Dersim'de katı atık tesisinin yerinin değiştirilmesi talebi reddedildi

Dersim'in Sütlüce köyü yakınlarında yapılmak istenen katı atık bertaraf tesisinin yerinin değiştirilmesi ve Dersim Belediyesinin projeden çekilmesi önergesi TKP, SMF ve HDP'nin oylarıyla reddedildi.

11 Kasım 2022 12:04
Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Dersim merkez ve ilçe belediyeleri tarafından Sütlüce köyü yakınlarında yapımı planlanan katı atık tesisine ilişkin Dersim Belediyesinin projeden çekilmesine dair Meclis oylaması yapıldı. Önergenin oy çokluğuyla reddedilmesinin ardından köylüler Belediye Başkanı'na ve hayır oyu veren Meclis üyelerine tepki gösterdi. 

AKP'li Meclis üyesinin katılmadığı toplantıda, diğer Meclis üyeleri ve Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu yer aldı. Tek gündem maddesini okuyan Maçoğlu, konuşma yapılmadan konuyu oylamaya taşıdı. EMEP'li ve CHP'li Meclis üyeleri, önergenin kabulü yönünde oy kullanırken, TKP'li Meclis üyesi ile SMF'li ve HDP'li Meclis üyeleri hayır oyu kullandı. 6 evete karşı 9 hayır oyu çıktı ve önerge oy çokluğuyla reddedildi.

Maçoğlu oylamadan sonra dışarı çıkmak isterken köylüler ellerindeki bardak ve dövizleri Başkan'a fırlatarak tepki gösterdi. Köylüler ile belediye yönetimi ve Meclis üyeleri arasında arbede çıktı. Köylüler Başkan Maçoğlu’nun kapısını tekmelerken "Başkan istifa" sloganı attılar.

"DERKAB'DA DA DEMOKRATİK HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ"

Bina içindeki arbededen sonra Belediye önünde açıklama yapan köylülerin avukatı Özgür Ulaş Kaplan, HDP, CHP ve EMEP'li Meclis üyelerinin, katı atık bertaraf projesinin mevcut alanda yaratacağı tahribatlar sebebiyle, bu alanda yapılmaması yönünde bir önerge verdiklerini hatırlattı.

Önergenin Meclis üyeleri tarafından imzalandığını da belirten Kaplan, toplantıda Belediye Başkanı'nın insanlara "Merhaba" dahi demeden, çok kısa sürede oylamaya geçmesini eleştirdi.

Kaplan, HDP'nin önergenin arkasında durmadığını da söyledi. EMEP'li ve CHP'li Meclis üyelerinin önergenin arkasında durduğunu aktaran Kaplan, "Bu mesele burada bitmiş değildir. DERKAB projenin gerçekleştirilmesi için toplantı yapacaktır. Bu birliğin içerisinde CHP'li 5 belediye bulunmaktadır. Kılıçdaroğlu yapmış olduğu açıklamalarda farklı alanlar bulunması gerektiğini söylemişti. Bunları bize dile getirdi. Eğer CHP'nin parti görüşü bu şekilde ise DERKAB'daki 5 belediye başkanı da bu iradeye uygun davranırsa, bu projenin bu alanda yapılmaması yönünde bir karar alabilir. Bizler DERKAB'da da demokratik haklarımızı kullanarak, taleplerimizi dile getireceğiz. Bu şekilde bir karar çıkması için çalışmalar yürüteceğiz" dedi. 

"BU SORUN SADECE ORADAKİ KÖYLÜLERİN SORUNU DEĞİL"

Bugüne kadar bu meselenin sadece oradaki yöre halkının sorunu olarak görüldüğünü söyleyen Kaplan, "Çevre illerde meydana gelen olaylara baktığınızda yarattığı sonuçlar ortada. En son Bursa'da tepkiler oldu. Buna bizzat CHP'li milletvekilleri de katıldı. Yapılmak istenen proje Düldül Tepe ve ilgili mahallelere 2 kilometre uzakta. Burada katı atık ayrıştırılırken yakma işlemi yapılacak. Bu yakma işlemi sırasında kimyasal gazlar havaya karışacak. Kanser vakaları artacak. Binlerce ağaç kesilecek. Endemik bitkiler türleri yok olacak. Bu sorun sadece oradaki köylülerin sorunu değil. Bu sorun tüm Dersim'in sorunudur. Bu bir çevre sorunudur. Demokratik mücadele sonuna kadar devam edecek" diye konuştu.

Ardından köylüler hayır oyu veren HDP’lilere tepki göstermek için HDP Dersim il binası önüne geldi. Burada HDP’nin kendilerine verdiği sözü tutmadığını söylediler.

ÖNCEKİ HABER

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Şener'den kış öncesi "hatırlatma dozu" uyarısı

SONRAKİ HABER

Avro 19 lirayı aştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa