Sayıştay MARSU Raporunda Mardin Belediyesinin kaçak su kullandığı ortaya çıktı
Sayıştay’ın 2021 Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü denetiminde Mardin Belediyesi’ne ait 32 park ve bahçede kullanılan şebeke sularının aboneliklerinin olmadığı ortaya çıktı.
Fotoğraf: MA
Berhat Deniz
Mardin
Sayıştay’ın 2021 Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü denetiminde Mardin Belediyesi’ne ait 32 park ve bahçede kullanılan şebeke sularının aboneliklerinin olmadığı ortaya çıktı.
Sayıştay’ın 2021 Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU) Düzenlilik Denetim Raporu’na göre, Mardin Belediyesi’ne ait 32 park ve bahçede kullanılan şebeke sularının abonelikleri yok. Ayrıca bazı fabrikaların da su abonelikleri yapılmadı. Raporda ayrıca işçilerin yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmadığı da belirlendi.
2021 Sayıştay Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Düzenlilik Denetim Raporu’nda Mardin Belediyesi’ne ait şebeke suyu kullanan park ve bahçelerin su aboneliklerinin olmadığı belirlendi. Bununla birlikte, yeraltı suyu kullanan bazı fabrikaların atıksu bedeli aboneliklerinin de yapılmadığı raporda yer aldı.
Sayıştay raporunda yer alan diğer bulgular ise, işçilerin yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmaması. MARSU’da görev alan kadrolu 98 işçiden 26’sının 100 ile 200 gün arasında, 24’ünün 200 ile 300 gün arasında, 19’unun 300 ile 400 gün arasında ve 13’ünün de 400 günden fazla kullanmadığı izinlerinin olduğu tespit edildiği belirlendi.
32 PARK VE BAHÇENİN ABONELİKLERİ BULUNMUYOR
Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği’nin “Abone olma koşulları ve uygulama esasları” başlıklı 8’inci maddesinde; su kullanılan yerde suyu fiilen tüketen ve atık su üreten gerçek veya tüzel kişilerin su ve kanalizasyon hizmetlerinden faydalanmak için MARSU’ya başvurarak abone sözleşmesi yapmalarının şart olduğu belirtilmiştir. Sayıştay raporuna göre, Mardin ili sınırları içerisinde yer alan ve şebeke suyu kullanan belediyelere ait park, bahçe, yeşil alan ve orta refüj gibi alanlarda, ilgili belediyelerin su aboneliklerinin tesis edilmediği görüldü. Yapılan incelemede, belediyelere ait 32 adet park ve bahçede şebeke suyu kullanılmasına rağmen aboneliklerinin olmadığı, dolayısıyla tüketilen suyun miktarı ölçülemediğinden kullanılan suyun ücretlendirilmediği tespit etti.
YERALTI SUYU KULLANAN BAZI FABRİKALARIN ATIKSU BEDELİ ABONELİKLERİ YAPILMAMIŞ
Sayıştay Raporu’nda yer alan bulguya göre, Çevre Kanunu’nun “İzin alma, arıtma ve bertaraf etme yükümlülüğü” başlıklı 11’inci maddesinin dördüncü fıkrasında; atıksuları toplayan kanalizasyon sistemi ile atıksuların arıtıldığı ve arıtılmış atıksuların bertarafının sağlandığı atıksu altyapı sistemlerinin kurulması, bakımı, onarımı, ıslahı ve işletilmesinden; büyükşehirlerde su idarelerinin sorumlu olduğu;… MARSU Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği’nin “Şebeke Suyu Haricinde Su Kullanan Atıksu Aboneleri” başlıklı 23’üncü maddesinde; şehir şebeke suyu haricinde, kendi imkânlarıyla kuyu ve benzeri yerlerden elde ettikleri suyu, kullanıp atan özel ve tüzel kişiler de abone türlerine göre atıksu bedeli ödemek durumunda olduklarından MARSU’ya müracaat ederek abone sözleşmesi yapmak zorunda olduğu belirtilerek, söz konusu maddenin uygulanmadığı ve Şehir şebeke suyu haricinde, kendi imkânlarıyla kuyu ve benzeri yerlerden elde edilen suyu kullanan bazı büyük işletmelerin atıksu bedeli ödemediği tespit edildi. Sayıştay’ın yaptığı incelemede, Mardin ili sınırlarında üretim yapan ve kanalizasyon sistemine bağlı olmayıp alıcı ortama atıksu deşarj eden; fosfat fabrikası, tavuk çiftliği, çimento fabrikası ve benzeri işletmelerin atıksu aboneliğinin olmadığı belirlendi.
MARSU İŞÇİLERİNE ÜCRETLİ İZİNLERİNİN KULLANDIRILMADIĞI ORTAYA ÇIKTI
Anayasa’nın “Çalışma şartları ve dinlenme hakkı” başlıklı 50’nci maddesinde; dinlenmenin çalışanların hakkı olduğu ve bu haklar ile şartlarının kanunla düzenlenmesi hükmü Marsu işçileri için ihlal edildi. Sayıştay denetçileri tarafından, MARSU’da çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu tespit edildi. MARSU’da görev alan kadrolu 98 işçiden 26’sının 100 ile 200 gün arasında, 24’ünün 200 ile 300 gün arasında, 19’unun 300 ile 400 gün arasında ve 13’ünün de 400 günden fazla kullanmadığı izinlerinin olduğu, bu işçilerin emekli olduklarında veya herhangi bir şekilde iş akitleri sona erdiğinde mevzuat hükümleri gereği yıllık izin hakları işçinin son ücreti dikkate alınarak izin ücreti ödeneceğinden idareler açısından öngörülemeyen giderlerin ortaya çıkmasına neden olacağı belirlendi.
11,80 KATLA YASAL BORÇLANMA LİMİTİ AŞILDI
Ayrıca, MARSU’ya ait 2021 yılı mali tablolarının ve eklerinin incelenmesi sonucunda, kurumun borç stokunun yasal sınırın üzerinde olduğu görüldü. Kurumun borç stok tutarı 1.442.581.716,86 TL olup yasal borçlanma sınırı olan 152.323.516,34 TL’nin, 1.290.258.200,52 TL (11,80) kat kadar aşıldığı belirlendi. Raporda, borçlanmanın yasal sınırının yaklaşık 12 kat üzerine olması ve her geçen yıl daha da artması ileride idarenin asli görevlerini yerine getirmeme riskini de ortaya çıkarıldığı yer aldı.