08 Kasım 2022 17:41

Milli parkta fasıla davet

Tüm tepkilere rağmen tesis kullanımına açılan Dilek Yarımadasında bu kez fasıl gecesi düzenleniyor.

Fotoğraf: Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği

Paylaş

Özer AKDEMİR
Aydın

Aydın Kuşadası’nda bulunan Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda fasıl gecelerinin başlayacağına dair duyurular tepki çekti. Tüm tepkilere rağmen geçtiğimiz yıl ekim ayında yapılan ihale ile Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda rekreasyonel faaliyetlere açık olan 4 koydaki yapı tesis ve alanlarda eğlence programı, davet, düğün, konser, şenlik, temsil, tiyatro vb. etkinliklerin düzenlenmesine izin verilmişti. Milli parkta yangın riski nedeniyle yasaklanan mangal yakmak da işletmeciye özel serbest bırakılmıştı. İhaleyi kazanan işletmecinin geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden “Milli Parkta Fasıl Gecesi” başlıklı duyuruları bir kez daha tepkilerin yoğunlaşmasına neden oldu.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİNİ REDDETTİ

Milli parkta bu türden ticari faaliyetlerin, alanın ulusal ve uluslararası yasalarla korunması politikasına ve hukuksal düzenlemelere aykırı olduğu iddiası ile Aydın 2. İdare Mahkemesi’ne yapılan yürütmeyi durdurma talepli başvuruda mahkeme, talebi geçtiğimiz günlerde reddetti. Mahkeme yürütmeyi durdurma talebinin davalı idarenin savunmasını yaptıktan sonra görüşülmesi gerekçesi ile ret kararı verirken mahkeme heyeti başkanının ise açılan davanın süresinde açılmadığı gerekçesiyle davanın esasına girilmeden reddedilmesi yönünde karşı oy yazısı yazdı.

“CENNETİ GÖZDEN ÇIKARDILAR”

Sözleşmeye karşı dava açan yurttaşların avukatı Dr. Bülent Tokuçoğlu, milli parkın ticarethaneye çevrilmek istendiğini belirtti. Tokuçoğlu, Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesi (RAMSAR), Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (BERN), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (RİO) ve Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (BARSELONA) kapsamında korunan alan niteliğindeki milli parkı koruması gereken Milli Park Müdürlüğünün bu cenneti gözden çıkardığı söyledi.

Tokuçoğlu; “Çivi çakılmaması gereken yere yapılaşma izni verilmesi, yangın mevsiminde açık kalması için çaba harcanması, girişe kapalı olan alanda mültecilerin cirit atması, özellikle gece saatlerinde çıkan yaban hayvanlarının yaşamını altüst edecek fasıl gecelerine izin verilmesi koruma anlayışına karşı ticari kullanma anlayışını öne çıkarıyor” diye konuştu.

“MİLLİ PARKA RANT ODAKLI YAKLAŞILIYOR”

Milli parkın uzun dönem gelişim planını (UDGP) hazırlayan ekibin içinde yer alan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Peyzaj Planlama Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Tendü Hilal Göktuğ konuya dair sorumuza şu yanıtı verdi; “Ben bu planlar gündeme geldiğinden beri çeşitli platformlarda fikrimi açıkça ifade etmeye çalıştım. Konu nettir, açıktır. Son yıllarda milli parkımızda izlenen politikalar ağırlıklı olarak rant odaklıdır ve milli parkın doğal dokusunu korumak ile çelişmektedir. Konu bildiğiniz üzere yargıya da intikal etti. Umuyorum ki bu sayede gerçekleştirilen tüm bu yanlış eylemler en kısa zamanda durdurulur ve bu durumlara vesile olanlar da yargılanır.”

CHP’Lİ TEZCAN KONUYU TBMM’YE TAŞIDI

Öte yandan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan konuyu TBMM’ye yazılı bir soru önergesi vererek taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenen soru önergesinde Tezcan, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın belirli bölümlerinin “kentsel sit”, “arkeolojik sit” ve “doğal sit” olarak tanımlandığı ve 1966 tarihinde ilan edilen milli parkın sınırlarının 1994 yılında genişletildiğini hatırlattı. Büyük Menderes Deltası ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluğunda “korunan alanlar” listesinde olan milli park flora ve faunasının birçok bitki ve hayvan türlerinin özel koruma alanı olduğuna dikkat çeken Tezcan, şu soruları yöneltti:

  1. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda mevzuata aykırı olarak yapılan ve milli parkın tahribine neden olacak işletme ihalesini iptal etmeyi düşünüyor musunuz?
  2. Gürültü ve ışık kirliliği yaratarak doğal yaşamı tehdit edecek, aynı zamanda güvenlik riskleri doğuracak düğün, eğlence, tiyatro vb. etkinliklere ve gece geç vakitlere kadar ziyaretçi girişine izin verecek misiniz? Bu riskleri önlemek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
  3. Yangın riski taşıyan mangal servisine izin verecek misiniz? Yangın riskine karşı ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
  4. Doğal yaşamı tahrip eden, uyumsuz yapılaşma, çevre düzenlemeleri ve uygulamaları önlemek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
ÖNCEKİ HABER

İhracatta pandeminin ilk dalgasından bu yana en kötü 'iklim'

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Aziz Konukman: Cumhurbaşkanı YDO’yu düşürme yetkisini kullanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa