08 Kasım 2022 22:05

İranlı akademisyenler tutuklanan öğrencileriyle dayanışma içinde olduklarını açıkladı

İran'da yaklaşık 600 İranlı öğretim üyesi, eylül ortasından beri devam eden eylemlerde tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Fotoğraf: Sarkhatt

Paylaş

İran'da öğretim üyeleri, eylemlerde tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Akademisyenler tarafından yayımlanan bildiride "Öğrencilere karşı bütün yurttaşlık hakkı karşıtı hükümler iptal edilmelidir" ifadesi yer aldı.

İran’da Mahsa Amini’nin 16 Eylül'de hayatını kaybetmesi üzerine başlayan eylemler devam ediyor.

İnsan hakları kuruluşları 300'den fazla kişinin eylemlerde öldüğünü belirtirken, Birleşmiş Milletler'in İran özel raportörü Javaid Rehman, yaklaşık 14 bin kişinin tutuklandığını kaydetti. Tutuklananların bir bölümü geçen hafta Tahran'da mahkeme önüne çıkarılmaya başlandı.

Öğretim üyeleri de yayımladıkları açıklamada, hükümetin başlıca görevinin öğrencilere "psikolojik, eğitsel ve profesyonel güvenlik" ortamı sağlamak olmasına rağmen, "bilerek veya yetkililerin yetersizliği nedeniyle" bunun yerine getirilmediğini belirterek şöyle dedi:

“Ne yazık ki eğitim kurumlarındaki çok sayıda öğrenci tutuklanma, akademik uzaklaştırma, üniversite ve öğrenci yurduna giriş yasağı gibi cezalarla karşılaşmaktadır. Onlar ve aileleri organize ve hedefli olarak fiziksel ve psikolojik tehdit ve tacize uğramaktadır.”

Taleplerinin takipçisi olacaklarını belirten akademisyenler, karşılık bulamazlarsa öğrencilerle birlikte "bütün protesto kanallarını" kullanacaklarını ilan etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tıp öğrencileri TTB’ye yönelik saldırılar hakkında ne düşünüyor?

SONRAKİ HABER

Ataşehir'de jeneratör üretim tesisinde patlama: 2 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa