09 Kasım 2022 12:12
Son Güncellenme Tarihi: 09 Kasım 2022 20:42

ÖMK'nin iptali talebini gündemine alan AYM, en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın dinlenmesine karar verdi

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal talebini gündemine alan AYM, MEB’in ve en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın dinlenmesine karar verdi. Eğitim Sen "yeterli değil" diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun (ÖMK) bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan görüşmek üzere gündemine alan Anayasa Mahkemesi (AYM) heyeti, görüşmeyi erteledi.

Mahkeme, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan bazı hükümlerin iptali istemiyle CHP'nin başvurusunu, Genel Kurul gündemine aldı.

İptal istemini ele alan mahkeme, Milli Eğitim Bakanlığı ile en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın açıklamalarını sözlü olarak dinlemeye karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bakanlığın ve sendikaların açıklamalarını dinledikten sonra belirlenecek bir günde kanunun iptal istemini esastan görüşerek karara bağlayacak.

İptali istenen maddeler arasında, mesleğin aday öğretmenlik döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılması, aday öğretmenlik ve aday öğretmenliğe atama usullerine ilişkin düzenlemeler ile bunun yönetmelikle belirlenmesine ilişkin hükümler yer alıyor.

Eğitim Sen ise yaptığı açıklamada, "ÖMK’nin iptali talebini esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, MEB’in ve en yüksek üyeye sahip 3 sendikanın dinlenmesine karar verdi. Bu kararı yeterli bulmuyoruz. Tüm eğitim sendikalarının ve eğitim bileşenlerinin dinlenmesi gerekir!" diyerek tepki gösterdi.

 

 

NELER YAŞANDI?

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) karşı açılan davanın esastan görüşüleceği Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde “Meslek Nöbeti” başlatan eğitim sendikaları temsilcilerine polis müdahale etti.

Sendika temsilcilerini abluka altına alan polis, gazetecilerin görüntü almasını engelledi. Polis müdahalesinde Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Simge Yardım ve Genel Mali Sekreter Ahmet Karagöz ile çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Polis, çembere aldığı sendika temsilcilerini de araçlara bindirerek, AYM önünden uzaklaştırdı.

EĞİTİM SEN: GÖZALTILAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN

Gelişmeyle ilgili açıklama yapan Eğitim Sen Genel Merkezi, gözaltına alınan sendika temsilcileri ve eğitimcilerin derhal serbest bırakılması istendi.

Eğitim Sen Genel Sekreteri İkram Atabay'ın "Meslek onuruna sahip çıkmak isterken AYM önünde gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır!" başlığı ile yaptığı açıklamada Anayasa Mahkemesinin Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bugün esastan görüşmeye başladığı ve Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan bir milyonu aşkın öğretmenin, AYM'nin eğitim alanında telafisi güç sonuçlar yaratması kaçınılmaz olan ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içeren ÖMK ile ilgili olarak hukuka uygun bir karar vermesini beklediği hatırlatıldı.

Açıklamada, Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ile diğer sendikaların genel başkanları ve MYK üyeleri ile birlikte Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun görüşüleceği Anayasa Mahkemesi önünde bugün sabah saatlerinden itibaren ‘Meslek Nöbeti’ tutmak için bir araya geldiği ve  AYM'yi öğretmenlerin sesini duymaya ve ÖMK'yi iptal etmeye çağırdığı belirtildi.

Bu sırada polisin müdahale ettiği ve emekçileri gözaltına aldığı belirtilen açıklama şöyle devam etti: "Merkez Yürütme Kurulu üyelerimiz Ahmet Karagöz ve Simge Yardım’ın da bulunduğu çok sayıda sendika yöneticisi, ters kelepçe yapılarak gözaltına almıştır.

Ülkemizde yıllardır uygulanan, özellikle son yıllarda belirgin bir şekilde artan yıldırma ve korkutma amaçlı saldırıların son hedefi yüz binlerce eğitim emekçisi adına AYM önünde toplanan sendika yöneticileri olmuştur. Siyasi iktidarın, kendileri gibi düşünmeyen, haksız ve adaletsiz uygulamalar karşısında itiraz eden, sesini yükseltenlere karşı gösterdiği tahammülsüzlük son dönemde öylesine artmıştır ki, iktidarın ve onun uzantılarının baskıcı politikaları artan şiddet ve gözaltılar ile sürdürülmektedir.

En doğal ve demokratik haklarımızı kullanmamızın yasa dışı bir şekilde engellenmesi ve sendika yöneticilerinin ters kelepçe ile gözaltına alınması kabul edilemez. Bu antidemokratik uygulamalara son verilmeli, arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Kendilerini hukukun ve kanunların üzerinde sananlar şunu çok iyi bilmelidir ki, haklı taleplerimizi her türlü baskı ve engellere rağmen savunmaya devam edecek, baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğiz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul barajlarının doluluğu yüzde 38'lere düştü: Arzu edilen bir durum değil

SONRAKİ HABER

Atina’da Philip Morris önünde eylem yapıldı: Ege’nin iki yakasındaki işçilerin mücadelesi ortaktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa