14 Kasım 2022 13:20

Metin İlgün ve Fazlı Aksoy Tuzla’da anıldı

3 yıl önce hayatını kaybeden Emek Partisi MYK üyesi Metin İlgün ve Emek Partisi eski Pendik İlçe Başkanı Fazlı Aksoy, Tuzla’da “Sınıf mücadelesinde ne yapmalı?” başlığıyla düzenlenen panelde anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

3 yıl önce hayatını kaybeden Emek Partisi MYK Üyesi Metin İlgün ve Emek Partisi eski Pendik İlçe Başkanı Fazlı Aksoy, Tuzla İdris Güllüce kültür merkezinde “sınıf mücadelesinde ne yapmalı?​” başlığıyla düzenlenen panelde anıldı. Panele Emek Partisi MYK üyesi İskender Bayhan, İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, HDP Tuzla ilçe örgütü yöneticileri, Esenyalı kadın dayanışma derneği üyeleri ve faklı iş kollarından işçiler katıldı.

Panelde konuşan Emek Partisi MYK Üyesi İskender Bayhan Fazlı ve Metin’in mücadele ile ortaokul yıllarında tanıştığını belirterek; “Bu dönem aynı zamanda işçi hareketinin ve bilimsel sosyalizme olan ilginin çok yoğun olduğu bir dönemdi. Mücadele ile tanıştıkları günden itibaren sıcağı sıcağına sınıfın ve hareketin içindelerdi. Yalnızca 12 Eylül'ün cezaevi sürecinde uzak kaldılar. Ancak 12 Eylül'ün baskı ortamının dağılmaya başladığı işçi sınıfının tekrar kalkışa geçtiği dönemde cezaevinden çıktılar ve yeniden mücadeleye katıldılar. Bugünün sınıf mücadelesinin daha fazla onlar gibi işçi önderlerine ihtiyacı var. Bunu ne kadar sağlayabilirsek. İşçi sınıfı kurtuluşa o kadar yaklaşmış olacaktır” dedi.

"ÖRGÜTLÜ MÜCADELEYİ SÜRDÜRMEK ZORUNDAYIZ"

Bugün de işçi sınıfının savaşının sürdüğünü belertine Bayhan şunları söyledi; “Hala sendikalaşma hak alma, ücret savaşı içerisindeler. İpin ucunu ne kadar bırakmadan hareket ederse bugün sınıf kendi değiştirici gücünün o ölçüde farkında olacaktır. Türkiye ve dünya kapitalizmi çürüme içerisinde. Bir değişim ve dönüşüm bekliyorsak, dâhilerin daha çok okuyup yazan kesimlerin müdahalesi ile çıkmayacaktır bu dönüşüm. Tarih boyunca hep kitlelerin örgütlü mücadelesi ile olmuştur. Burjuvazi siyaseti yönetmek konusunda bizden çok daha örgütlü. Biz bugün en yakınımızda n başlayarak, tüm müttefiklerimize dayanarak örgütlü mücadeleyi sürdürmek durumundayız.“

"SÖMÜRÜ SADECE EFT'DE DEĞİL TÜM FABRİKALARDA MEVCUT"

Anma etkinliğinde direnişlerini sonlandıran ETF işçileri de söz alarak şunları söyledi; “Biz ETF Tekstil işçileri olarak 79 gün haklarımız için direndik. Tüm bu süreçte devletin ve kolluk güçlerinin müdahalesini çok sert yaşadık. Direnişimiz alanda sonlandı ancak yasal alanda devam ediyor. Sömürü yalnızca EFT’de değil tüm fabrikalarda mevcut. Örneğin geçmiş haftalarda maden cinayeti yaşandı, tersanelerde iş cinayetleri yaşanıyor. Yani emeğin olduğu her yerde işleyiş böyle. Bu nedenle bugün buradayız. Hayatlarını emeğin örgütlenmesine adamış Metin İlgün ve Fazlı Aksoy'u saygıyla anıyoruz.”

"ONLARI SAYGIYLA ANIYORUZ"

ETF Tekstil işçisi Metin İlgün ve Fazlı Aksoy'u şahsen tanımadığını ifade ederek “Ancak bir o kadar tanıyor gibiyim. Onların öğrettiği ve mücadele içerisinde geliştirdiği kişiler ile bu mücadeleyi deneyimliyoruz biz de. Tekstil işçileri mücadele etmez dedikleri bir dönemde biz fabrikamızda eyleme giriştik ve bu algıyı kırdık. Onları saygı ile anıyorum” dedi.

"ONLARI MÜCADELENİN İÇİNDE TANIYORUM"

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyesi bir işçi kadın ise “Ben kadın işçilerin ağırlıklı olarak çalıştığı bir tekstil fabrikasında çalışıyorum. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ile Metin abi ve Fazlı abiyi kaybettiğimiz yıl tanıştım. Dediğim gibi bir işçi olarak pek çok soruna ve sömürüye maruz kalıyoruz. Kadın derneği ile birlikte mücadele ediyorum tüm bu yaşananlara karşı. Metin İlgün ve Fazlı Aksoy'u tanımak isterdim ancak ben de onları mücadelenin içerisinde tanıyorum diyebilirim” dedi.

"YOLDAŞLARIN HER BİRİ BİRER METİN"

Emek Partisi Pendik ilçe başkanı Halis Kar şöyle konuştu; “Fazlı abi için partinin adıdır diyebilirim. Metin İlgün için ise hep İstanbul'un ve partinin bütün yükünü kaldırıyormuş ve o gittiğinde büyük bir boşluk oluşacakmış hissederdim. Onların ölümünün ardından parti kenetlendi ve boşluğu doldurmaya çalıştı. Bugün partili mücadeleye katılan genç yoldaşların her birinin Metin olduğunu düşünüyorum.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu: Saksılara suç bulmak değil saksıları bir arada çalıştırmak lazım

SONRAKİ HABER

Üç patrondan ikisi işçi çıkarmayı düşünüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa