliğin olduğunu söyleyen Simsaroğlu, “Etkinlik programı Türkiye’de yapılmış kitap fuarları içinde en güçlü ve en zengin program. Her yayınevinin üzerine özel düşündük, yazarları bir araya getirme, etkinlikleri konusunda. Sadece yayınevlerine bırakmadık. Burası bir dayanışmayla oluştu. Önümüzdeki yıl içinde daha uluslararası hale getirme gibi amacımız var. Yurt dışından konuklarımız var ancak bu sayıyı arttırmak istiyoruz. Akdeniz bölgesinin kültür buluşması haline getirme gibi bir amacımız var” diye konuştu.

“KİTABIN SATILDIĞI BİR FUAR OLDU”

Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) stant çalışanı Selçuk Bağış, ilk kez bu yerde düzenlenen fuar için ulaşım konusunda riskler taşıdığını düşünerek geldiklerini söylese de yoğun ilgi karşısında şaşırdıklarını belirtti. Bağış, “İstanbul’da artık ilçelerde fuarlar yapılıyor ve insanlar daha çok stantların önünde geziyorlar. Bunda kitap fiyatların etkisi de çok büyük. Biraz da kitaba doydular her yerde var ama artık alınmaz olmuştu. Bu fuarda insanlar kitabı aldılar. Uzun bir zaman sonra kitabın satıldığı bir fuar oldu” dedi. 

Yeni İnsan Yayınevi editörü Aytaç Timur “İzmir’e ilk kez geliyoruz. İzmir okurlarından çok memnunuz. Bizim kitaplarımız madenler, doğa katliamı ve sömürüsü gibi birçok konuda ve bu yörenin sorunlarına da hitap ediyor. Söyleşilerimize de ilgi çok iyiydi, nicelik olarak az ama nitelik olarak yüksekti” diye konuştu.

“İZMİR OKURU BİZİ ŞAŞIRTTI”

Dipnot Yayınları’nda çalışan Ümit Özger fuarla ilgili yayıncıların sapa bir yer olması dolayısıyla kaygıları olduğunu belirtti. Özger, “Daha önceki Kültürpark tecrübesi düşündüğümüzde ilgi görmez diyorduk. Ama İzmir okuru bizi şaşırttı. Satışlar da iyiydi. Pandemiden sonra da insanların kültürel faaliyet açlığı da motive etmiş olur. Belli ki İzmirli okur nerede düzenlenmiş olursa olsun fuara dahil olacak” dedi.

Cem Yayınevi ortaklarından Arbay Demir, fuarın güzel geçtiğini söyleyerek, var olan soru işaretlerinin yıkıldığını dile getirdi. Demir, “İZFAŞ’ın iyi çalışması, servislerin olması çok iyi. Özellikle hafta sonu çok daha iyiydi. Herkes memnun” ifadelerini kullandı.

“TEREDDÜT ETMEMİZE YOL AÇMIŞTI”

Kor Kitap Genel Yayın Yönetmeni Onur Öztürk üç yılı aşkın sürenin ardından yapılan fuarın yayınevi açısından olumlu geçtiğini ifade etti. Öztürk, “İlk kez Kültürpark yerine yeni fuar alanında yapılacak olması açıkçası tüm yayıncıları olduğu gibi bizim de tereddüt etmemize yol açmıştı. Doğal olarak İzmir açısından çok daha merkezi konumda olan Kültürpark'a kıyasla okur ve yayıncı katılımının daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Fakat fuar öncesi kaygılarımızı giderecek kadar bir okuyucu katılımı söz konusu. Bunda fuarı organize eden kurumların çabası kadar okurların kitap fuarına duyduğu özlemin de etkili olduğunu düşünüyorum. İlk kez bu alanda yapılması handikabı önemli oranda aşılmış görünüyor. Fuara ilişkin tereddütler yayıncı katılımını, yazar etkinlik ve söyleşilerini de olumsuz etkilemiş. Fakat bu yılki tecrübenin daha geniş katılımlı fuarları muştuladığını söyleyebilirim” dedi.

 

 

ÖNCEKİ HABER

Ankara Üniversitesi yemekhane yoğunluğuna karşı "parçalı öğle arası" uygulamasına geçti

SONRAKİ HABER

Belediye emekçisine yönelik asitli saldırıya Tüm Bel-Sen tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa