Pamuk çubuğu değil belimiz kırıldı
Artan maliyetler ve hükümetin tarım politikalarından şikayetçi olan Menemen’deki pamuk üreticisi köylüler, ürettikleri pamuğu maliyetin altında satmaları sebebiyle geçinemediklerini söyledi.
Niyazi Yüksel | Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’in Menemen ilçesi Maltepe köyündeki pamuk üreticileri, artan maliyetler karşısında bu yıl umduklarını bulamadı. İthalatın kendilerini vurduğunu ifade eden üretici köylüler, önümüzdeki yıl bu durumda pamuk dikmeyeceklerini söyledi. Seslerini kimsenin duymadığını anlatan üretici köylülerle pamuk çubuğu kırdıkları tarlada konuştuk.
Geçtiğimiz yıl 26 lira olan pamuğun bu yıl 13 lira olduğunu söyleyen Remzi Molla, 50 yıldır bu işi yaptığını, artık tükenme noktasına geldiğini anlattı. Hükümetin bu sene emekli ile çiftçiyi mağdur ettiğini belirten Molla, “Maliyetler yüzde 100 arttı, tamamen zarar ettik. Cebimizde bir kuruş para kalmadı. Giydiğim atlet 85 lira, ürettiğim pamuk 13 lira. Mazotun durumu ortada. 5 litre mazot aldık iki gündür pamuk çubuğu kırıyoruz, pamuk çubuğu değil belimiz kırıldı. Yevmiyeler 250 lira olduğu için işçi çalıştıramadık, çapayı kendimiz yaptık. Bundan sonra bu koşullar böyle devam ettikçe kesinlikle pamuk dikmeyeceğiz, tarlaları boş bırakacağız” dedi.
"BİZİ BİTİRDİLER"
Tarımda uygulanan politikaların kendilerini bitirdiğini söyleyen Molla, “Ne yazık ki pamukta biz de çok kötü durumdayız. Üretiyoruz ama zarar ediyoruz. Dışarıdan getirdikleri pamuğa 2.5 milyar dolar ödediler. Hükümet bizi duymuyor. Amerika’dan, Yunanistan’dan pamuk ithal ederek bizi perişan ediyorlar. Destekleme olmazsa yakında pamuğun tamamını ithal etmek zorunda kalacaklar” diye konuştu.
"EMEKLİYİM, GEÇİNEMEDİĞİM İÇİN HÂLÂ ÇALIŞIYORUM"
Dönümünden geçen yıl 600 kilo pamuk alırlarken bu yıl 400 kilo pamuk aldıklarını dile getiren Molla, bu yıl dönümde yaklaşık 200 kilo düşüş olduğunu, çiftçinin bu yıl perişan olduğunu ifade etti. Pamuk dışında buğday ektiğini, çim diktiğini ağaç budadığını anlatan Molla, “Emekliyim, geçinemediğim için hâlâ çalışıyorum, başka çarem yok. Kış yaklaşıyor, odun kömür alamadım. Bu yıl pamuk çalılılarını yakacağız. Durumundan memnun olan varsa gelsin ayağını öpeyim” dedi.
"ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNEN YOK"
Uzun yıllardır pamuk üreticisi olduğunu söyleyen Niyazi Yüksel, geçen yıl 25-26 liraya sattıkları pamuğu bu yıl yarı fiyatına bile satamadıklarından şikayetçi. Yüksel, “Geçen yıl mazot 2 lira iken bu yıl 28 lira oldu. Yani battık desek yalan değil. Sıkıntımız çok büyük, dinleyen yok, çiftçiyi düşünen yok” diye ekledi.
Pamuktaki fiyatın bugün olması gerekenin yüzde ellisinin altında olduğunu söyleyen Yüksel, “Üç ay önce pamuk 28 liraydı, bugün 13 lira. Bunun tek nedeni var o da ithalat. Limanlara dayadıkları gemilerden Amerikan pamuklarını indirip, bizi batırıyorlar. Önümüzdeki yıl kesinlikle pamuk dikmeyeceğim. Kuru bakliyat mahsul dikeceğim. Ukrayna’dan getirdikleri buğday için havai fişek patlatıyorlar fakat biz burada battık, bunu görmüyorlar” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığının ithal ettiği tarım ürünleri politikasının tepeden tırnağa yanlış olduğunu belirten Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Türkiye’de bizim yıllık tüketimimiz 2.5 milyon ton civarında, üretimimiz ise 900 bin ton civarında. Yani 1.5 milyon ton pamuğu dışarıdan getiriyorlar. Açıkça bize dikmeyin diyorlar. Her yıl tarım bakanı mı değişir? Tarımdan, köylüden milletten anlamayan, kişileri bakan yapıyorlar, onlar da bizi duymuyor dinlemiyorlar.”