03 Kasım 2022 13:50

Sansür yasası sonrası 29. maddeden ilk dava talebi Kılıçdaroğlu'na

Sansür yasasının “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ve bu "suça" 3 yıla kadar hapis cezası getiren 29. maddesinden ilk dava talebi Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yayımladığı videodan ekran görüntüsü

Paylaş

Sansür yasasının “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ve bu "suça" 3 yıla kadar hapis cezası getiren 29. maddesi, ilk kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki suç duyurusunun gerekçesi oldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, “Kirli parayı yani milyar dolarları, yani uyuşturucu paralarını Türkiye’nin cari açığını finansmanında kullandılar” açıklamasını yapan Kılıçdaroğlu hakkında, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlamasıyla dava açılmasını istedi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarıyla ayrıca “hakaret”, “iftira”, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama” suçlamalarıyla yargılanması da talep edildi.

Anka'dan Sinan Tartanoğlu'na konuşan Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, “O yasa maddesinin, o aparatın; tamamen siyasilere, ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlama anlamında uygulanacağını ortaya koymuş oldular. Söylenen tam da buydu” dedi.

Kamuoyunda sansür yasası olarak bilinen “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 13 Ekim’de TBMM’de kabul edilmiş, 18 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. CHP, aynı gün teklifin en çok tartışılan 29. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

BOZDAĞ 5 ŞART SAYMIŞ VE “BİRİ BİLE OLMAZSA SUÇ OLMAZ” DEMİŞTİ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sansür yasasının söz konusu maddesiyle ilgili, “Özel kasıt aranıyor. Ülkenin iç dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlıkla ilgili bir konu olacak. Gerçeğe aykırı, yalan, asılsız bir bilgiyi, ülkenin kamu barışını bozmaya elverişli şekilde, sokakları hareketlendirmek, halkı ayaklandırmak, kriz, kaos ortamları oluşturmak için yapacaksın ve aleni yapacaksın. Suçun oluşması için bu beş şartın bir araya gelmesi gerekecek. Biri bile olmazsa suç olmaz” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu'na bir suikast ihbarı daha: Avukatı savcılığa başvurdu

SONRAKİ HABER

Meclis Başkanlığı "aksaklığı" kabul etti: 25 bin 908 soru önergesi cevaplanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa