15 Kasım 2022 08:02
Son Güncellenme Tarihi: 15 Kasım 2022 16:43

İstiklal Caddesi'ndeki ağaç ve saksılar güvenlik bahanesiyle kaldırıldı: Güvenlik saksıları kaldırarak sağlanmaz

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen İstiklal'deki ağaç ve beton saksıların kaldırılmasını eleştirdi: "Asıl sorun oradaki saksıların güvenlik sorunu olduğunun düşünülmesi"

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul

İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım günü yaşanan ve 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin ise yaralandığı bombalı saldırı sonrası İstanbul Valiliğinin kararıyla İstiklal Caddesi’ndeki ağaçlar, beton saksılar ve banklar söküldü.

İstanbul Valiliğinin İstiklal’deki ağaç ve beton saksıların sökülmesi kararının ardından önceki gece İBB ekipleri caddeyi yaya ve taşıt trafiğine kapatarak çalışma yaptı. İBB görevlileri, ağaç ve saksıları vinç yardımıyla kamyonlara yükleyerek götürdü. Beton saksıları kaldırma ve diğer çevre düzenlemesi çalışmaları nedeniyle gece boyu yaya trafiğine kapatılan İstiklal Caddesi sabah saatlerinde yeniden yayaların kullanımına açıldı.

"ASIL SORUN SAKSININ GÜVENLİK SORUNU OLDUĞUNU DÜŞÜNMEK"

Saksı ve ağaçların kaldırılmasını gazetemize değerlendiren Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, “İnsanların güvenliğini saksıları kaldırarak sağlayamazlar” dedi.

Saksıların kaldırılmasının esnafın talebi olarak açıklandığını söyleyen Köymen, “Asıl sorun ve sorgulanması gereken şey oradaki saksıların güvenlik sorunu olduğunun düşünülmesidir” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı ve güvenli bir ortam olmadığı için herkesin korku ve kaygı yaşadığını ifade eden Köymen, İstiklal Caddesi’nde daha önce de çöp tenekesinde patlayan bomba sebebiyle çöp kovalarının kaldırıldığını hatırlatarak; “Olayın kaynağını sorgulamak gerekiyor. Türkiye’de bu tarz faaliyetlerin yayılması ve dönemsel olarak açıdan sorgulanması yerine saksılar kaldırılınca insanların öldürülmesine dair tüm olaylar son bulacakmış gibi bir algı yaratılması doğru değil” dedi.

"ANKARA VE SURUÇ’UN NEDENİ BİTKİLER DEĞİLDİ"

Herkes açısından zor ve sıkıntılı bir süreç yaşandığını söyleyen Köymen, “Hepimizin ortak hedefi terör faaliyetlerinin ve gerçek faillerinin bulunması. Çok yakın zamanlarda Ankara’da, Suruç’ta benzer olaylar yaşadık. Bunların kaynağı saksılar ya da bitkiler değildi” diye konuştu.

Güvenliği sağlamanın devletin görevleri arasında olduğunu da hatırlatan Köymen, “İnsanlığın can sağlığını korumak da bu faaliyetleri engellemek de yönetenlerin görevidir. Bu görevi saksıları kaldırarak yerine getirmiş olmuyorlar” diyerek uygulamayı eleştirdi.

PATLAMA SONRASI "SAKSI" POLEMİĞİ YAŞANMIŞTI

Taksim’de medyana gelen ve 6 kişinin ölümüne, 81 kişinin de yaralanmasına neden olan patlamadan sonra “saksı polemiği” yaşanmıştı. Cadde üzerindeki saksılar ilk olarak, saldırının hemen ardından birkaç saat sonra gündeme geldi. İstanbul Valiliği çevre güvenliği önlemi alırken ilk iş olarak cadde üzerindeki saksıları ve etraflarındaki bankları kaldırttı.

Bu uygulamanın ardından sosyal medyada saksı tartışması başladı. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı saksılar nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesini eleştirdi. Saksıların cadde üzerindeki varlığının güvenliği tehdit ettiği ileri sürüldü.

Tartışmaya katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise cadde üzerinde işyerleri bulunan esnafa geçmiş olsun ziyaretinde bulunurken “Bugün bir arada olmamız lazım. Kalkıp da bir saksıya kusur bulma kafası doğru bir kafa değil. Akşam buna müdahale etmek ilk işmiş gibi buna bakmak doğru bir kafa değil. Saksılara göz koymak saksıları suçlu bulmak değil, saksıları bir arada çalıştırmamız lazım ve ona göre doğru kararlar vermemiz lazım” demişti.

İstiklal Caddesi’ndeki saksılar, 31 Mart seçimlerinden sonra Taksim’de yapılan düzenleme sırasında cadde üzerine yerleştirilmişti.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere Mali'deki askerlerini çekme kararı aldı

SONRAKİ HABER

Birleşmiş Milletler, dünya nüfusunun 8 milyara ulaştığını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa