Vergi kesintilerini fazla mesaiyle kapatıyoruz
Kocaeli’de görüştüğümüz işçiler vergi kesintilerine tepki gösterirken, EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan “Yoksulluk sınırının altında ücret alan işçi ve emekçilerden gelir vergisi alınmamalı” diyor.
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel
Emre YILMAZ
Hakan PEKMEZ
Kocaeli
Hayat pahalılığı, zamlar, ek zam tartışmaları, promosyon ödemeleri derken birçok fabrikada yüzde 27’lik vergi dilimine girildi. Vergi kesintilerini fazla mesai yaparak kapatmaya çalıştıklarını ifade eden emekçilerin bir kısmı makul düzeyde vergi alınmasını söylerken, kimisi ise işçilerden vergi alınmaması gerektiğini söylüyor.
Kocaeli’nin Körfez ilçesinde işçilerin servis beklediği duraklar oldukça kalabalık. Her gün yüzlerce işçinin beklediği bu noktada servis araçları yanaşıp kendilerini alana kadar işçiler aralarında sohbet ediyor.
Muhammet Gebze’de bir lojistik deposunda çalışıyor. Vergi kesintisinin büyük oranda yaşamını zorlaştırdığını ifade eden Muhammet, “En son maaş bordromda vergi kesintim 2 bin lira oldu. Yüzde 27’lik vergi diliminde olmam zaten her gün küçülen ekmeğimi daha da küçültüyor. Birileri bizim üstümüze basıp daha da zenginleşiyor. Birileri çalıyor, çırpıyor bunun açığını kapatmak için bizim üzerimize daha fazla vergi yükü binmesi gerek” diyor.
"AZDAN AZ, ÇOKTAN ÇOK ALINSIN"
Vergi sisteminin adil olmadığını ifade ediyor Muhammet: “Vergide adalet olsa dolaylı vergilerden alınan oran yüzde 70’leri bulmaz, bunun aslında tam tersi olması gerek. Doğrudan alınan vergilerden alınan oranın da düşük olması lazım. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması en kabul görebilecek sistem bence.”
Bir grup işçiyle birlikte bekleyen Fabrika İşçisi Metin yaşadıkları sorunları dile getirmekte bir hayli istekli davranıyor. Vergi kesintilerinden çokça yakınıyor diğer emekçiler gibi. En son 2 bin 700 lira gelir vergisi kesintisinin yapıldığını söylüyor: “60 saat fazla mesai yaptım, yaptığım tüm mesailer vergi kesintisine gitti. Çalışıyoruz, vergiye gidiyor. Niye bu kadar çok vergi alıyorsunuz diye soruyorum yetkililere. Çalıştığım fabrikada işçiler arasında da konuşuluyor, kimse memnun değil. Maaşlar sabit kalıyor ama vergi artıyor. Bu da tümden bir adaletsizliğe yol açıyor.”
"GREV YAPABİLİRİZ"
“İşçilerden vergi alınmalı mı alınmamalı mı?” Metin işçilerden vergi alınmaması gerektiğini ifade ediyor. Vergide adalet olmadığını söyleyen Metin, “İşçilerden bence hiç vergi alınmaması gerekiyor. Eğer bir vergi alınacaksa da bunun yüzde 5’i geçmemesi gerek. Verginin adil bir hale gelmesi için de işçi ve emekçilerin ses çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Grev yapabiliriz, bu bizim seçeneğimiz. Fabrikadaki işçi arkadaşlar da verginin adaletsizliğini tartışıyorlar ama şu an sadece söylemde kalan bir durum var. Grev yapacak durumdan uzağız açıkçası ama grev de yapılması gerek. Böyle düzelir bu işler” diyor.
PATRONLA BENİM GELİRİM AYNI MI?
Davut da birçok kez sendikalaşma mücadelesinin verildiği ama her seferinde patronun işçileri işten attığı bir fabrika olan Ekol Lojistik’te çalışıyor. İşçilerden vergi alınmaması gerektiğini söyleyen Davut şöyle devam ediyor: “İşçiler emek veriyor, emeğinin karşılığını alamıyor. Böyle bir gerçeklik varken bence işçilerden vergi alınmaması gerek. Özellikle yılın son üç ayı kesilen vergiler epey artıyor. Ama maaşlar sabit kalıyor. Bu artık son bulmalı.”
Konu servet vergisine, patronların silinen vergi borçlarına, patronlara tanınan imtiyazlara geldiğinde Davut, “Vergi sistemi patronlardan yana. Aslında her şeyi görebiliyoruz. Benim gelirimle fabrikanın sahibi patronun geliri aynı mı? Burada yapılması gereken az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması. Vergi aflarının, vergi imtiyazlarının işçilere sunulması. Patronlar zaten bunları ödeyecek kaynaklara sahip. Bizim için yapılması gereken patronlar için yapılıyor” diyor.
Davut biraz karamsar olduğunu söylüyor. İşçilerin ne yapması gerektiğini sorduğumuzda, burada devletin iyileştirme çabasına gitmesi gerektiğini, vergi konusunda yukarıda söylediklerinin uygulanması için adım atması gerektiğini söylüyor. Davut, “İşçiler yan yana gelmediği sürece düzeltemez. Bugün de yana yana gelemiyoruz” diyor.
EMEP: ÜCRETİ YOKSULLUK SINIRINI BULMAYAN EMEKÇİDEN VERGİ ALINMAMALI
Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, ağustos ayında “Vergide adalet nasıl sağlanır” başlığıyla yayımladıkları broşürde dolaylı ve doğrudan vergilere ilişkin bilgiler paylaştıklarını, bu konuda çözüm önerilerini sunduklarını aktardı. Vergi muafiyeti, yatırım teşvikleri adı altında şirketlerden alınmayacak vergi miktarının bile emekçilerin ödediği vergileri katladığını belirten Erkan, çözüm için şu maddeleri sıraladı:
- Temel tüketim mallarından ve hizmetlerinden alının KDV ve ÖTV başta olmak üzere her türlü dolaylı vergi kaldırılmalıdır.
- Yoksulluk sınırının altında ücret alan işçi ve emekçilerden gelir vergisi alınmamalı, ücretleri yoksulluk sınırının üzerinde olanlardan alınan gelir vergisi oranı ise sabit olmalıdır.
- Bankalar, çeşitli finans kuruluşları, tekeller ve hissedarları başta olmak üzere büyük sermaye ve büyük toprak sahiplerinden alınan vergiler artırılmalıdır.
- Sermaye sahiplerine tanınan her türlü vergi istisnası ve muafiyetleri kaldırılmalıdır.
- Özel ve tüzel kişilerden artan oranlı gelir ve servet vergisi alınmalıdır.
- Lüks tüketim harcamaları yüksek oranda vergilendirilmelidir.