04 Kasım 2022 14:46

Dünyada gıda fiyatları geriledi, Türkiye’de arttı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü küresel gıda fiyatlarının ekimde bir önceki aya göre 0,1 puan gerilediğini bildirdi. TCMB fiyat gelişmeleri raporuna göre ise Türkiye'de gıda fiyatları arttı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının ekimde bir önceki aya göre 0,1 puan gerilediğini bildirdi. FAO, gıda emtia sepetinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimlerin izlendiği ekim ayı gıda fiyat endeksi verilerini açıkladı.

Verilere göre gıda fiyat endeksi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,1 puan düşüşle 135,9 puana indi. Böylece, gıda fiyatları endeksi düşüş eğilimini 7. aya taşımış oldu.

Endeks, zirve yaptığı Mart 2022’ye göre yüzde 14,9 düşerken, Ekim 2021’e göre ise yüzde 2 yükseldi.

Ekimde tahıl fiyatları artarken diğer temel ürünlerde gerileme yaşandı.

Tahıl Fiyat Endeksi ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 3 artış gösterdi. Bu dönemde uluslararası piyasalarda buğday fiyatları Karadeniz Tahıl Girişimine yönelik belirsizlikler ve ABD'den tedarikin aşağı yönü revize edilmesiyle yüzde 3,2 yükseldi. Uluslararası piyasalarda pirinç fiyatları da yüzde 1 arttı. Tahıl Fiyat Endeksi ekimde geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 11,1 yükseldi.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ekimde aylık yüzde 1,6 gerileyerek 150,1 puan oldu. Bu dönemde özellikle palmiye, soya ve kolza yağlarının fiyatları azaldı. Yağ endeksi bir yıl öncesine kıyasla yüzde 20 geriledi.

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, ekimde eylüle göre yüzde 1,7 azalarak 140,1 puana indi. Endeks geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise yüzde 15,4 arttı.

ET FİYATLARI GERİLEDİ

Et Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 1,4 gerileyerek 118,4 puana inerken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 arttı.

Şeker Fiyat Endeksi de aylık bazda yüzde 0,6 gerileyerek 109 puan oldu. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla şeker fiyatları yüzde 8,5 düştü.

Öte yandan, FAO, 2022’de dünya tahıl üretimi tahminini de geçen yıla kıyasla yüzde 1,8 düşürerek 2 milyar 764 milyon tona indirdi.

Küresel buğday üretiminin bu yıl 783,8 milyon ton olacağını öngören FAO, tahıl üretiminin de yüzde 2,8 düşüşle 1 milyar 467 milyon tona düşeceği tahmininde bulundu. Dünya pirinç üretiminin geçen yıla göre yüzde 2,4 düşüşle 512,6 milyon ton olacağı tahmin edildi.

TCMB: ENFLASYONDAKİ ARTIŞA EN BELİRGİN KATKI GIDADAN

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) önceki gün açıklanan ve 24 yılın en yüksek seviyesine çıkan ekim ayı enflasyonuna dair fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Enflasyon değerlendirmesinde gıda fiyatlarındaki artışın temel belirleyici olduğu vurgulandı. Raporda üretici fiyatlarını yukarı çeken başlıca unsurun enerji olduğu savunuldu.

TCMB fiyat gelişmeleri raporunda tüketici fiyatlarının ekim ayında yüzde 3,54 oranında yükseldiği, yıllık enflasyonun 2,06 puan artarak yüzde 85,51 olduğu hatırlatıldı. Bu dönemde yıllık enflasyonun enerji ve alkol-tütün-altın gruplarında gerilerken diğer gruplarda yükseldiği, yıllık tüketici enflasyonundaki artışa en belirgin katkının gıda grubundan geldiği ifade edildi.

Açıklamada, “Gıda grubu yıllık enflasyonundaki yükselişte taze meyve ve sebze kaleminin öncülüğünde işlenmemiş gıda alt grubu öne çıksa da fiyat artışlarının grup geneline yayıldığı izlenmiştir. Temel mal grubu yıllık enflasyonunda yükseliş eğilimi devam ederken, hizmet enflasyonundaki artışı kiranın yanı sıra akaryakıt fiyatlarının yansımalarının hissedildiği ulaştırma hizmetleri sürüklemiştir” denildi.

(EKONOMİ SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Arjen Arî Şiir Ödülleri sahiplerini buluyor

SONRAKİ HABER

Gebze'de işçilerle ekmek zammını konuştuk | "Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar!"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa