10 Kasım 2022 16:41

İran sutopu takımı İslam Cumhuriyeti marşını okumadı, Alidoosti başörtüsüz fotoğraf paylaştı…

İran'da Mahsa Amini protestoları ve rejime tepki sürüyor. Bazı protestocular idamla yargılanırken ünlü oyuncu Taraneh Alidoosti başörtüsüz fotoğraf paylaştı, İran sutopu takımı milli marşı söylemedi.

Arşiv | Ekran görüntüsü, Taraneh Alidoosti'nin Instagram hesabından alınmıştır.

Paylaş

İran'da Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesi üzerine başlayan protestolar iki aydan uzun süredir devam ediyor.

İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre, 50’si çocuk en az 328 kişinin öldürüldüğü, yaklaşık 15 bin kişinin gözaltına alındığı ülkede, bazı protestocular idamla yargılanmasına rağmen rejime tepkiler de eylemler de dinmiyor. Başta kadınlar olmak üzere İran halkı, mücadelelerini cesaretle sürdürüyor.

"KADIN, YAŞAM, ÖZGÜRLÜK" DÖVİZİYLE BAŞÖRTÜSÜZ FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI 

Dünyaca ünlü İranlı aktris Taraneh Alidoosti, sosyal medyada başörtüsüz bir fotoğrafını paylaştı ve Mahsa Amini protestolarına destek verdi.

Yabancı film Oscar’ı alan The Salesman filmi ile ün kazanan Alidoosti, Instagram paylaşımında "Kadın, yaşam, özgürlük" yazılı bir döviz de gösterdi.

Alidoosti, paylaşımı öncesinde, ne olursa olsun İran’da kalmaya devam edeceğini ve kariyerine ara vereceğini duyurmuştu.

MİLLİ SUTOPU TAKIMI, İSLAM CUMHURİYETİ MARŞINI SÖYLEMEYİ REDDETTİ

İran milli sutopu takımının oyuncuları da Tayland'ın başkenti Bangkok'taki Asya Sutopu Şampiyonası'nda, maç öncesi çalınan İslam Cumhuriyeti marşına eşlik etmedi.

Sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından paylaşılan görüntülerde oyuncuların milli marş sırasında suskun kaldığı görüldü.

Geçen hafta sosyal medyada paylaşılan bir başka videoda da plaj futbolu milli takımı oyuncularının Dubai'de Birleşik Arap Emirlikleri ile oynanan maçın başında milli marşı söylemeyi reddettiği kaydedilmişti. İranlı bir oyuncunun gol sevinci sırasında İranlı kadınların protesto jesti olan saç kesme hareketini yapması da sosyal medyaya yansımıştı. İran Plaj Futbolu Federasyonu ise yaptığı açıklamada oyuncuların hareketlerinin "akılsızca" olduğunu söylemişti.

BAZI PROTESTOCULAR İDAMLA YARGILANIYOR

Ülkede protestolara katılanlardan bazıları "isyanın liderleri" olarak nitelendiriliyor ve İran Ceza Kanunu'nunda yer alan "ateşli ve ateşsiz silahlarla insanlara saldırmak, ülke güvenliğini tehlikeye atarak korku ve dehşet salmak, kamu düzenini bozmak ve yeryüzünde bozgunculuk yapmak" gibi suçlamalarla idam cezasıyla yargılanıyor.

Geçen pazar günü İran Meclisi'ndeki 227 milletvekilinin imzasıyla, “gösterilerde ateşli veya ateşsiz silahlarla insanların canına kast eden ve ölümlerine neden olan kişiler hakkında idam cezasının uygulanmasını öneren” bir bildiri yayımlanmıştı.

İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei ise bugün yaptığı açıklamasında, “yargı sürecinde göstericilerle isyancıların birbirinden ayrılması gerektiğini” söyledi. Ejei, "Yargı mensupları, son gösterilerde asıl isyancılarla suçsuz ve kandırılmış insanları ayrıştırmalı ve gerekli mekanizmalarla bu kişileri serbest bırakmalıdır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İranWire sitesinde yer alan haberde, Tahran'daki gösterilerde gözaltına alınan Mahan Sadarat hakkında idam kararı verildiği öne sürüldü. Davaya bakan hakimin, Sadarat hakkında, "Motosikleti ateşe vermek, şikayetçinin telefonunu imha etmek ve bıçakla kasten adam yaralamak" suçlamasıyla idam cezası metnini hazırladığı ve ileriki günlerde bu kararını açıklayacağını ifade etti. Sadarat, bir hafta önceki duruşmada hakkındaki iddiaları yalanlamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Pamuk çubuğu değil belimiz kırıldı

SONRAKİ HABER

ABD’de enflasyon beklentilerin altında kaldı: Yıllık bazda yüzde 7,7’ye geriledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa