Amasra'daki patlama öncesi bakanlığın yazısı: Tehlikeli bir durum bulunmuyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Amasra'daki patlamadan 40 gün önce madende tehlikeli bir durumun olmadığını yazmış.
Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün Amasra’daki maden katliamından 40 gün önce madende tehlikeli bir durum bulunmadığını yazdığı ortaya çıktı.
Birgün'den Mustafa Bildircin'in aktardıklarına göre, müdürlüğün, “Ocakta işletme açısından tehlikeli bir durum bulunmuyor. Çalışanlar için süre bitim tarihi 1 Mart 2023 olan Zorunlu Ferdi Kaza Sigorta Poliçesi bulunuyor” diyerek üretime devam edilmesi yönünde resmi yazı yazdığı öğrenildi.
Yazının ekindeki tetkik raporunda bulunan tespit ise faciaya göz yumulduğunu ortaya koydu. Tespitte, “Ocakta ilerleme çalışmalarının yürütüldüğü hazırlık galerilerinden gaz gelirlerinin doğru tespiti için merkezi izleme sensör lokasyonlarının seyreltilmiş hava içerisinde kalmadan hazırlık galerileri dönüş havasını ölçecek şekilde konumlandırılması gerektiği tespit edilmiştir” denildi.
Genel Müdür Yardımcısı Bayram Arı imzalı yazıda, Amasra’daki madende üretime devam edilebileceği kaydedilerek, madencilerin sigortasının olduğuna dikkat çekildi.
14 BİN NOKSAN
TBMM’de kurulan Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün sunumları dinlendi. Komisyonda Bakanlıkça gerçekleştirilen teftiş faaliyetlerine ilişkin veriler paylaşıldı. Buna göre, 2021 yılında maden işyerlerinde gerçekleştirilen programlı iş sağlığı ve güvenliği teftişlerinde 14 bin 583 noksanlığın tespit edildiği bildirildi. 2021 yılında maden sahalarındaki teftişlere takılan 14 bin 583 eksikliğin bin 75’inin yeraltı madenlerinde, 12 bin 500’ünün yer üstü madenlerinde ve bin 8’inin ise yeraltı kömür madenlerinde belirlendiği kaydedildi. Madenlerde çalışan işçilerin can güvenliğini yok sayan mevzuata aykırılıklardan bazıları ise şöyle sıralandı:
- Havalandırma: Merkezi gaz izleme sensörlerinin eksik olması ya da hiç olmaması,
- Yangın ve Patlama: Yangın riskine karşı kömürün hava ile temasının kesilmemesi,
- Arama, Kurtarma ve Acil Durum: Personel takip sistemi kurulmaması ya da çalışmaması,
- Kontrol sondajı yapılmaması, uygun yapılmaması veya kayıt altına alınmaması.
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)