14 Kasım 2022 14:29

Mahsa Amini eylemlerine katılan 1 kişiye idam cezası verilen İran'da gösteriler sürüyor

Tahran Devrim Mahkemesi, Mahsa Amini eylemlerine katılan 1 kişiye idam, 5 kişiye de 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları verdi. Ülkede protesto gösterileri sürüyor.

Fotoğraf: Sarkhat

Paylaş

İran'ın başkenti Tahran'da Mahsa Amini eylemlerine katılan ve "isyan çıkarmakla" suçlanan çok sayıda kişinin yargılanması devam ederken Tahran Devrim Mahkemesi, 1 kişiye idam, 5 kişiye 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları verdi.

Mizan Haber Ajansında yayımlanan haberde, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei’nin talimatıyla, "protesto davalarının süratle başladığı" ve yargılamaların devam ettiği belirtildi.

Haberde, kimlik bilgileri belirtilmeksizin Tahran Devrim Mahkemesinin eylemlere katılanlardan 1'ine idam cezası, 5'ine de hapis cezası verdiği aktarıldı. Haberde, kararlara temyiz yolunun açık olduğu bilgisi de yer aldı.

İdam cezasına çarptırılan kişi, "devlet kurumunu kundaklama, kamu düzenini ve huzurunu bozma, ulusal güvenliğe karşı açık ve gizli faaliyette bulunma, kamu malına kasten zarar verme ve yeryüzünde bozgunculuk yapmakla" suçlanıyor.

Haberde ayrıca Devrim Mahkemesi'nin 5 kişiye de "milli güvenliğe karşı suç işlemek, kamu düzenini ve huzurunu bozmak amacıyla açık ve gizli faaliyette bulunmak" gibi suçlamalarla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verdiği kaydedildi.

MİLLETVEKİLLERİ "AĞIR CEZA" İSTEMİŞTİ

İran Meclisindeki 227 milletvekilinin imzasıyla 6 Kasım Pazar günü, "gösterilerde ateşli veya ateşsiz silahlarla insanların canına kast eden ve ölümlerine neden olan kişiler hakkında idam cezasının uygulanmasını öneren" bir bildiri yayımlanmıştı. Bildiride ağır cezalar verilmesi istenmişti.

İran Meclis Başkanlığı Sözcüsü Nizamuddin Musevi ise bildiriye dair 8 Kasım'da “(Bu bildiride) Batı medyasının çizdiği yanlış çerçevenin aksine, ölüm cezasından bahsedilmiyor ancak insanların canını alan kişilerin 'kısası' vurgulanıyor" demişti.

EYLEMLER DEVAM EDİYOR

Tahran'da 13 Eylül'de ahlak polisi tarafından saçı göründüğü için gözaltına alınan ve darbedilmesi sonucu 16 Eylül'de yaşamını yitiren Mahsa Amini için ülke genelinde eylemler düzenleniyor. 

Yaklaşık iki aydır devam eden gösterilerde yaklaşık 15 bin kişinin gözaltına alındığı tahmin ediliyor.

AA'nın haberine göre gösteriler dün üniversitelerde de devam etti. İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliğinin, Telegram hesabından yaptığı açıklamaya göre, Tahran’daki Şehid Beheşti Üniversitesi öğrencileri, arkadaşlarının tutuklanmasını ve kendilerine uygulanan baskıyı protesto etmek için oturma eylemi düzenledi.

Edebiyat Fakültesi'nde düzenlenen protestoda öğrenciler, tutuklu tüm öğrencilerin kefaletle serbest bırakılmasını, öğrencilerle ilgili disiplin işlemlerinin iptalini ve üniversite yerleşkelerinde güvenlik güçleri ve sivil polislerin bulunmamasını talep etti.

Tahran Üniversitesi öğrencileri toplu marş okuyup üniversite yerleşkesinde yürüyüş yaparken Urumiye Azad Üniversitesi ve Zehra Üniversitesi'nde de çeşitli gösteriler düzenlendi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AKP’li Yıldırım Belediyesinde 3,9 milyon TL’lik tanıtım ve reklam harcaması yapılmış

SONRAKİ HABER

Bu ücretlerle geçinemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa