12 Kasım 2022 13:06

Boğaziçi’nde sorun, aklımızda soru işareti büyüyor

İhtiyaçlarımızı karşılayamayan KYK kredisine ek olarak birçoğumuz çalışıyoruz. Arkadaşlarımızla eğlenmeye veya hobilerimizi yapmaya vaktimiz de maddi imkanlarımız da yetmiyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Zeynep HALICI 

Boğaziçi Üniversitesi

 

Lisedeyken birçoğumuz üniversite hayalleri kurmuştuk. Hayalimizdeki üniversiteyi kazanmak için canımızı dişimize takıp tüm sosyal etkinliklerden kendimizi soyutlayarak üniversite sınavına çalıştık ve kimimiz hayalindeki üniversiteye kimimiz ise hayalindeki olmasa da bir üniversiteye yerleşti. Bundan sonrası çok daha güzel olacağa benziyordu. Üniversite sınavı derdimiz bitmiş, belki de ailemizin korumacı kollarından sıyrılıp ilk defa kendi başımıza kalacağımız bir hayata yelken açıyorduk. Peki üniversite hayatı bize beklediğimiz rahatlığı ve özgürlüğü sunuyor muydu? Bu sorunun cevabını çoğumuz okula başladığımız birkaç ayın sonunda öğrendik. Üstelik ekonomik sıkıntılar, derslerin yoğunluğu, bir de üstüne üstlük en özgürce yaşayabileceğimiz alanlar olan üniversitelerimizde bize dayatılan kurallar ve güvenlik önlemleri sayesinde öğrendik. 

NE VAKTİMİZ VAR NE DE MADDİ İMKANLARIMIZ

Ben ve birçok arkadaşım Boğaziçi Üniversitesinin hazırlık sınavını geçemedik. Bunun sebebi belki yeterince çalışmamamızdı ama tek sebebi bu olamazdı. Birçoğumuzun lisede aldığı niteliksiz İngilizce eğitimi yüzünden zaten okula bir sıfır geriden başlayarak girdik. Sonra okulun bize verdiği yetersiz eğitim ve sağladığı yetersiz kaynak kitaplar bir yıl sonunda bize lisansa başlayabileceğimiz seviyede bir İngilizce yetkinliği sağlamadı. Şu an ise okulumuz bizden kendi kendimize çalışıp proficiency sınavını vermemizi bekliyor. Herhangi bir destek sağlamıyor. Bu yüzden birçok öğrenci yüksek ücretler karşılığında hazırlık sınavını geçmek için özel hocalara rağbet etti. Öyle ki bu hocaların ders kontenjanları dolduğu için öğrencileri reddettiler. Belki maddi olarak bizi zorlamaması için seçtiğimiz devlet üniversitesi olan Boğaziçi sırf sınavı geçmek adına bizi bu harcamayı yapmaya mecbur bırakıyor. Hâlihazırda yurtta kalma hakları elinden alınan "remedial" öğrenciler İstanbul’da kalmak için ya eve çıkmak ya da harç ödeyerek KYK yurtlarında kalmak durumunda. Temel ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmeyen KYK kredisine ek olarak birçoğumuz full-time ya da part-time işlerde çalışmak zorunda kalıyoruz. Geriye kalan zamanlarımızda ise arkadaşlarımızla eğlenmek ya da hobilerimizle ilgilenmek istemek hakkımız. Fakat bunu yapabilecek ne vaktimiz ne de maddi imkanlarımız kalmıyor.

ÖNCEKİ HABER

Hakları için greve çıkan Liverpool liman işçileri kazandı

SONRAKİ HABER

“Gençlik fırsatı” değil gençlik sömürüsü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa