07 Kasım 2022 03:45

Bilal Erdoğan'ın "kıymet bilmiyorlar" dediği çocuklar cenderede: Çocuklar ucuz işçi, gençler işsiz…

Bilal Erdoğan, gençlerin babasının "20 yıllık hizmetlerinin kıymetini bilemediğini" savundu. Rakamlar ise net: 1 milyon 201 bin çocuğun okul kaydı yok, 2 milyon çocuk işçi var, gençler daimi işsiz.

İş kuyruğundaki gençler | Fotoğraf: DHA (Arşiv)

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, gençlerin babasının "20 yıllık hizmetlerinin kıymetini bilemediğini" savundu. Rakamlar ise söze gerek bırakmayacak kadar net: Çocuklar okulda değil, toplamda 1 milyon 201 bin çocuğun okul kaydı bulunmuyor. 2 milyon çocuk işçi var. Dahası son 9 yılda çalışırken hayatını kaybeden en az 571 çocuk var.

Her 5 çocuktan 1’i çocuk yaşta zorla evlendiriliyor, 3 milyon kız çocuğu istenmeyen gebelik sebebiyle güvenli olmayan bir şekilde kürtaj oluyor. Gençlere ise daimi işsizlik düşüyor…

BİLAL ERDOĞAN: ÇOCUKLAR ERDOĞAN’IN KIYMETİNİ BİLMİYOR

“Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık hizmetlerini bu çocuklar kanıksayarak büyüdüler. Bunların kıymetini bilemiyorlar”.

Bu sözlerin sahibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan. Balıkesir'de "Ufuktaki Yeni Türkiye: 2053'e Doğru Türkiye'nin Stratejik Adımları" başlıklı konferansta konuşan Bilal Erdoğan’a göre çocuklar, "70, 80 ve 90'larda neler yaşandığını bilemedikleri için, bunların kıymetini bilmiyorlar”. Aynı konuşmada okulları da sorguladı Bilal Erdoğan ve “Ünlü olan kurumlar da dahil birçok okulun atmosferinin araştırılması durumunda yerli, milli çocuklar, öğrenciler yetiştirildiği konusunda ciddi soru işaretleri taşıdığını" söyledi.

“Tayyip Erdoğan’ın 20 yıllık hizmetlerinin kıymetini bilmeyen" çocuklar ve gençlerde durum ne. Verilerle somutlayalım:

ÇOCUKLAR OKULDA DEĞİL İŞTE

İlk verimizin kaynağı doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB). MEB tarafından yayınlanan Milli Eğitim İstatistikleri örgün eğitim verilerine göre 5-17 yaş grubunda 1 milyon 201 bin çocuğun okul kaydı bulunmuyor. Bu çocuklar kayıp da değil, işçi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle hazırladığı rapora bakalım. Rapora göre Türkiye’de 23 milyon çocuk var, bunların 2 milyonu çocuk işçi. Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) göre bile çocuk işçi sayısı 720 bin civarında ve o çocuklardan bazıları çalışırken öldü.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre 2013’te 59 çocuk, 2014’te 54 çocuk, 2015’te 63 çocuk, 2016’da 56 çocuk, 2017’de 60 çocuk, 2018’de 67 çocuk, 2019’da 67 çocuk, 2020’de 68 çocuk, 2021’de 62, 2022’nin ilk beş ayında ise 15 çocuk çalışırken öldü. Bu sadece 2013’ten bu yana en az 571 çocuğun çalışırken öldüğü anlamına geliyor. Dahası var ama kayıtlarda yok.

HER 5 ÇOCUKTAN BİRİ ZORLA EVLENDİRİLİYOR

Bir veri de kız çocuklarına ilişkin. Kaynağı Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV) ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) “Örgün Eğitimde Kapsamlı Cinsellik Eğitimi: Sınırlar ve Sonuçlar” raporu.

Hiç yorum yapmadan raporda öne çıkan birkaç maddeyi sıralayalım:

• Her 3 kadın ve kız çocuğundan 1’i şiddete maruz kalıyor.
• Her 5 çocuktan 1’i çocuk yaşta zorla evlendiriliyor.
• Erken yaşta evlendirilen her 3 kız çocuğundan 1’i yine çocuk yaşta anne oluyor.
• 3 milyon kız çocuğu, istenmeyen gebelik sebebiyle güvenli olmayan bir şekilde kürtaj oluyor.

3 MİLYON GENÇ İŞSİZ

Peki ya gençler? Genç İşsizler Platformu’nun TÜİK verilerini kaynak alarak paylaştığı rakamlar şöyle:  

• 15-34 yaş grubundaki toplam genç işsiz sayısı 2 milyonu aştı. Ancak geniş tanımlı genç işsiz sayısı 3 milyon 452 bine ulaşıyor.
• 15-34 yaş arasında en az 2 yıllık üniversite mezunu işsiz sayısı 734 bin. 1 milyon 214 bin üniversite mezunu ise iş bulma ümidini yitirdiği için artık işsiz bile sayılmıyor, sadece iş gücü dışında sayılıyor.
• Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından Nisan 2022 için açıklanan iş arama sürelerine göre 1 yıldan uzun süredir iş arayan gençlerin sayısı 518 bin. Sadece işsiz sayısı ve oranı değil iş arama süresinin uzunluğu da artıyor. Yani profesyonel genç işsizlerin sayısı yaklaşık yarım milyon.
• Her 7 mezundan 1'i resmen işsiz. Üstelik çalışanların bir kısmı kendi mesleğinde değil vasıfsız iş kollarında çalışıyor. Kısa süreli, güvencesiz işler ve asgari ücretin altı ödemeler yaygın.
• 600 bin lise öğrencisi okulu bırakıp çalışma hayatına katılmış durumda. Son üniversite yerleşim verilerine baktığımızda 105 bin öğrenci ekonomik nedenlerle iyi üniversiteleri kazanmış olsalar da eğitim hayatına devam edemiyor.

UCUZA ÇALIŞTIRILAN ÖĞRENCİ SAYISI ARTIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı eliyle işçiliğe teşvik edilen, ucuza çalıştırılan öğrenci sayısı artıyor.

Özellikle ocak ayından itibaren bu konuya hız veren bakanlığın yönlendirmeleriyle mesleki eğitim merkezlerinde (MESEM) "eğitim" alan öğrenci sayısı 900 bini buldu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022 sonuna kadar 1 milyonun hedeflendiğini söyledi. Yaş sınırı olmaksızın meslek sahibi olmak isteyen en az ortaokul mezunu herkesin başvurabildiği, 3 yıl çıraklık, 1 yıl kalfalık eğitimleri verilen mesleki eğitim merkezlerinde, çıraklar 1658 TL, kalfalar ise 2 bin 763 TL ücret alıyor.

Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) geçtiği haber ise bunun sadece MESEM’lerle sınırlı olmadığını gözler önüne seriyor. Habere göre Kumburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi “büyük firmalarla bile yarışıyor.”

Büyük başarı olarak sunulan habere göre okul, 10 farklı kurum için verdiği yemek servisiyle, 2022 yılının ilk 9 ayında 25 milyon 542 bin TL ciro yaptı.

Okul müdürü Süleyman Çakır’ın açıklaması da var haberde. Catering firmalarıyla yarıştıklarını belirten Çakır şöyle demiş: Günlük 5 bin tabldottan fazla yemek üretiyoruz. Okul kaydı yapılırken velilere banka hesabı açın diyoruz. 'Ne yapacaksınız?' diye soruyorlar. Mutfağı gezdiriyoruz. Yaptığımız işleri anlatıyoruz. Ay sonunda para kazanmaya başlayınca 'hocam biz doğru bir yeri tercih ettik' diyorlar.

Milli Eğitim Bakanlığının verileri hemen bütün meslek liselerinde benzer durum olduğunu da ortaya koyuyor. Buna göre meslek liselerinden bu yılın 9 aylık döneminde 1 milyar 362 milyon 789 bin TL "gelir" elde edildi. (HABER MERKEZİ)

DOSYA | İŞÇİ ÜRETEN FABRİKALAR: MESLEK LİSELERİ

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de meydanlar nefret diline açıldı

SONRAKİ HABER

Nevşehir'de Yeniden Refah Partilileri taşıyan otobüs devrildi: 17 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa