Ankara'da iş bırakan öğretmenler: Emekçilerin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret
Eğitim Sen Ankara Şubeler Platformu'nun Ulus Meydanı’nda ÖMK’nin iptali için bir günlük iş bırakma kapsamında yaptığı açıklamada; “Emekçilerin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret” denildi.
![Ankara'da iş bırakan öğretmenler: Emekçilerin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/221162.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER
![İstanbul'da öğretmenler iş bıraktı; Eğitim Sen'in yürüyüşü engellendi, Eğitim-İş Bakırköy'den seslendi](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/221158.jpg)
İstanbul'da öğretmenler iş bıraktı; Eğitim Sen'in yürüyüşü engellendi, Eğitim-İş Bakırköy'den seslendi
![Öğretmenler ücret eşitsizliği ve mesleki ayrımcılığa karşı iş bıraktı](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/221152.jpg)
Öğretmenler ücret eşitsizliği ve mesleki ayrımcılığa karşı iş bıraktı
Eğitim Sen Ankara Şubeler Platformu tarafından Ulus Meydanı’nda ÖMK’nin iptali için bir günlük iş bırakma kapsamında yapılan açıklamada; “Emekçilerin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret” denildi.
Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerinin eklendiğini, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleğinin de eklenmek istendiğini ifade eden Eğitim Sen Ankara Şubeler Platformundan Cemal Erdoğan, “Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir” dedi.
November 2, 2022
"TALEPLERİMİZ YOK SAYILMAKTADIR"
Yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Ankara Şubeler Platformundan Cemal Erdoğan, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB ısrarla somut bir adım atmadığını belirtti. Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerinin eklendiğini, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleğinin de eklenmek istendiğini ifade eden Erdoğan, “Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır.
EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ
Fotoğraf: Evrensel
Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez. Bu amaçla 14 Ekim tarihinde eğitim alanında örgütlü ve mücadeleden yana olan sendikalar bir araya gelmiş ve ortak talepler belirlenmiştir” dedi.
Erdoğan öğretmenlerin taleplerini şöyle sıraladı: “
- 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,
- Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,
- Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,
- Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,
- Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,
- Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,
- Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.”
"ÇOK GEÇ OLMADAN YANLIŞTAN DÖNÜLMELİDİR"
Fotoğraf: Evrensel
Taleplerin sadece ortak metne imza atan eğitim sendikalarının değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin talepleri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Bugüne dek görmekteyiz ki Milli Eğitim Bakanlığı eğitim alanında örgütlü sendikaların sesini duymamakta ısrar etmekte, bugüne kadar her konuda olduğu gibi, Öğretmenlik Meslek Kanunu konusunda da bildiğini okumayı sürdürmektedir.
Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunan Erdoğan; “Bakanlıktan talebimiz kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir” diye konuştu.
EĞİTİM İŞ: GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ, TALEPLERİMİZ KABUL EDİLSİN
Eğitim Sen'in açıklamasının ardından Eğitim İş Sendikası basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim Sen'den bazı öğretmenler Eğitim İş'in açıklamasına destekte bulunurken açıklamayı Eğitim İş Sendikası Mali Sekreteri Hüseyin Selçuk yaptı.
Selçuk haksızlıklara karşı susmayacaklarını belirterek, "Öğretmenleri ayın başında ayın sonunu düşünür hale getirdiler. Adil ve çağdaş eğitim vermemizin önüne geçtiler. Bu tabloyu daha beter hale getirecek meslek kanununu önümüze getirdiler" dedi.
"Gün yeter demenin, ders vermenin, uyarı vermenin günüdür" diyen Selçuk şöyle konuştu: "Yandaş sendikanın oluru ile hazırlanan öğretmenlik meslek kanununa itiraz ettik, her öğretmen uzmandır dedik. Okullarda çalışma barışını bozacak bu kanun sadece eğitim emekçileri için tehlike değildir. Hükümet geri adım atmayacağını gösterdi, biz de geri adım atmayacağımızı gösteriyoruz. 14 eğitim sendikası olarak taleplerimiz açıktır. Taleplerimiz kabul edilsin."
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU BİRLEŞTİRİCİ DEĞİL, AYRIŞTIRICI
Ankara'da Öğretmenlik Meslek Kanunu'na Evrensel'e değerlendiren öğretmenler, "Öğretmenlikte asıl önemli olan birleştirici olmak ama bu yasa bizi ayrıştırıyor. Bunu istemiyoruz" dedi.
(Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et