03 Kasım 2022 04:30

Savaş ve yaptırımlar MMK işçisini vurdu: Üretim durdu, işçiler kaygılı

Rusya Ukrayna savaşı sürerken ABD ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yaptırım kararlarına bağlı sipariş alınamaması nedeniyle MMK Metalurji’de üretim durdu.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile başlayan savaş sürerken ABD’nin Rusya’ya yaptırımlarıyla birlikte Rusya’nın tekellerinden MMK Şirketler Grubunun Türkiye’deki tesislerinde üretim durma noktasına geldi. Birçok hatta üretimin durduğu Hatay Dörtyol’daki MMK Metalurji fabrikasında işçiler bakım ve temizlik işlerini yapıyor. Özçelik-İş üyesi işçiler işten atılma kaygısı yaşıyor.

Türkiye’deki en büyük Rusya sermayeli fabrika MMK Metalurji’de şu ana kadar sıcak haddehane, çelikhane, asitleme, HDG, tandem boyama hattında üretim durdu. Rusya Ukrayna savaşı sürerken ABD ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yaptırım kararlarına bağlı sipariş alınamaması nedeniyle üretimin durduğu yerlerde çalışan işçiler ise bakım ve temizlik çalışmaları yapıyor.

BİRÇOK BÖLÜMDE ÜRETİM DURDU

Şimdilik ücretleri ödenen işçilerin bir kısmı ise yıllık izinlerini kullanıyor. Ancak sürecin ne kadar devam edeceği ise bilinmiyor. Toplam 2 bin kişinin çalıştığı fabrikada işçiler işten çıkarılma kaygısı yaşıyor. İşçiler, “Rusya-Ukrayna savaşından önce gelen hurdanın, giden ürünün haddi hesabı yoktu. Liman ful çalışıyordu. Sürekli gemiler yanaşıyordu. Ön tarafta ise kamyonlar, tırlar kuyruk oluyordu. Üretimde ciddi rekorlar kırılıyordu. Ama şimdi ciddi bir durgunluk hali var” diyor.

"YILBAŞINDAN SONRA NE OLACAK?"

Özçelik-İş’in örgütlü olduğu fabrikada şu ana kadar sendikacılar tarafından işçilere net bir açıklama yapılmış değil. İşçiler, kongre öncesi fabrikadan ayrılmayan Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör’ün bu tabloya rağmen fabrikaya uğramadığını söylüyor. Sendikacıların işçilerin yanında olması gerektiğini, ileriye dönük bir yol haritası çıkarmaları gerektiğini söyleyen işçiler, “2 bin kişi var burada, hepsinin ailesi, çoluğu çocuğu var. Yılbaşına kadar işçi çıkışının olmayacağı söyleniyor. Peki, yılbaşından sonra ne olacak? Kaygı ve korkuyla çalışmak, yaşamak istemiyoruz” diyor.

Yaptırımlar nedeniyle MMK Metalurji’nin çalışacağı banka bulmakta sorun yaşadığı da belirtiliyor. Çalıştığı bankaların ABD yaptırımlarından kaygılandıkları için MMK ile çalışmak istemediği ve yıl sonuna kadar süre verdiği de iddialar arasında.

SATIN ALMAK MI İSTİYORLAR?

Öte yandan OYAK-Ereğli Grubu ile MMK’nin görüşme yaptığı ve MMK’de üretilen ürünlerin Ereğli adına satılması ve karşılığında kâr payı verilmesine ilişkin bir plan yapıldığı da söylentiler arasında. Ancak Ereğli Grubunun ise bu teklifi kabul etmediği, fabrikayı satın alabileceğini önerdiğini, bunu ise MMK’nin kabul etmediği konuşuluyor. Benzer bir görüşmenin Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Tosyalı Metal Patronu Fuat Tosyalı ile yapıldığı da iddialar arasında. İddiaya göre Tosyalı fabrikayı satın almayı teklif etti ancak MMK’nin milyarder patronu Viktor Raşnikov ise “Satacak fabrikam yok” dedi!

YAPTIRIM PAKETİNDE MMK’NİN İSMİ DE VARDI

Rusya’nın 24 Şubat 2022 günü Ukrayna’ya yönelik saldırısı sonrası başlayan savaş devam ediyor. Birçok insanın canını kaybettiği, yaralandığı ve göç etmek zorunda kaldığı savaş çeşitli ekonomik yaptırımları da beraberinde getirdi. Bu yaptırımlardan etkilenen önemli sektörlerden biri de çelik sektörü oldu. Normal şartlarda bu iki ülkenin, üçte biri Ukrayna’dan üçte ikisi Rusya’dan olmak üzere, yıllık toplam 50 milyon ton çelik ihracatı bulunuyor. Savaş nedeniyle bu miktarın azalması çelik fiyatlarında artışa neden olduğu gibi, ABD ve AB üyesi ülkelerin, Avrupa’nın en büyük demir çelik tedarikçilerinden Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımlar da demir çelik sektöründe dengeleri değiştirdi. Avrupa özellikle yassı çelikte tedarik için Türkiye’ye yönelmiş durumda.

ABD’nin yaptırım paketi arasında, demir çelikte dünya tekellerinden olan şirketin Rusya merkezli Investitsionnaya Kompaniya MMK-FINANS ve Türkiye merkezli MMK Metalurji Sanayi Ticaret ve Liman İşletmeciliği Anonim Şirketi yer alıyor. MMK Metalurji isimli şirket Rusya’nın en büyük üç metal imalatçısı arasında yer alıyor.

ÖNCEKİ HABER

Öğrendim ki işçi mücadeleyle hakkını alıyor

SONRAKİ HABER

Yazar Mesut Kara: Seçtiğim gibi yaşamayı başardım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa