02 Kasım 2022 12:45

MEB ile A101 arasında protokol imzalandı | Ağbaba: Devlet eliyle çocuk işçiliği meşrulaştırıyorlar

Veli Ağbaba, Milli Eğitim Bakanlığı ile zincir market A101 arasında imzalanan protokolü Meclis gündemine taşıdı, “Devlet eliyle çocuk işçiliği meşrulaştırıyorlar” dedi.

Veli Ağbaba | Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Milli Eğitim Bakanlığı ile zincir market A101 arasında imzalanan protokolü Meclis gündemine taşıdı, “Devlet eliyle çocuk işçiliği meşrulaştırıyorlar” dedi.

Veli Ağbaba, Milli Eğitim Bakanlığı ile market zinciri A101 arasında imzalanan protokolü eleştirerek, “Milli Eğitim Bakanlığı, üç harfli marketlerden A101 ile protokol imzalamış ve buna göre öğrenciler haftanın 4 günü A101'de çalışacakmış. Resmen çocuk işçiliği meşrulaştırıyorlar. A101 neye göre seçildi, ücretler niye işsizlik sigorta fonundan ödeniyor?​” diye konuştu.

İmzalanan protokol kapsamında 18 yaş altındaki öğrencilerin “işçi” olarak A101’de çalıştıracağını söyleyen Ağbaba, “Üç harflilerden A101’i neye göre hangi kritere göre belirledikleri bilinmiyor. Öğrenciler orada hangi ‘beceriyi’ kazanacaklar, bilmiyoruz. Oradaki kişilerin pedagojik eğitimi var mı, yok. Çocuklar markette haftanın dört günü ne yapacaklar? Market zinciri kârına kâr katsın diye açık ve net köle gibi çalıştırılacaklar. Devlet eliyle çocuk işçiliği meşrulaştırıyorlar” dedi.

“OKULDA OLMASI GEREKEN ÖĞRENCİLER, MARKETLERDE İŞÇİLİK YAPACAK”

Okulda olması gereken öğrencilerin marketlerde işçilik yapacağını, ücretlerinin de işsizler için ayrılmış olan İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılanacağını belirten Ağbaba, “Üç harflilerden A101’i neye göre hangi kritere göre belirledikleri bilinmiyor. Öğrenciler orada hangi ‘beceriyi’ kazanacaklar, bilmiyoruz. Oradaki kişilerin pedagojik eğitimi var mı, yok. Çocuklar markette haftanın dört günü ne yapacaklar? Market zinciri kârına kâr katsın diye açık ve net köle gibi çalıştırılacaklar. Devlet eliyle çocuk işçiliği meşrulaştırıyorlar” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle önerge veren Ağbaba, şu soruları yöneltti:

  • Mesleki eğitim merkezlerine (MESEM) ilişkin çalışmalar kapsamında ticari işletmelerde aktif olarak “eğitim” alan öğrenci sayısı ne kadardır?
  • Bakanlığınız A101 ile protokol imzalamış mıdır? Bu protokole göre öğrenciler haftanın kaç günü çalışacak ve aylık ne kadar ücret alacaklardır? Çalışma usul ve esasları hangi kriterlere göre belirlenmiştir?
  • Öğrencilere ödenecek ücretlerin iş yeri tarafından değil, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağı iddiası doğru mudur?
  • Öğrencilerin mesleki beceri ve eğitimini güçlendirme amacıyla A101 şirketinin seçilmesinin gerekçesi nedir?
  • MESEM sistemine kayıtlı ve 18 yaş altında olan öğrenci sayısı ne kadardır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da iş bırakan öğretmenler: Emekçilerin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan Yalova ve metamfetamin açıklaması: Hesabını yargıyla beraber sorduracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa