12 Kasım 2022 12:52

Öğrencilerin MEB’den öğreneceği en iyi ders: Hız kesmeden sömürmek

“MESEM de olsa meslek lisesi de olsa nitelikli bir eğitim yok, bizim işçi olmamızı istiyorlar. Okulda da nitelikli eğitim alamıyoruz.”

Kaynakça: Frepik

Paylaş

Furkan GÜN

Kaan EMRE

Kayseri

 

Kayseri’deki Hürriyet Meslek Lisesi öğrencileriyle Millî Eğitim Bakanlığının açıkladığı MESEM programı kapsamında öğrencilerin 3 harfli market zincirinde staj adı altında çalıştırılmasına dair yapılan protokolün kabul edilip ardından gelen tepkiler üzerine iptal edilmesi hakkında konuştuk.

Mesleki eğitimin niteliksizliği sorunu devam ederken buna bir yenisini daha ekleyen bakanlık aynı zamanda çocuk işçiliğin yaygınlaştırılmasını hedeflediğini de bir kez daha ilan etmiş oldu. “MESEM de olsa meslek lisesi de olsa nitelikli bir eğitim yok, bizim işçi olmamızı istiyorlar. Okulda da nitelikli eğitim alamıyoruz. Okulumu değiştirmek istedim ama değiştiremedim” diyen öğrenciler eğitimin niteliksiz olduğundan bahsetti.

“İŞ GÜVENLİĞİ MERKEZİ GÖSTERİŞTEN İBARET”

İkinci sınıfta olduğunu belirten Ali “Bizim okulda gördüğümüz eğitimin niteliği yok, okulumuzda MESEM programı da yok. Ayrıca öğrencilerin ihtiyaçlarını düşünen bir okul yönetimi de yok. Okula yeni kurulan İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi var. Bu kurulan merkeze sözde her şeyden daha çok önem veriliyor. Ancak bu merkez sadece gösterişten ibaret. Mesleki derslerde veya stajlarda karşılaştığımız riskleri çözmek yerine yalnızca yoklama takibi yapıyorlar. Birer işçi olmamız için çalışıyorlar. Madem işçi olacağız bari bu merkez işçi sağlığı için bir işe yarasın” şeklinde ifade ediyor içinde bulundukları durumu.

“BU KOŞULLARDA KİM BAŞARILI OLABİLİR?​”

İkinci sınıfta olduğunu belirten bir diğer liseli “Okulumu değiştirip anadolu lisesine geçmek istedim. Ama ortalamam düşük olduğu için geçiş yapamadım. Üniversite okumak istiyorum ama bu, meslek lisesi koşullarında imkânsız. Milli Eğitim Bakanı meslek liselerinde başarılı öğrencilerin olduğunu söylüyor. Bu koşullarda kim başarılı olabilecek? Bu okulda olduğum sürece ne üniversite hayali kurabiliyorum ne de geleceğe dair planlar yapabiliyorum. Zaten mezun olduktan sonra ya fabrika işçisi olacağız ya da yine bu marketlerden birinde işçi olarak çalışacağız. Bence MEB bu süreci hızlandırmak istiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Afganistan'da yeni tutuklama dalgası | "Acilen harekete geçilmesi gerekiyor"

SONRAKİ HABER

Çalışma alanı olmayan öğrenci yurdu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa