03 Kasım 2022 16:11

Aydın Efeler'de “Mavi Dil Hastalığı” tespit edildi: Aşı programına alınmalı

Efeler'deki hastalığa dair konuştuğumuz Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, mavi dil vb. viral hastalıkların aşı programına dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Arşiv fotoğraf: DHA

Paylaş

Kübra KIRIMLI

Aydın’ın Efeler ilçesi Baltaköy Mahallesi’nde küçükbaş hayvanlarda görülen “Mavi Dil Hastalığı” tespit edildi. 28 mahallede karantina çalışmalarının başlatıldığı ifade eden Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Cemil Şahin, “Bu ve benzeri viral hastalıklarda en etkili yöntem hastalığın aşı programına dahil edilmesi gerekir” diye konuştu.

İLÇEDE KORDON VE GÖZETLEME ALANI OLUŞTURULDU

Efeler İlçesi’nde yürütülen son çalışmaya dair konuşan Cemil Şahin; “Şu anda Efeler İlçesi mihrak olarak değerlendiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı İl Müdürlüğümüzün veteriner hekimleri konuyla alakalı gerekli çalışmaları sürdürüyor. İlçede 6 km kordon ve 10 km gözetleme alanı oluşturuldu. Bununla alakalı karantina tedbirleri uygulanıyor” dedi.  

Mavi Dil Hastalığı görüldükten sonra aşı uygulamalarının yapıldığını söyleyen Şahin, “Hastalık ortaya çıktı. Artık aşı çalışmaları başlayacak. Zaten hastalık zoonoz (insana bulaşır) bir hastalık değil. Hayvanlar arasında bulaşan bir hastalık” dedi.

“HASTALIĞIN ETKİN VE RADİKAL BİR TEDAVİSİ YOK"

Mavi Dil Hastalığı’nın etkin ve radikal bir tedavisinin olmadığını ifade eden Şahin, “Viral bir enfeksiyon olduğu için sadece koruyucu hekimlik hizmetleri, aşılama çalışaları ve vektörle mücadale (ısırıcı sinekler ile mücadele) etmek gerekiyor” diye konuştu. Bakanlığın bu ve benzeri hastalıklarla mücadele etmek için rutin aşılama programına “Mavi Dil Hastalığı”’nı da eklemesi gerektiğini ifade eden Şahin, viral hastalıklara karşı en etkili yöntemin koruyucu hekimlik yöntemleri olduğuna dikkat çekti.

“ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALARI YAPMAK ŞART”

Mart ayında en son Iğdır’da da görülen hastalığa dair Şahin, “Evet, ara ara görülebiliyor. Tamamen ortadan kaldırılmış bir hastalık değil. Önleyici çalışmaları yapmak şart. İhbarı mecbur bir hastalık. Vatandaşlarımız hayvanlarda dilde morarma, ağızda yara, yüksek ateş ve halsizliği gördüğünde mutlaka ilgili birimleri haberdar etmeleri gerekiyor ki hızlı bir şekilde tedbirli alabilelim” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Öğrencilerin 'teknoloji etkinliği' denilerek AKP'nin etkinliğine götürülmesine velilerden tepki

SONRAKİ HABER

Şişecam işçisi: Kârdan payımızı istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa