Amasra’da madencilerin yıllık izinleri gasbediliyor
41 işçinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından üretimin durduğu Amasra'da madencilere verilen moral izni sona erince işçilere yıllık izinleri kullandırılmaya başlandı.
Fotoğraf: Gözde Meydan/Evrensel
Hilal TOK
İstanbul
Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı Bartın’daki Amasra Müessesesinde 41 işçinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından ocaktaki yangının ve soruşturma sürecinin devam etmesi nedeniyle üretime ara verildi ancak patlamanın ardından hayatta kalan işçilere verilen moral izni sona erer ermez, işçilerin yıllık izni gasbedildi. Avukat Mürsel Ünder, bunun yasaya aykırı olduğunu vurguluyor.
Patlamada çalışma arkadaşlarını kaybeden işçiler kullandıkları moral izninin ardından yıllık izinlerinin kullandırılmaya başlandığını söyledi. Yıllık izni olmayan işçilere ise bir sonraki senenin yıllık izinleri kullandırılıyor.
İşçi ailelerinin avukatı olarak davaya müdahil olan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Üyesi Mürsel Ünder bu durumun yasa dışı olduğunu vurguluyor. Ünder, benzer durumla Soma Katliamı sürecinde de karşılaştıklarını söylerken, “İster kamu ister özel olsun; kâr hırsı dışında hiçbir şeyi umursamayan, insani etik ve kanuni yükümlülüklerin hiçbirisini umursamayan bir bakış açısı beni açıkçası ürkütüyor. Buna karşı tepkimizin, öfkemizin daha yüksek olması gerektiğini düşünüyorum” diyor.
"HUKUKA AYKIRI"
Ünder hukuki olarak da işyerinde güvenliğin sağlanamadığı koşullarda işçilerin çalışmama hakları olduğunu hatırlatıyor: “Şimdi 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu var. Bu kanunda iş yerinin tehlikeli olması durumunda işçinin çalışmama hakkından bahsediliyor. İşçinin çalışmadığı dönemlerde iş yeri güvenli hale getirilene kadar, oradaki güvenlik sorunu giderilene kadar çalışılmaması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca hem sosyal güvenlik mevzuatı, hem işçi sağlığı mevzuatı yönünden bunun yasak olduğu belirtiliyor. Yani tehlikeli bir iş yerini hiçbir şekilde çalıştıramazsınız. Başta ruhsat alamazsınız. Üretim yapamazsınız. Bunların hiçbirini yapamazsınız ve bu isterse yıllarca sürsün, işçinin ücretlerini ödeyerek bu sorunu gidermeniz gerekiyor. Yasal düzenleme bu şekilde. İş yeri çalıştırmaya devam etse de işçi kendisi ‘Ben burasıyla ilgili bir güvenlik sorunu görüyorum ve güvenlik sorunu giderilene kadar da çalışmama hakkımı kullanmak istiyorum’ diye beyanda bulunabilir.
Yıllık izin hakkının ise bunlardan bağımsız olduğunu ifade eden Ünder, “Dinlenme hakkı olarak düzenlenmiş olan bir şey. Burada yıllık izin kullandırılmış olması hukuki olarak da çok yanlış. İşçilerin tamamının buna karşı çıkması gerekiyor. Yıllık iznin kullandırılması için bir belge imzalatmaları gerekiyor, işçilere yıllık izin belgelerini imzalamamalarını öneriyoruz. Orada güvenlik sorunu olduğu için, burada işçilerin yıllık izinleri gasbedilemez, ücretleri de kesilemez. Bu yasaya aykırı.”